Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 4 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Scandalul posibililor deþinuþi CIA din România ia amploare

Scandalul posibililor deþinuþi CIA din România ia amploare

• deþinuþii CIA doar bãnuiþi de terorism se aflã probabil în Polonia ºi România • UE ia poziþie în scandal, afirmînd cã centrele de detenþie CIA sînt incompatibile cu valorile europene • Comisia Europeanã va face o verificare a informaþiilor apãrute în presã •

Polonia ºi România au autorizat probabil CIA sã înfiinþeze pe teritoriul lor închisori pentru încarcerarea unor persoane importante din reþeaua al-Qaida, a declarat, miercuri, un oficial din cadrul organizaþiei americane Human Rights Watch (HRW), citat de AFP.
Organizaþia, care citeazã registrele de zbor ale avioanelor americane ºi alte surse, apreciazã cã CIA ar fi putut amenaja închisori secrete în Europa de Est.
Tom Malinowski, directorul departamentului de la Washington al HRW, apreciazã cã elementele strînse desemneazã Polonia ºi România ca fiind þãrile unde CIA ar fi înfiinþat astfel de închisori.
El susþine cã surse din Afganistan au precizat cã responsabili de rang înalt din al-Qaida, capturaþi în aceastã regiune, au fost mutaþi, în septembrie 2003, printre aceºtia aflîndu-se ºi Khalid Sheikh Mohammed.
În aceeaºi lunã, un avion Boeing 737 închiriat de CIA pentru transportarea deþinuþilor a pãrãsit capitala Kabul ºi a fãcut escalã pe aerodromuri izolate din Polonia ºi România, înainte de a pleca apoi spre Maroc ºi spre baza americanã din Guantanamo (Cuba), potrivit aceleiaºi surse.
„Este un avion mare, putem sã ne imaginãm cã un grup important de prizonieri a cãlãtorit în acest avion, spre deosebire de avioanele mult mai mici folosite“ de CIA, a declarat Malinowski.
„Faptul cã s-a oprit în Europa de Est, apoi în Maroc ºi la Guantanamo sugereazã cã diferite categorii de prizonieri au putut fi lãsaþi în locuri diferite“, a adãugat el.
„Human Rights Watch a condus o anchetã independentã care sugereazã cã închisorile secrete din Europa de Est (...) ar fi în Polonia ºi România“, a afirmat, la rîndul sãu, Jean-Paul Marthoz, purtãtorul de cuvînt al biroului european al HRW de la Bruxelles.

Centrele de detenþie secrete ale CIA, incompatibile cu valorile europene
Comisia Europeanã a fãcut cunoscut joi cã va verifica informaþiile apãrute miercuri în cotidianul Washington Post privind existenþa unor centre secrete de detenþie în þãri din Europa de Est, unde Agenþia Centralã de Informaþii a SUA /CIA/ ar þine în arest ºi interoga importanþi militanþi ai reþelei teroriste Al-Qaida.
Guvernele din cele 25 de state membre ale Uniunii Europene /UE/ vor fi chestionate în mod neoficial în legãturã cu aceste informaþii, a declarat purtãtorul de cuvînt al UE, Friso Roscam Abbing. „Trebuie sã aflãm ce se întîmplã de fapt. Am auzit toþi despre acest lucru, deci trebuie sã vedem dacã informaþiile pot fi confirmate“, a mai spus el, menþionînd cã astfel de închisori încalcã legile UE privind drepturile omului.
Existenþa unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul UE nu ar fi compatibilã cu valorile fundamentale europene, a anunþat, joi, Comisia Europeanã, comentînd informaþiile privind prezenþa unor astfel de centre de detenþie în Polonia ºi România. „Existenþa unor închisori secrete nu mi se pare compatibilã cu Carta UE privind drepturile fundamentale“, a declarat Riso Roscam Abbing, purtãtor de cuvînt al comisarului european pentru Justiþie, Franco Frattini.

Crucea Roºie cere acces la deþinuþii SUA
Comitetul Internaþional al Crucii Roºii /CICR/ a cerut joi acces la toþi suspecþii strãini bãnuiþi de terorism reþinuþi de SUA, ca urmare a publicãrii unor informaþii potrivit cãrora Agenþia Centralã de Informaþii a Statelor Unite /CIA/ ar fi creat un sistem secret de închisori în care sînt reþinuþi membri Al-Qaida. „Sîntem îngrijoraþi în legãturã cu soarta persoanelor capturate în cadrul aºa numitului rãzboi global împotriva terorismului, care sînt reþinute în centre secrete de detenþie“, a afirmat purtãtorul de cuvînt al CICR, Antonella Notari. „Accesul la aceºti deþinuþi este o prioritate a CICR ºi o continuare logicã a activitãþii noastre din prezent în Afganistan, Irak ºi la baza americanã de la Guantanamo, din Cuba“, a mai spus ea.

Armata românã: „niznai“
Armata românã nu are cunoºtiinþã despre existenþa unui centru de detenþie controlat de CIA la baza aerianã Mihail Kogãlniceanu (Constanþa) ºi îi invitã „la faþa locului“ pe jurnaliºtii care doresc sã se convingã. „Armata României nu are cunoºtinþã cã, la Baza Aerianã Mihail Kogãlniceanu, din judeþul Constanþa, existã sau ar fi existat vreodatã un centru de detenþie de genul celui la care fac referire organizaþia Human Rights Watch ºi presa internaþionalã. Jurnaliºtii care doresc sã se convingã de acest lucru, la faþa locului, o pot face vizitînd baza aerianã“, se spune într-un comunicat al MApN remis, joi, presei.
Preºedintele Traian Bãsescu s-a consultat cu instituþiile statului, iar în urma acestor discuþii nu sînt informaþii privind existenþa unor centre de detenþie ale CIA în România, a declarat, joi, consilierul prezidenþial Adriana Sãftoiu.
Pînã la declaraþia purtãtorului de cuvînt al Preºedinþiei, oficialitãþile române nu reuºiserã sã dea un rãspuns oficial în privinþa informaþiilor referitoare la existenþa unor centre de detenþie ale CIA în România, cu excepþia SRI, deºi oficiali din majoritatea statelor est-europene au negat aceste informaþii publicate miercuri de cotidianul Washington Post.
SRI nu deþine informaþii care sã ateste existenþa unor centre de detenþia ale CIA în România, a declarat, anterior, purtãtorul de cuvînt al instituþiei, Marius Bercaru.
Purtãtorul de cuvînt al SIE susþine cã Serviciul nu comenteazã materialele de presã. Premierul Tãriceanu a fost întrebat încã de miercuri seara, însã întrebarea a fost greºit formulatã, respectiv dacã existã „baze CIA“ în România. „Nu. Nu existã“, a rãspuns Tãriceanu.

Articol afisat de 1332 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective