Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 29 Septembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Schimbãri radicale la impozitarea tranzacþiilor imobiliare

Cota de impozit pentru veniturile realizatea din vînzarea proprietãþilor din patrimoniul personal va fi redusã, anul viitor, de la 10% la 2%, dar va fi aplicatã asupra unei alte baze impozabile, potrivit proiectului de ordonanþã de urgenþã pentru modificarea Codului Fiscal.
Proiectul de act normativ a fost publicat, miercuri, pe site-ul Ministerului Finanþelor Publice.
Fostul ministrul al finanþelor, Ionuþ Popescu, anunþase anterior cã impozitul pentru transferul proprietãþilor urma sã fie majorat din 2006, la 16%, nivelul cotei unice de impozit.
Noua propunere vizeazã impunerea veniturilor realizate din transferul dreptului de proprietate asupra construcþiilor de orice fel ºi terenul aferent acestora, care se înstrãineazã în termen de pînã la trei ani inclusiv de la data dobîndirii.
De asemenea, vor fi impozitate ºi veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fãrã construcþii, dobîndite dupã 1 ianuarie 1990.
Au fost scoase în schimb de sub incidenþa impozitului veniturile din vînzarea proprietãþilor obþinute prin reconstituirea dreptului de proprietate, în condiþiile legilor speciale, moºtenire ºi donaþie între rude pînã la gradul al patrulea inclusiv.
Ministerul Finanþelor a prezentat ºi o nouã modalitate de calcul a venitului impozabil.
Versiunea în vigoare a Codului Fiscal prevede cã impozitul se aplicã asupra diferenþei favorabile dintre valoarea de înstrãinare ºi valoarea de bazã a acestora, calculatã în funcþie de preþul de achiziþie, costurile de construcþie, etc.
Potrivit proiectului de act normativ, suma asupra cãreia se va aplica impozitul de 2% nu va mai fi diferenþa favorabilã dintre preþul de înstrãinare ºi valoarea de bazã, ci preþul de vînzare, valoarea proprietãþii (pentru schimb, rentã viagerã etc), suma totalã din contractul de vînzare-cumpãrare în rate, sau valoarea din raportul de expertizã întocmit de un expert autorizat dacã nu pot fi aplicare prevederile menþionate.
În cazul în care proprietatea imobiliarã înstrãinatã este compusã din bunuri al cãror transfer genereazã venituri impozabile ºi neimpozabile, valoarea de înstrãinare se va împãrþi pe elemente componente înstrãinate.
Expertizele întocmite de camerele notarilor publici vor fi reactualizate cel puþin o datã pe an ºi comunicate direcþiilor generale ale finanþelor publice din cadrul Agenþiei Naþionale de Administrare Fiscalã.
Venitul din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal deþinute în comun, în devãlmãºie, se repartizeazã în mod egal între proprietarii comuni, dacã aceºtia nu decid altfel.
Impozitul trebuie calculat ºi reþinut de cãtre cumpãrãtorul proprietãþii imobiliare prin aplicarea cotei de 2% asupra venitului impozabil, la momentul încheierii tranzacþiei între pãrþi. Proprietatea nu poate fi intabulatã pe numele noului proprietar fãrã justificarea plãþii impozitului.
Noul proprietar trebuie sã vireze impozitul la bugetul de stat în termen de cinci zile de la data încheierii transferului.
Alte obligaþii cad în sarcina notarilor publici care autentificã actele între vii. Aceºtia trebuie sã depunã semestrial la organul fiscal teritorial o declaraþie informativã privind transferurile de proprietãþi imobiliare.
Dacã transferul dreptului de proprietate asupra construcþiilor sau terenurilor se face prin altã procedurã decît cea notarialã, contribuabilul care a realizat venitul are obligaþia de a declara venitul obþinut, în maximum 5 zile de la data înstrãinãrii bunului, la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã îºi are domiciliul fiscal. Contribuabilii care nu au domiciliul fiscal în România declarã venitul obþinut la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã este situatã proprietatea imobiliarã înstrãinatã, care calculeazã impozitul datorat ºi emite decizia de impunere.
Procedura de declarare, de calcul ºi de platã a impozitului va fi stabilitã prin ordin al ministrului finanþelor publice.

Articol afisat de 2625 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective