Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 21 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Încã un motiv de discordie în Alianþa guvernatoare

• PD ºi PNL nu se înþeleg asupra apartenenþei Registrului Comerþului

Ultima ºedinþã a Consiliului Naþional de Conducere al Alianþei Dreptate ºi Adevãr a consemnat ºi o situaþie în care nu se întrevede o apropiere a punctelor de vedere ale democraþilor ºi liberalilor privind apartenenþa Registrului Comerþului. În timp ce liberalii doresc trecerea acestuia de la Ministerul Justiþiei la Camerele de Comerþ sau concesionarea lui cãtre unitãþi private de gestionare ºi administrare, democraþii nu sînt de acord cu schimbarea statutului Registrului Comerþului, a anunþat purtãtorul de cuvînt al PNL, Eugen Nicolãescu.
Biroul Permanent Naþional al PD a hotãrît ca democraþii sã susþinã actuala formulã, respectiv menþinerea Registrului Comerþului la Ministerul Justiþiei. ÃŽn calitate de integrator al capitolului 5 de negociere cu UE cu privire la dreptul societãþilor comerciale, Ministerul Justiþiei are obligaþia de a monitoriza angajamentele asumate de România la acest capitol, a explicat preºedintele PD, Emil Boc. „Practic, dacã ar trece din nou la Camerele de comerþ, care sînt niºte ONG-uri, Guvernul nu ºi-ar mai putea asigura implementarea legislaþiei comunitare în materie“, a susþinut liderul PD.
Potrivit unei propuneri legislative care aparþine liberalilor Viorel Arion ºi Ovidiu Silaghi, adoptatã de Senat la 12 octombrie ºi care în prezent se aflã în dezbaterea comisiilor de resort de la Camera Deputaþilor, organizarea ºi funcþionarea Oficiului Naþional al Registrului Comerþului va fi asiguratã de Camera de Comerþ ºi Industrie a României, în loc de Ministerul Justiþiei, aºa cum se întîmplã acum. Propunerea este inclusã într-o lege-cadru privind activitatea camerelor de comerþ ºi industrie. Conform proiectului de lege, „Camerele de comerþ ºi de industrie sînt organizaþii de utilitate publicã, autonome, neguvernamentale, apolitice, cu caracter non-profit, învestite cu personalitate juridicã, create în scopul de a apãra ºi susþine interesele economiei ºi ale comunitãþii de afaceri în raport cu autoritãþile publice ºi cu organismele din þarã sau strãinãtate“.
Între atribuþiile care revin Camerelor de comerþ ºi industrie, prevãzute de lege ºi de propriul statut, se aflã posibilitatea de a înfiinþa singure sau în colaborare cu cei în drept instituþii de învãþãmînt preuniversitar ºi universitar de specialitate, de a crea burse de studii ºi practicã industrialã ºi comercialã, de a crea aºezãminte pentru asigurarea ºi ajutorarea mutualã a comercianþilor ºi industriaºilor.
În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a legii, se propune ca bazele de date, aplicaþiile de întreþinere ºi utilizare a acestora, necesare în vederea þinerii ºi administrãrii registrelor comerþului de cãtre Oficiul Naþional al Registrului Comerþului, respectiv oficiile registrului comerþului de pe lîngã tribunale ºi funcþionarii birourilor unice din cadrul acestora, precum ºi documentele care privesc activitatea lor sã fie preluate de cãtre Camera de Comerþ ºi Industrie, respectiv camerele teritoriale, pe bazã de protocol de predare-preluare, încheiat între reprezentanþii Ministerului Justiþiei, respectiv ai tribunalelor, ºi cei ai Camerei de Comerþ ºi Industrie, respectiv ai camerelor teritoriale.
Propunerea legislativã mai prevede ca personalul Oficiului Naþional al Registrului Comerþului din subordinea Ministerului Justiþiei, al oficiilor registrului comerþului de pe lîngã tribunale ºi al birourilor unice va fi preluat, împreunã cu posturile aferente, de Oficiul Naþional al Registrului Comerþului de pe lîngã Camera de Comerþ ºi Industrie a României ºi oficiile registrului comerþului de pe lîngã camerele teritoriale.

Articol afisat de 1452 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective