Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Domnului primar, cu dragoste

Domnului primar, cu dragoste

Cu cîteva zile în urmã am produs o sesizare publicã în legãturã cu lipsa de transparenþã de prin Primãrie, în ce priveºte administrarea domeniului public. Sesizam despre transformarea drumului public, destinat circulaþiei rutiere, în locuri de parcare, pentru a le oferi apoi spre administrare unei firme, special înfiinþate peste noapte.
ªi aceasta, în dauna firmelor Publiserv ºi Parking, pentru care nu fac pasiune, dar sînt realizate exact pentru acelaºi scop din banul public. În schimb, Consiliul local, care este acþionar unic ºi respectiv majoritar la cele douã firme ale sale, ar trebui sã fie extrem de pasionat în a le proteja ºi a le atribui serviciile de administrare a domeniului public. Consiliul local ar trebui sã justifice de ce administrarea locurilor de parcare cu platã nu s-a atribuit prin gestiune directã cãtre cele douã firme ale sale, Publiserv ºi Parking.
Domnule primar, cînd v-aþi depus candidatura pentru funcþie, ne-aþi promis cã o sã ni se parã Primãria ca din sticlã, de cîtã transparenþã va fi în toatã activitatea sa.
Ca sã vã ajut sã vã þineþi promisiunea, v-am solicitat public rãspuns la cîteva întrebãri legate de afacerea primãriei cu parcãrile, dar Biroul de Relaþii Publice al primãriei mi-a dat niºte rãspunsuri aburitoare, finalizate cu un atac cu tentã politicã în toatã regula. Vã împrospãtez memoria cu conþinutul acestui act politic, care vã aparþine de altfel, în care îmi sugeraþi sã-mi þin gura ºi sã-mi reprim opiniile deoarece ar fi bine sã nu uit cã societatea Parking a dat niºte mobilier „în custodie“ la PSD ºi cã la aceeaºi societate niºte persoane fizice, printre care ºi ºeful meu pe linie de partid, deþin 13% din capital. Domnule primar, îmi pare rãu pentru dumneavoastrã cã v-aþi putut închipui vreodatã cã puteþi sã-mi închideþi gura cu o astfel de procedurã. Vã mãrturisesc cã, din totalã lipsã de solidaritate cu astfel de practici, pe care dumneavoastrã presupuneþi cã le-aþi depistat pe la PSD, nu mã încearcã nici un sentiment de culpabilitate, fiind mai presus de orice bãnuialã.
Nu rãspund decît pentru faptele mele, aºa cã sã nu mai încercaþi sã mã reduceþi la tãcere cu trucuri ieftine de stadion, strigîndu-mi în faþã în mijlocul tîrgului cã le-aþi prins pe unul, de pe la PSD, cu mîna prin banul public. Dacã depistaþi astfel de practici, fãceþi-vã datoria de primar ºi instauraþi ordinea regulamentarã pe care o tot planificaþi de vreun an ºi jumãtate încoace. Pînã atunci, eu vã anunþ cã sînt lucruri proaspete care scîrþie în primãrie ºi în calitate de cetãþean onest îmi arog dreptul sã sesizez acest lucru, iar dumneavoastrã, pe cale de consecinþã, trebuie sã vã arogaþi obligaþia de a rãspunde, fãrã a folosi tactica pumnului în gurã. Pentru cã „pumn în gurã“ înseamnã cînd catalogaþi aceste opinii ca „atacuri securisto-comuniste“ ºi cînd le consideraþi tentative de a mã afirma cu ceva dupã prea multã „dolce farniente“ trãitã prin Parlament.
Aici cãlcaþi pe teren lunecos ºi nu vã daþi seama. Firma „La dolce farniente“ poate fi bãtutã pe uºa primarului ºi nu ne impuneþi sã vã deschidem public fiºa prezenþei prin municipiu, ca lui Boc la Cluj.
Revenind la „chestiune“, am luat notã din rãspunsul Primãriei cã la data de 13 septembrie 2005 a avut loc o licitaþie publicã în toatã regula, la care s-au prezentat trei firme pentru a concesiona Serviciul public de întreþinere ºi exploatare a locurilor de parcare cu platã în municipiul Piatra Neamþ. Am luat notã cã existã un Studiu de oportunitate nedatat, întocmit de Direcþia tehnicã a primãriei, privind concesiunea serviciului respectiv, propunere însuºitã rapid de cãtre primar care o înainteazã spre aprobare Consiliului Local prin hotãrîrea nr. 151 din 26 mai 2005. Avînd în vedere cã cele douã firme Publiserv ºi Parking apaþin consiliului local, ar fi fost de aºteptat ca Studiul de oportunitate sã abordeze, fie cã una din variante, acordarea în gestiune directã a exercitãrii serviciului public respectiv, celor douã firme.

„Vã doresc sãnãtate, un bilanþ bun pentru anul 2005, sãrbãtori fericite ºi sã ne vedem sãnãtoºi în telegondolã“

În mod suprinzãtor susþin numai varianta delegãrii gestiunii serviciului public prin concesionare, plãnuindu-se anticipat ca licitaþia sã fie cîºtigatã de o altã firmã ºi nu de firmele consiliului.
Din acest motiv am solicitat consiliului sã-ºi lichideze cele douã firme, pe care nu mai conteazã ºi fac umbrã degeaba pe la licitaþii.
Am luat notã cã pe data de 28 iulie 2005, prin Hotãrîrea consiliului local nr. 199 se modificã ºi se completeazã HCL nr. 151 din 26 mai 2005. Prin HCL nr. 199 se netezeºte calea pentru licitaþia ce se apropia, stabilindu-se criteriile de evaluare a ofertelor printre care ºi nivelul redevenþelor respectiv: a) nu mai puþin de 25% din valoarea tichetelor ºi abonamentelor de parcare vîndute de operatorul de parcare; b) nu mai puþin de 15% din valoarea tuturor tarifelor de blocare-deblocare a tarifelor poentru recuperarea autovehiculelor ºi a tarifelor de depozitare a autovehiculelor parcate neregulamentar sau abonamente. Am luat notã cã licitaþia din 13 septembrie 2005 a fost cîºtigatã de firma începãtoare Xdatasoft pentru cã „a oferit cea mai mare redevenþã, respectiv 25% din încasãri de la parcãri ºi 15% din încasãri de la blocãri-deblocãri, ºi celalalte“ aºa cum scria în plicul închis înaintat de firmã. Vezi doamne, firma Parking care a participat la licitaþie a oferit mai puþin, deºi ºtia cu douã luni înainte cã mai puþin de 25% ºi respectiv 15% nu se poate oferi. Adicã a participat pe post de mînã-moartã ca la poker în trei domnule primar? Am solicitat rezilierea unilateralã, de cãtre Consiliul local a contractului încheiat, deoarece redevenþa stabilitã o consider prea micã doar 25%, în condiþia în care operatorul de parcare nu investeºte mare lucru în parcare, ci doar în organizarea încasãrii banilor. M-aþi apostrofat public domnule primar cã nu se poate rezilia nimic, cã nu cunosc legea ºi m-aþi trimis la studiu.
Îmi pare rãu, dar dumneavoastrã nu cunoaºteþi legea ºi nu este bine sã vã contraþi pe tema aceasta cu un parlamentar cu state vechi. În Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor se stipuleazã posibilitatea rezilierii unitalerale a unui contract de concesiune, cînd concendentul se considerã defavorizat.
Ba mai mult, chiar dumneavoastrã aþi propus ºi Consiliul local a aprobat prin HCL nr. 199/2005, unde la articolul 18 se preia prevederea din Legea 219/1998 cu rezilierea. Bineînþeles rezilierea reclamã plata unor despãgubiri în justã cauzã, dar asta nu reprezintã decît eventual o taxã pe prostie. În final domnule primar ºi pentru liniºtea dumneavoastrã declar cã nu am nimic de comentat cu privire la calitatea ºi bonitatea firmei Xdatasoft, dar nu-mi pot reprima nedumerirea cu privire la responsabilitãþile Consiliului local în legãturã cu societãþile sale, Publiserv ºi Parking. În rest, vã doresc sãnãtate, un bilanþ bun pentru anul 2005, sãrbãtori fericite ºi sã ne vedem sãnãtoºi în telegondolã.

Articol afisat de 1634 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective