Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 31 Octombrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Operație pe inimă fără bisturiu

• la Iași, a fost realizată în premieră o operație de valvuloplastie

Fără anestezie generală. Durere minimă. Evitarea riscului unei intervenții chirurgicale pe cord deschis. Externare în maximum trei zile. O inimă sănătoasă. Toate aceste beneficii poartă numele de valvuloplastie. O intervenție efectuată în premieră la Iași, în Centrul de Cardiologie, la începutul acestei săptămîni, de către doctorul Igor Nedelciuc asistat de dr. Dan Deleanu de la Institutul de Cardiologie „C.C.Iliescu“ București, șef secție Cardiologie Intervențională. Primul pacient care a scăpat de bisturiu prin efectuarea acestui tip de intervenție este o ieșeancă în vîrsta de 30 de ani, Angela Simalcsik, care a și fost externată în cursul ziliei de ieri. „Acum pot să îmi ridic copilul în brațe fără ca inima mea să o ia razna. Nu știți ce bucurie pot simți“, a declarat femeia după o zi petrecută în familie.
Această metoda terapeutică poate fi aplicată în cazul afecțiunilor cardiace reumatismale frecvent întîlnite la pacienții ieșeni dintre care mulți sînt tineri. Cu rezultate la fel bune ca și în cazul operației pe cord deschis unde riscurile sînt mult mai mari. Valvuloplastia poate fi însă efectuată numai dacă boala cardiacă a pacientului este descoperită la timp, de preferat în tinerețe. La nivel național se practică în jur de 20 de astfel valvuloplastii pe an. Medicii cardiologi sînt optimiști că din ce în ce mai multi pacienți vor opta pentru noul tip de intervenție practicat acum și la Iași .

Cum a fost descoperită boala
„Simțeam cum inima începea dintr-o dată să bată din ce în ce mai tare parcă să îmi spargă pieptul. Chiar și atunci cînd nu făcem efort, oboseam fără motiv. Mi se întîmpla să mă apuc de o treaba prin casă și să simt ca nu mai am aer. Urcam un etaj și nu mai puteam face față efortului. Lipsa de aer, palpitațiile au inceput să fie din ce în ce mai frecvente, mai ales după ce am născut și a trebuit să mă ocup de creșterea copilului. Problemele cardiace s-au agravat, însă am refuzat să mă prezint la medic. Afecțiunea cardiacă mi-a fost depistată în momentul în care m-am internat în spital pentru a-mi trata niște probleme la ficat“. Abia atunci ieșeanca Angela Simalcsik (30 ani) a realizat cît de grava este afecțiunea sa de natura cardiacă și la îndemnul rudelor a acceptat să se interneze în Centrul de Cardiologie Iași. Rezultatul ecocardiografiei a fost elocvent: afecțiune cardiacă reumatismală. „Eram foarte speriată de faptul ca va trebui să suport o operație pe cord deschis și nu am ezitat să le spun acest lucru și medicilor. Atunci doctorii mi-au spus despre o nouă metodă prin care poate fi evitată operația. Am acceptat fără să mă gîndesc de două ori“, și-a amintit Simalcsik. Astfel aceasta a devenit beneficiara primei intervenții de valvuloplastie realizată în Iași .
Cea mai des întîlnită afecțiune care ar putea fi curată prin valvuloplastie este stenoza mitrală diagnosticată prin ecocardiografie. „Această boală apare precoce, iar simptomele - lipsa de aer, oboseala, palpitațiile se instalează la 10-20 de ani de la debutul bolii. Afecțiunea în cauză determină îngroșarea valvei, lucru care împiedică circularea sîngelui din atriul stîng în ventriculul stîng al inimii“, a declarat doctorul Igor Nedelciuc, cardiologul care a efectuat în premieră la Iași operația.

O astfel de operație costă 1.400 dolari
Metoda constă în crearea cu ajutorul bisturiului a unor orificii la nivelul piciorului prin care se introduc în vena și artera femurală niște catetere ce sînt direcționate către cord. Prin catetera mai groasă se introduce un balon dezumflat. În momentul în care a ajuns în locul unde este localizată afecțiunea, balonul este umflat pentru ca valva să permită sîngelui să circule normal, iar apoi este scos din organism. „Valvuloplastia constă în poziționarea la nivelul valvei mitrale îngroșate a unui balon pe un suport fir ghid și umflarea acestuia la nivelul valvei, lucru care determină eliminarea obstacolului creat de valva mitrală îngroșată“, a explicat dr. Igor Nedelciuc. Avatajele unei astfel de intervenții sînt numeroase. „Nu necesită anestezie generală, ci doar locală. Reduce perioada de spitalizare la 2-3 zile. Riscurile procedurale sînt minimale. Rezultate favorabile se mențin timp îndelungat. Asta și cu ajutorul pacientului care periodic trebuie să se prezinte la control, indicat ar fi din șase în șase luni“, a încheiat dr. Nedelciuc. În categoria avantajelor poate fi inclus și faptul ca tot costul unei astfel de intervenții este suportat de Casa de Asigurări de Sănătate. Un set de materiale pentru o singură intervenție se ridică la 1.300-1.400 de dolari potrivit medicilor cardiologi.

Articol afisat de 11819 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ada GRĂJDEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective