Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2005
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 31 Octombrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Operaþie pe inimã fãrã bisturiu

• la Iaºi, a fost realizatã în premierã o operaþie de valvuloplastie

Fãrã anestezie generalã. Durere minimã. Evitarea riscului unei intervenþii chirurgicale pe cord deschis. Externare în maximum trei zile. O inimã sãnãtoasã. Toate aceste beneficii poartã numele de valvuloplastie. O intervenþie efectuatã în premierã la Iaºi, în Centrul de Cardiologie, la începutul acestei sãptãmîni, de cãtre doctorul Igor Nedelciuc asistat de dr. Dan Deleanu de la Institutul de Cardiologie „C.C.Iliescu“ Bucureºti, ºef secþie Cardiologie Intervenþionalã. Primul pacient care a scãpat de bisturiu prin efectuarea acestui tip de intervenþie este o ieºeancã în vîrsta de 30 de ani, Angela Simalcsik, care a ºi fost externatã în cursul ziliei de ieri. „Acum pot sã îmi ridic copilul în braþe fãrã ca inima mea sã o ia razna. Nu ºtiþi ce bucurie pot simþi“, a declarat femeia dupã o zi petrecutã în familie.
Aceastã metoda terapeuticã poate fi aplicatã în cazul afecþiunilor cardiace reumatismale frecvent întîlnite la pacienþii ieºeni dintre care mulþi sînt tineri. Cu rezultate la fel bune ca ºi în cazul operaþiei pe cord deschis unde riscurile sînt mult mai mari. Valvuloplastia poate fi însã efectuatã numai dacã boala cardiacã a pacientului este descoperitã la timp, de preferat în tinereþe. La nivel naþional se practicã în jur de 20 de astfel valvuloplastii pe an. Medicii cardiologi sînt optimiºti cã din ce în ce mai multi pacienþi vor opta pentru noul tip de intervenþie practicat acum ºi la Iaºi .

Cum a fost descoperitã boala
„Simþeam cum inima începea dintr-o datã sã batã din ce în ce mai tare parcã sã îmi spargã pieptul. Chiar ºi atunci cînd nu fãcem efort, oboseam fãrã motiv. Mi se întîmpla sã mã apuc de o treaba prin casã ºi sã simt ca nu mai am aer. Urcam un etaj ºi nu mai puteam face faþã efortului. Lipsa de aer, palpitaþiile au inceput sã fie din ce în ce mai frecvente, mai ales dupã ce am nãscut ºi a trebuit sã mã ocup de creºterea copilului. Problemele cardiace s-au agravat, însã am refuzat sã mã prezint la medic. Afecþiunea cardiacã mi-a fost depistatã în momentul în care m-am internat în spital pentru a-mi trata niºte probleme la ficat“. Abia atunci ieºeanca Angela Simalcsik (30 ani) a realizat cît de grava este afecþiunea sa de natura cardiacã ºi la îndemnul rudelor a acceptat sã se interneze în Centrul de Cardiologie Iaºi. Rezultatul ecocardiografiei a fost elocvent: afecþiune cardiacã reumatismalã. „Eram foarte speriatã de faptul ca va trebui sã suport o operaþie pe cord deschis ºi nu am ezitat sã le spun acest lucru ºi medicilor. Atunci doctorii mi-au spus despre o nouã metodã prin care poate fi evitatã operaþia. Am acceptat fãrã sã mã gîndesc de douã ori“, ºi-a amintit Simalcsik. Astfel aceasta a devenit beneficiara primei intervenþii de valvuloplastie realizatã în Iaºi .
Cea mai des întîlnitã afecþiune care ar putea fi curatã prin valvuloplastie este stenoza mitralã diagnosticatã prin ecocardiografie. „Aceastã boalã apare precoce, iar simptomele - lipsa de aer, oboseala, palpitaþiile se instaleazã la 10-20 de ani de la debutul bolii. Afecþiunea în cauzã determinã îngroºarea valvei, lucru care împiedicã circularea sîngelui din atriul stîng în ventriculul stîng al inimii“, a declarat doctorul Igor Nedelciuc, cardiologul care a efectuat în premierã la Iaºi operaþia.

O astfel de operaþie costã 1.400 dolari
Metoda constã în crearea cu ajutorul bisturiului a unor orificii la nivelul piciorului prin care se introduc în vena ºi artera femuralã niºte catetere ce sînt direcþionate cãtre cord. Prin catetera mai groasã se introduce un balon dezumflat. ÃŽn momentul în care a ajuns în locul unde este localizatã afecþiunea, balonul este umflat pentru ca valva sã permitã sîngelui sã circule normal, iar apoi este scos din organism. „Valvuloplastia constã în poziþionarea la nivelul valvei mitrale îngroºate a unui balon pe un suport fir ghid ºi umflarea acestuia la nivelul valvei, lucru care determinã eliminarea obstacolului creat de valva mitralã îngroºatã“, a explicat dr. Igor Nedelciuc. Avatajele unei astfel de intervenþii sînt numeroase. „Nu necesitã anestezie generalã, ci doar localã. Reduce perioada de spitalizare la 2-3 zile. Riscurile procedurale sînt minimale. Rezultate favorabile se menþin timp îndelungat. Asta ºi cu ajutorul pacientului care periodic trebuie sã se prezinte la control, indicat ar fi din ºase în ºase luni“, a încheiat dr. Nedelciuc. ÃŽn categoria avantajelor poate fi inclus ºi faptul ca tot costul unei astfel de intervenþii este suportat de Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Un set de materiale pentru o singurã intervenþie se ridicã la 1.300-1.400 de dolari potrivit medicilor cardiologi.

Articol afisat de 12797 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ada GRÃJDEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective