Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 29 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Corupþia, un fenomen cunoscut ºi recunoscut

Corupþia, un fenomen cunoscut ºi recunoscut

• dupã mai bine de 15 ani în care a fost dezbãtutã pînã la abstractizare, lupta împotriva corupþiei a primit o soluþie prezidenþialã • preºedintele Bãsescu le-a cerut celor 22 milioane de români sã se solidarizeze în a nu mai da ºpagã timp de un an • prin diverse instituþii nemþene, fenomenul este cunoscut ºi recunoscut • unii cred cã mesajul preºedintelui va avea efect, alþii cã nu •

„Este momentul ca România sã scape de eticheta de þarã coruptã“, a declarat, recent, preºedintele Traian Bãsescu la Conferinþa „Networking Europe“, Convenþia Naþionalã Bucureºti, organizatã de cãtre Delegaþia Comisiei Europene din România. ÃŽn ultimii ani, atitudinea faþã de corupþie a celor care au deþinut frîiele Puterii nu a depãºit semnificativ stadiul declarativ, nuanþele discursurilor politice, cu care aleºii þãrii au ieºit în faþa populaþiei, oscilînd de la îndemnuri energice, pînã la recunoaºterea neputinþei în faþa acestui fenomen. Corupþia a devenit mai mult un termen abstract, iar lupta împotriva sa - un deziderat inclus în platformele program ale partidelor politice, prezentate în perioadele de campanie electoralã.
Acum, preºedintele Traian Bãsescu s-a reorientat cãtre baza piramidei. El a fãcut un apel cãtre cei 22 milioane de cetãþeni ai României, cerîndu-le, timp de un an, „sã refuze sã mai dea la instituþiile statului acea pãcãtoasã ºpagã care a devenit sport naþional“. A fost, în fapt, o recunoaºtere a neputinþei de a lupta cu corupþia din instituþiile statului, motiv pentru care le-a cerut românilor sã facã un prim gest de solidarizare împotriva ºpãgii: „Actul medical, serviciul vameºului, al profesorului, al oricãrui funcþionar public sînt garantate prin lege ºi trebuie sã fie prestate cãtre orice cetãþean. Din acest motiv, vã invit sã facem primul pas cãtre solidaritate în lupta contra corupþiei ºi sã cerem acestor funcþionari sã respecte legea“. Rãmîne de vãzut ce mutaþii va produce discursul sãu în mentalitatea omului de rînd care a fost împins de nevoie sã „plãteascã“ pentru a-ºi rezolva problemele în relaþiile cu instituþiile statului. Dar, pasarea responsabilitãþii pe umerii populaþiei poate fi interpretatã ca o recunoaºtere a incompetenþei, ori a lipsei de preocupare a funcþionarilor din structurile care deþin instrumentele necesare ºi care sînt plãtiþi cu bani grei scoºi din buzunarele contribuabililor.

Reprezentanþii administraþiei publice nu cred în efectele apelului prezidenþial
Va avea efect îndemnul preºedintelui Traian Bãsescu asupra nemþenilor? Redactorii ziarului „Monitorul de Neamþ“ au încercat sã afle rãspunsul la aceastã întrebare de la cei aflaþi în fruntea administraþiei publice locale, ca ºi de la ºefii instituþiilor descentralizate. Unul dintre cei intervievaþi, Gheorghe ªtefan, primarul municipiului Piatra Neamþ, crede în corectitudinea atitudinii adoptate de cãtre ºeful statului: „ÃŽn opinia mea, la nivel naþional, corupþia s-a mai diminuat comparativ cu perioada în care PSD s-a aflat la guvernare. Mi se pare corectã poziþia preºedintelui Traian Bãsescu, aceea de a apela la cetãþeni în a nu participa la actul de corupþie, atunci cînd au de rezolvat o serie de probleme. Mi se pare normal ca, atunci cînd solicitãrile lor nu capãtã o rezolvare, sã apeleze la calea legalã“.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a sugerat cã demersul preºedintelui Traian Bãsescu va avea efectul unui apel, populaþia neavînd puterea de a schimba ceva. „Este bine sã se implice ºi cetãþenii în aceastã problemã, dar, pe de altã parte, deciziile avînd ca scop eradicarea corupþiei instituþionale trebuiau luate cu mult timp în urmã, în toate instituþiile în care se pot petrece asemenea lucruri. Sînt instituþii în care se practicã atenþiile, dar nu vreau sã dau exemple“, a subliniat prefectul Toader Mocanu. Mai tranºant a fost Dan Vasile Constantin, preºedintele Consiliului Judeþean Neamþ: „Nu, nu se ajunge la o rezolvare a problemei corupþiei prin asemenea apeluri. Nu trebuie sã vinã preºedintele României ºi sã ne spunã, ca la grãdiniþã, ce trebuie sã facem. Eu cred cã am depãºit etapa asta. Este un obicei condamnabil atît cînd este vorba despre cei care dau atenþii, cît ºi despre persoanele care pretind ºi le primesc“.
Cel mai realist s-a dovedit a fi deputatul PSD Ioan Munteanu: „Eu nu cred cã acest fenomen poate fi stopat. Trãim în Balcani ºi va mai trece mult timp pînã cînd noi vom înceta sã mai dãm, iar ei nu vor mai lua“.

Capcane pentru poliþiºtii corupþi
Una dintre instituþiile foarte des blamate pe motiv cã ar pretinde ºi primi ºpagã este Poliþia. Cert este cã orice persoanã care poate dispune mãsuri coercitive - precum amenzile contravenþionale - este predispusã la a primi mitã. Din aceste motive, nu de puþine ori, poliþiºtii au fost acuzaþi cã au primit bani sau alte bunuri în scopul de a „închide ochii la anumite fapte“. Noua conducere a Poliþiei Neamþ a impus aplicarea unor mãsuri cu scopul diminuãrii fenomenului de corupþie „printre epoleþi“ ºi din luna mai au fost introduse testele de integritate. Un tînãr agent de poliþie din Piatra Neamþ a cãzut în plasã, el pretinzînd ºi primind suma de 300.000 de lei pentru a nu aplica o sancþiune contravenþionalã unui presupus turbulent care, de fapt, era un poliþist sub acoperire. „Declaraþia preºedintelui Bãsescu referitoare la combaterea corupþiei mi se pare un îndemn pentru fiecare reprezentant al instituþiilor statului de a-ºi face treaba. Cred cã ar trebui sã luptãm pe toate cãile pentru a diminua mãcar, dacã nu sã eradicãm, fenomenul de corupþie. Sînt conºtient cã acest lucru nu se poate întîmpla peste noapte ºi, de asemenea, de faptul cã pãdure fãrã uscãturi nu existã. Aºa cã avem ºi noi problemele noastre. Totuºi, cred cã Poliþia a fãcut deja primii paºi pe calea eliminãrii ºpãgii prin introducerea testelor de integritate. Aceste capcane vor continua ºi sper sã nu mai avem parte de surprize. De asemenea, mi-aº dori ca populaþia sã simtã cã s-a schimbat ceva în atitudinea poliþistului, pentru cã declar, încã o datã, cã voi fi intransigent cu angajaþii necinstiþi“, a precizat comisar ºef Nistor Cãrbunaru, ºeful Poliþiei Neamþ.

Corupþia din sistemul sanitar, între condiþionarea actului medical ºi recunoºtinþa pacienþilor
Reprezentanþii structurilor teritoriale din reþeaua Ministerului Sãnãtãþii nu neagã existenþa corupþiei în rîndul personalului. O altã pãrere, situatã la polul opus, este cã eticheta de „corupt“ este o ofensã adusã corpului medico-sanitar. Cît despre mesajul preºedintelui Traian Bãsescu, opinia este cã, în lupta împotriva corupþiei, ar trebui sã se porneascã de la vîrful, iar nu de la baza piramidei. „Chiar dacã nu ne plac ºi nu ne onoreazã acuzele de corupþie aduse corpului medical, nu putem nega faptul cã în sistemul sanitar ar exista corupþie. Numai cã ar fi bine sã se facã diferenþã între aceia care condiþioneazã actul medical ºi aceia faþã de care pacienþii simt nevoia ca, într-un fel sau altul, sã îºi manifeste recunoºtinþa pentru felul cum au fost trataþi. Pe de altã parte, cred cã guvernanþii trebuie sã fie conºtienþi cã atît timp cît salarizarea din sistemul sanitar nu se va îmbunãtãþi, la fel ca ºi condiþiile de lucru, discuþiile pe marginea ciubucului - luat de cãtre medici, asistenþi ºi nu numai - sînt inutile. Apelul preºedintelui Traian Bãsescu cãtre populaþie trebuie luat în seamã de toatã lumea, numai cã lupta cu corupþia trebuie începutã de sus, de la cel mai înalt nivel, iar pentru ca lucrurile sã evolueze aºa acum ne dorim, este nevoie de timp ºi de rãbdare“, a declarat dr. Stelian Ghiþã, directorul general al Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ.
La rîndul sãu, dr Iosif Köszeghi, preºedintele Colegiului Medicilor Neamþ, a subliniat: „Niciodatã nu am fost de acord cu condiþionarea actului medical în sistemul sanitar, dar nu sînt de acord nici cu generalizarea acuzelor care ni se aduc. Gãsesc opinia cã toþi medicii sînt corupþi ºi cã niciunul nu îºi face datoria profesionalã pînã cînd nu primeºte ciubucul de rigoare de la pacient nu este justã. Sã nu confundãm condiþionarea actului medical cu recunoºtinþa pacienþilor, pentru cã sînt chestiuni total diferite. Consider cã aceastã atitudine defãimãtoare la adresa întregului corp medical nu este corectã, ºi nu pot sã fiu de acord cu faptul cã sîntem puºi într-o situaþie atît de stînjenitoare faþã de pacienþi“.
Reporterii Monitorul au luat ºi opinia cîtorva cetãþeni din Piatra Neamþ, care au fost intervievaþi pe stradã. Opinia generalã este cã flagelul corupþiei este o realitate care nu poate fi negatã. Cel mai tranºant ni s-a pãrut Mihai Roºca, care a afirmat: „Bãsescu mizeazã în apelul sãu pe cetãþenii þãrii. dar cum sã nu dai o 100.000 de lei cînd vezi cã pe la diverse instituþii esti tratat cu indiferenþã dacã ceri o banalã adeverinþã. Funcþionarul este tocmai atunci foarte ocupat, dã un telefon, trebuie sã facã o situaþie urgentã cerutã de ºef, mai primeºte un telefon ºi tot aºa. Lucrurile se schimbã automat ºi apare un zîmbet cînd strecori jenat un plic cu 100.000 de lei, pentru deranj, sau o pungã de cafea. Asta doar la cel mai mic nivel. Gîndiþi-vã ce înseamnã acest lucru în instituþii de mai mare anvergurã. O sã scãpãm de corupþie atunci cînd ne vom schimba mentalitatea. Cînd se va petrece acest lucru nimeni nu ºtie“.

Articol afisat de 1502 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMÞU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective