Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Decembrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Vadu Rău, descoperire epocală?

Vadu Rău, descoperire epocală?

• un profesor de istorie din Farcașa este convins că a descoperit în punctul Vadul Rău piese de piatră similare celor de la Tărtăria, Alba • este vorba despre tăblițe de lut ars pe care sînt încrustate semne grafice • la Tărtăria, tăblițele respective au fost datate ca fiind realizate între anii 4500-4300 î.e.n., adică cu 1.000 de ani mai vechi decît cele mai vechi tăblițe acoperite cu scriere cuneiformă, descoperite în Sumer, pe teritoriul actualului Irak •

Comuna Farcașa, printr-o descoperire arheologică făcută de către profesorul de istorie Dumitru Ioniță, în punctul Vadu Rău, ar putea intra în istoria marilor întîmplări care dau peste cap teorii ce par „bătute-n cuie“. Aceasta numai în condițiile în care specialiștii în domeniu vor certifica cele susținute de către dascălul din Farcașa, care alătură cele 300 de piese de piatră, acoperite cu un strat de lut ars de la Vadu Rău, descoperirilor confirmate științific, de la Tărtăria, județul Alba. „Întîmplător am descoperit o serie de piese de piatră, de diverse forme și dimensiuni, ce comportă relative similitudini cu tăblițele de la Tărtăria, descoperite în 1961, de către regretatul arheolog Vlasa, și care certifică existența unui «centru» de scriere protoliterară pe teritoriul României“, a declarat profesorul Dumitru Ioniță. Cît privește piesele scoase la lumină de către apele Bistriței pe un grind din Vadu Rău, acestea au atras atenția tînărului profesor din zonă prin forma lor deosebită, precum și prin semnele grafice înscrustate, după spusele sale, în stratul de lut ars ce acoperă piatra. „Pe tăblițele descoperite de muncitori, ultimele chiar în iarna 2004-2005, sînt incizate o serie de semne figurale abstracte. Asemănarea cu cele descoperite la Tărtăria tocmai aici se produce. Asta m-a făcut să leg descoperirea de la Vadu Rău celei din Alba și de aici ideea unui alt centru cultural, ce comportă un stadiu precursor al scrierii sumeriene datată pe la 3300 Înainte de Hristos“, a afirmat profesorul Ioniță. Referitor la obîrșia acestor piese în zona Văii Bistriței, profesorul emite ipoteza: „în zonă ar fi existat un atelier neolitic de confecționare a acestora și prin diverse căi ar fi fost, mai apoi, răspîndite pînă în vestul României, la Tărtăria“. Afirmația sa ia de bază numărul pieselor, „la Tărtăria descoperindu-se trei tăblițe, pe cînd la Vadu Roșu trei sute, din care 120 comportînd semne grafice“. Piesele descoperite la Dumitru Ioniță se află în proprietatea sa, alăturîndu-se altor piese cu valoare documentară colecționate de-a lungul timpului.
„Sînt un pasionat colecționar de obiecte ce atestă documentar istoria Văii Bistriței. Numărul pieselor achiziționate se ridică la 2.000 și le păstrez cu sfințenie“, a spus colecționarul, deși ar fi interesat să primească un sprijin de specialitate în alcătuirea unui punct muzeistic, care să facă cunoscută colecția sa. „Dacă cei autorizați în domeniu m-ar înțelege, ar accepta expunerea colecției într-o locație specială pentru accesul publicului, dar în condiții de securitate maximă, iar banii încasați să intre în bugetul localității Farcașa“, a declarat profesorul Ioniță. Dintre piesele ce ar putea reține atenția iubitorilor de istorie, ce se află în colecția profesorului Ioniță, am reținut „sceptrul voievodal de ceremonial al lui Ștefan cel Mare“, „clopotul de ceremonial al lui Petru Rareș“, „icoana lui Daniil Sihastru“, la care spune colecționarul s-ar fi închinat Marele Voievod Ștefan și multe altele.
Prin pasiunea sa de colecționar, profesorul Ioniță nu pare însă să fie agreat de către colegii de breaslă, mulți considerîndu-l un aventurier. Se pare că și specialiștii în aheologie de la Complexul Muzeal Neamț nu prea sînt interesați de descoperirea de la Vadu Rău. Totuși, că profesorul Ioniță a descoperit ceva este de netăgăduit. Ce anume, urmează ca într-un viitor apropiat să aflăm. „Unii spun că prin activitatea mea ca istoric aș vrea să le iau locul. Nu este adevărat. Vreau să se știe că istoria curge printre noi și pentru a o observa trebuie să fim atenți la tot ce ne înconjoară. Acesta a fost și motivul pentru care am dorit să discut cu redacția Monitorului de Neamț, să se afle despre ceea ce istoria locurilor ne semnalează din cînd în cînd, iar mie, considerîndu-mă un «ales» al istoriei, mai mult ca la alții“, a mai afirmat profesorul Dumitru Ioniță.

Tăblițele de la Tărtăria - cea mai veche scriere?
În 1961, arheologul Nicolae Vlasa a făcut o descoperire epocală, recunoscută de unii străini, negată de unii istorici din România. Încă se mai afirmă ca plăcuțele au fost puse acolo chiar de arheolog sau au fost aduse în traistă de un negustor din Sumer!
Vlasa a găsit un mare complex de cult și schelete umane sfărîmate. Într-o groapă cu materiale de tip Turdas au fost descoperite 26 de figurine de teracotă, trei figurine de alabastru și trei plăcuțe de lut ars. Două plăcuțe au o scriere pictografică, fiind mai vechi cu două milenii decît cele descoperite la Djemer-Nasr, Kis și Uruk din Sumer, datate 3300 i.H. Profesorul Marco Merlini de la Roma afirmă că „spiritualitatea danubiană este una dintre mamele culturii europene“. Mai categoric, doctorul Napoleon Săvescu din Statele Unite susține că spiritualitatea pelasgică (dacică, mai tîrziu) se află la originea civilizației europene și nu numai. Napoleon Săvescu a ridicat un monument la Tărtăria pentru a marca vechimea scrierii de pe malul Mureșului. Este un scris magic, la care aveau acces doar cei inițiați. Mormîntul în care au fost găsite acele tăblițe, a aparținut probabil unui sacerdot. Aceasta reprezintă o descoperire extrem de importanta întrucît tăblițele respective au fost datate prin metoda carbonului radioactiv ca fiind realizate între anii 4500-4300 î.e.n., adică cu 1.000 de ani mai vechi decît cele mai vechi tăblițe acoperite cu scriere cuneiformă, descoperite în Sumer, pe teritoriul actualului Irak.
Prin analogie cu pictogramele din scrierea sumeriană, cu care prezintă o asemănare frapantă, tablițele de la Tărtăria au fost descifrate. Citind în sensul invers acelor de ceasornic, textul scris pe tablița rotundă este următorul: „4 NUN KA SA UGULA PI IDIM KARA I“, în traducere „(De către cele) 4 conducătoare, pentru chipul zeului Saue, cel mai în vîrstă (conducătorul- patriarhul - sacredotul - preotul suprem, (în virtutea) adîncei înțelepciuni, a fost ars unul“. Adică inscripția ne vorbește despre ritualul morții și arderii unui sacerdot care și-a săvîrșit slujba într-un anumit termen al conducerii sale. (Paul Lazăr Tonciulescu - „De la Tărtăria la Țara Luanei“, pag. 9-15).

Articol afisat de 4927 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective