Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 8 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Nemþeni premiaþi la un concurs naþional de fotografii vechi

Doi nemþeni au obþinut cele mai importante premii la concursul naþional de fotografii, „Strãbunicii noºtri. Mîndria rãdãcinilor. Memoria fotografiei“, desfãºurat în ultimele luni ale anului. Concursul, organizat de Fundaþia Ileana pentru Artã Plasticã Actualã ºi Arhitecturã Modernã în România, în parteneriat cu Ministerul Culturii ºi Cultelor ºi cu firma Kodak, ºi-a propus salvgardarea patrimoniului de fotografie veche ºi mai recentã a românilor ºi minoritãþilor naþionale.
„La acest concurs au participat mai mulþi reprezentanþi din judeþul nostru, iar doi dintre ei au primit premiile cele mai importante. Este vorba de învãþãtorul Gheorghe Amaicei, din Piatra Neamþ, care a primit marele premiu pentru o fotografie reprezentînd portul naþional din anii 1940, ºi de învãþãtoarea Domnica Vrînceanu, din Rãuceºti, care a primit premiul I pentru portret ºi costum naþional. Amîndoi au primit cîte un aparat foto digital de ultimã generaþie, extrem de valoros, ca sã facã fotografii astãzi pentru memoria viitoare“, a precizat Adrian Alui Gheorghe, directorul Direcþiei pentru Culturã, Culte ºi Patrimoniu Cultural Neamþ.
Concursul a fost organizat pe opt zone geografice - Transilvania,
Banat, Oltenia, Maramureº, Muntenia, Moldova, Bucovina, Dobrogea - ºi pe mai multe categorii: categoria A - „Strãvechiul port popular“, fotografie veche de familie (sfîrºit de secol XIX - început de secol XX); categoria B - „Anotimpurile ºi muncile satului“, fotografii vechi cu activitãþi specifice lumii satului, de la arat, cosit, culesul viei etc. la clacã ºi ºezãtori; categoria C - „Fotografia document istoric“, cum ar fi: imagini ale þãranilor ostaºi din primul rãzboi mondial, imagini care fac legãtura între evenimente istorice ºi þãranul român, Alba Iulia, Marea
Unire, în care apar oameni în port popular; categoria D - „Permanenþa portului popular“, cuprinzînd imagini de familie mai recente, din anii 50, 60, 70, în care cel puþin un membru al familiei este în costum naþional sau poartã obiecte semnificative ce þin de costumul naþional; categoria E - „Cele mai expresive 50 de fotografii“. Prin strîngerea ºi copierea, pãstrarea virtualã a acestor documente se va crea fondul de imagini Kodak care va intra în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, fond care va contura o perspectivã unicã asupra portului, obiceiurilor ºi ocaziilor festive de fotografiere asupra unui segment vital al memoriei culturale din România. De asemenea, Romfilatelia va edita o serie filatelicã dedicatã celor mai frumoase ºi interesante fotografii cu costume populare.

Articol afisat de 1731 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective