Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 3 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Francis Ford Coppola începe filmãrile la „Tinereþe fãrã tinereþe“

Francis Ford Coppola începe filmãrile la „Tinereþe fãrã tinereþe“

• personajul principal al nuvelei care stã la baza lungmetrajului este un profesor din Piatra Neamþ

Dupã o perioadã de cîteva luni în care a vizitat România pentru a studia viaþa ºi opera lui Mircea Eliade, Francis Ford Coppola va începe, luni, filmãrile pentru primul lungmetraj pe care îl regizeazã dupã o pauzã de opt ani. Documentarea a inclus ºi douã excursii la Piatra Neamþ, unde a realizat, el însuºi, fotografii de atmosferã, întrucît personajul principal al nuvelei de la care porneºte lungmetrajul este inspirat, se pare, de personalitatea lui G.T. Kirileanu. Oricum ar fi, Mircea Eliade face trimitere în nuvela sa la un profesor de latinã ºi italianã din Piatra Neamþ, care a lãsat liceului la care preda, prin testament, o bibliotecã de aproape opt mii de volume.
„ÃŽn timpul vizitei mele la Bucureºti am mers adesea la teatru“, a declarat Francis Ford Coppola. „Deºi nu prea înþeleg limba românã, ºtiu italiana îndeajuns de bine încît sã mã pot bucura de o piesã de teatru pe care am ocazia sã o urmãresc. Am vãzut «Henric al IV-lea», în regia lui Liviu Ciulei, unde l-am cunoscut pe Marcel Iureº, «The State of Things», a lui Neil LaBute, la Teatrul Act, musical-ul «Chiriþa of Bîrzoieni», la Teatrul de Comedie, ºi multe altele. Mi-a fãcut cu adevãrat plãcere sã descopãr din ce în ce mai multe lucruri despre moºtenirea culturalã teatralã a românilor ºi sã cunosc personal atît de mulþi actori români, din toate generaþiile, deopotrivã“, a mai afirmat celebrul regizor.
„Tinereþe fãrã tinereþe“ îi are în rolurile principale pe Tim Roth, Alexandra Maria Lara, Bruno Ganz ºi Marcel Iureº. Scenariul filmului este scris, produs ºi regizat de F.F. Coppola, dupã nuvela omonimã a lui Mircea Eliade. Producþia marcheazã întoarcerea lui Coppola la realizarea propriilor producþii cinematografice, alãturi de o echipã de producþie ºi regie formatã în principal din români.
Tim Roth („Reservoir Dogs“, „Pulp Fiction“, „Rob Roy“) îl va interpreta pe Dominic Matei, un profesor a cãrui viaþã se schimbã în urma unei întîmplãri ciudate ce are loc în anii întunecaþi premergãtori celui de-al doilea rãzboi mondial. Devenit un veºnic fugar, Dominic va strãbate toatã lumea, scenariul urmãrindu-i cãlãtoria fãrã sfîrºit în România, Elveþia, Malta ºi India.
„Am fost încîntat sã descopãr în nuvela lui Eliade conceptele-cheie pe care vreau sã le înþeleg mai bine: timpul, conºtiinþa ºi fundamentul fantastic al realitãþii,“ spune Coppola. „Pentru mine, a face acest film înseamnã de fapt o întoarcere la idealurile cinematografice pe care le aveam pe cînd eram student“, a mai spus regizorul.
ÃŽn celelalte roluri principale, Coppola i-a ales pe Alexandra Maria Lara („Der Untergang“, „The Tunnel“), Bruno Ganz („Der Untergang“, „The American Friend“, „Nosferatu“), Marcel Iureº („Balanþa“, „O varã de neuitat“, „The Peacemaker“ etc.), precum ºi pe Saºa (Alexandra) Pirici, în rolul sãu de debut într-un lungmetraj.
În film mai joacã Andre Hennicke, Florin Piersic Jr., Zoltan Octavian Butuc, Victor Rebengiuc, Theodor Danetti, Gheorghe Dinicã, Andi Vasluianu, Cristi Iacob, Gelu Niþu, Oana Pellea, Adrian Pintea, Alexandru Bindea, Ana-Maria Marinca, Dorina Lazãr, Deagoº Bucur, Claudiu Bleonþ, Ana Ularu, Dan Aºtilean, Alexandru Repan, alãturi de numeroºi alþi actori români.
Abordarea pe care Francis Ford Coppola o alege pentru a realiza un lungmetraj este întotdeauna determinatã de tematica acestuia. Ideea peliculei dicteazã procesul de producþie. Aºa cum „Apocalypse Now“ a presupus o producþie grandioasã ºi a ilustrat amploarea pe care americanii au dat-o rãzboiului din Vietnam, realizarea filmului „Tinereþe fãrã bãtrîneþe“ poate fi caracterizatã prin tot ceea ce înseamnã spirit tînãr ºi îndrãznealã.
Director de imagine este tînãrul Mihai Malaimare Jr., iar scenografia este semnatã Cãlin Papurã. Peter King („Stãpînul inelelor“), laureat al premiului Oscar, va realiza alãturi de echipa sa din Marea Britanie machiajul ºi coafura. Creatoarea costumelor din perioada 1894-1969 este Gloria Papurã. Muzica va fi semnatã de unul dintre cei mai renumiþi compozitori ai momentului, Osvaldo Golijov. Producãtori executivi sînt Fred Roos ºi Anahid Nazarian.
American Zoetrope, compania de producþie a lui Francis Ford Coppola, este celebrã pentru inovaþiile pe care le-a adus în lumea filmului ºi pentru descoperirea de noi talente încã din 1969, cînd a fost întemeiatã. A produs unele dintre cele mai importante filme ale cinematografiei americane, printre care „American Graffiti“, „Naºul“ (partea a II-a), „The Black Stallion“, „The Conversation“, „Apocalypse Now“, „Koyaanisqatsi“, precum ºi recentele „Lost in Translation“ sau „Kinsey“.
Filmele produse de Zoetrope au primit 16 premii Oscar ºi 70 de nominalizãri din partea Academiei Americane de Film. Patru dintre aceste producþii au fost incluse de Institutul American de Film în primele 100 de producþii americane ale tuturor timpurilor.

Articol afisat de 2889 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective