Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
S-au pierdut 6.600.000 de euro

S-au pierdut 6.600.000 de euro

• proiectul privind „Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona versantului Cozla“ a pierdut ºansa de finanþare prin Programul PHARE 2004-2006 • ar fi fost amenajate, între altele, douã pîrtii de schi cu nocturnã, tunuri de zãpadã, un patinoar artificial, un centru de închiriere a materialului sportiv ºi un telescaun pe o lungime de 1.070 metri • primarul Gheorghe ªtefan considerã cã înfrîngerea este rezultatul jocurilor politice ale PSD • el mai susþine cã proiectul va fi depus pentru accesarea fondurilor structurale • pînã la obþinerea finanþãrilor nerambursabile, municipalitatea va începe primele licitaþii de lucrãri - pentru gondolã, teleschi ºi liftul înclinat - ºi va pune la bãtaie fonduri de la bugetul local ºi din credite •

„Perla Moldovei“ a pierdut ºansa de a accesa finanþarea nerambursabilã a Uniunii Europene, prin Programul PHARE 2004-2006, pentru proiectul privind „Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona versantului Cozla“. Iniþiat de cãtre municipalitatea pietreanã, care a parcurs toþi paºii ceruþi de cãtre finanþatori, proiectul a fost trecut, în final, în plan secundar, în atenþie intrînd cele iniþiate de cãtre autoritãþile din Iaºi, Tîrgu Neamþ ºi Tîrgu Ocna. Conducerea Primãriei Piatra Neamþ nu gãseºte altã explicaþie decît faptul cã aceasta a fost o manevrã politicã a PSD. „Nu vreau sã politizez, dar primele 3 proiecte cîºtigãtoare, din Moldova, au fost ale Iaºului ºi oraºelor Tîrgu Ocna, respectiv Tîrgu Neamþ, ai cãror primari sînt ai PSD. De asemenea, Consiliul Regional de Dezvoltare al Regiunii de Nord-Est are în componenþã preºedinþi de Consilii Judeþene care sînt ai PSD. Acesta este ghinionul nostru, al celor din Moldova. Atunci, normal, ori anormal, proiectul municipiului Piatra Neamþ, al cãrui primar este PNL, a fost respins. Dar, este metoda clasicã a PSD. Nu cred cã acordarea finanþãrilor ar trebui hotãrîtã pe criterii politice, ci pe competenþã“, a subliniat Gheorghe ªtefan, primarul municipiului Piatra Neamþ.
Cel puþin la momentul actual, înfrîngerea suferitã de cãtre autoritãþile locale pietrene este una dureroasã, fiind vorba despre un proiect cu o valoare de circa 8,7 milioane de euro.
Proiectul, a cãrui duratã de implementare ar fi fost de 20 de luni, a fost estimat la valoarea de 8,7 milioane de euro, din care 6,6 milioane de euro ar fi urmat sã reprezinte fonduri nerambursabile asigurate de Uniunea Europeanã ºi din Fondul Naþional pentru Dezvoltare Regionalã, iar restul - de la bugetul local. Aplicarea proiectului ar fi avut ca rezultate amenajarea drumului de acces pînã la Terasa Gospodinelor, a locurilor de parcare, construirea în „punctul de belvedere“ a unei clãdiri în care sã funcþioneze un punct de informare turisticã. ÃŽn privinþa bazei sportive, aceasta ar fi inclus douã pîrtii de schi cu nocturnã, tunuri de zãpadã, patinoar artificial, centru de închiriere a materialului sportiv, telescaun pe o lungime de 1.070 metri etc. ÃŽn realizarea proiectului privind „Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona versantului Cozla“, Primãria Piatra Neamþ a colaborat cu firma Consilier Proiect din Bucureºti.

Baza turisticã de pe Cozla va fi începutã din fonduri proprii
Autoritãþile locale considerã cã o înfrîngere nu înseamnã pierderea rãzboiului. ªeful executivului pietrean a subliniat cã, deja, a purtat discuþii cu factorii de la nivel central ºi cã urmeazã sã reintroducã proiectul pentru accesarea fondurilor structurale. „Deja, am discutat la Ministerul Integrãrii ºi mi s-a comunicat cã vor veni fondurile structurale. Vom încerca sã introducem proiectul pentru accesarea acestor surse de finanþare care, se pare, vor fi alocate mai repede decît cele prin Programul PHARE. Probabil cã va trebui sã înaintãm toate documentaþiile pînã în luna martie.
ÃŽn paralel, însã, primarul ªtefan susþine cã va face o serie de demersuri pentru începerea acestui proiect, care va conferi municipiului Piatra Neamþ statutul de oraº turistic, mizînd, deocamdatã, pe forþele proprii. ÃŽn primã fazã, va fi începutã montarea gondolei care va lega Pietricica de Cozla - «Gondoperla», dupã cum a fost denumitã, licitaþia urmînd sã fie organizatã pe 16 ianuarie, dupã care va urma licitaþia pentru concesionarea serviciului de teleschi. ÃŽn primele trei luni ale acestui an, va fi organizatã ºi licitaþia pentru liftul înclinat - denumit «Skylift» - de pe Pietricica. „Vom demara toate aceste lucrãri în acest an ºi cred cã vor fi finalizate în 18 luni. Le vom susþine din fonduri proprii ºi din linia de credit pe care am deschis-o. Dacã vor veni fondurile structurale, noi putem susþine partea noastrã de 130 miliarde de lei“, a conchis primarul ªtefan.
FOTO: Pîrtia Piatra Neamþ ar fi putut arãta altfel dacã nu ar fi fost pierdutã finanþarea de la Uniunea Europeanã

Articol afisat de 1510 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective