Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Ianuarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
S-au pierdut 6.600.000 de euro

S-au pierdut 6.600.000 de euro

• proiectul privind „Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona versantului Cozla“ a pierdut șansa de finanțare prin Programul PHARE 2004-2006 • ar fi fost amenajate, între altele, două pîrtii de schi cu nocturnă, tunuri de zăpadă, un patinoar artificial, un centru de închiriere a materialului sportiv și un telescaun pe o lungime de 1.070 metri • primarul Gheorghe Ștefan consideră că înfrîngerea este rezultatul jocurilor politice ale PSD • el mai susține că proiectul va fi depus pentru accesarea fondurilor structurale • pînă la obținerea finanțărilor nerambursabile, municipalitatea va începe primele licitații de lucrări - pentru gondolă, teleschi și liftul înclinat - și va pune la bătaie fonduri de la bugetul local și din credite •

„Perla Moldovei“ a pierdut șansa de a accesa finanțarea nerambursabilă a Uniunii Europene, prin Programul PHARE 2004-2006, pentru proiectul privind „Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona versantului Cozla“. Inițiat de către municipalitatea pietreană, care a parcurs toți pașii ceruți de către finanțatori, proiectul a fost trecut, în final, în plan secundar, în atenție intrînd cele inițiate de către autoritățile din Iași, Tîrgu Neamț și Tîrgu Ocna. Conducerea Primăriei Piatra Neamț nu găsește altă explicație decît faptul că aceasta a fost o manevră politică a PSD. „Nu vreau să politizez, dar primele 3 proiecte cîștigătoare, din Moldova, au fost ale Iașului și orașelor Tîrgu Ocna, respectiv Tîrgu Neamț, ai căror primari sînt ai PSD. De asemenea, Consiliul Regional de Dezvoltare al Regiunii de Nord-Est are în componență președinți de Consilii Județene care sînt ai PSD. Acesta este ghinionul nostru, al celor din Moldova. Atunci, normal, ori anormal, proiectul municipiului Piatra Neamț, al cărui primar este PNL, a fost respins. Dar, este metoda clasică a PSD. Nu cred că acordarea finanțărilor ar trebui hotărîtă pe criterii politice, ci pe competență“, a subliniat Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț.
Cel puțin la momentul actual, înfrîngerea suferită de către autoritățile locale pietrene este una dureroasă, fiind vorba despre un proiect cu o valoare de circa 8,7 milioane de euro.
Proiectul, a cărui durată de implementare ar fi fost de 20 de luni, a fost estimat la valoarea de 8,7 milioane de euro, din care 6,6 milioane de euro ar fi urmat să reprezinte fonduri nerambursabile asigurate de Uniunea Europeană și din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, iar restul - de la bugetul local. Aplicarea proiectului ar fi avut ca rezultate amenajarea drumului de acces pînă la Terasa Gospodinelor, a locurilor de parcare, construirea în „punctul de belvedere“ a unei clădiri în care să funcționeze un punct de informare turistică. În privința bazei sportive, aceasta ar fi inclus două pîrtii de schi cu nocturnă, tunuri de zăpadă, patinoar artificial, centru de închiriere a materialului sportiv, telescaun pe o lungime de 1.070 metri etc. În realizarea proiectului privind „Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona versantului Cozla“, Primăria Piatra Neamț a colaborat cu firma Consilier Proiect din București.

Baza turistică de pe Cozla va fi începută din fonduri proprii
Autoritățile locale consideră că o înfrîngere nu înseamnă pierderea războiului. Șeful executivului pietrean a subliniat că, deja, a purtat discuții cu factorii de la nivel central și că urmează să reintroducă proiectul pentru accesarea fondurilor structurale. „Deja, am discutat la Ministerul Integrării și mi s-a comunicat că vor veni fondurile structurale. Vom încerca să introducem proiectul pentru accesarea acestor surse de finanțare care, se pare, vor fi alocate mai repede decît cele prin Programul PHARE. Probabil că va trebui să înaintăm toate documentațiile pînă în luna martie.
În paralel, însă, primarul Ștefan susține că va face o serie de demersuri pentru începerea acestui proiect, care va conferi municipiului Piatra Neamț statutul de oraș turistic, mizînd, deocamdată, pe forțele proprii. În primă fază, va fi începută montarea gondolei care va lega Pietricica de Cozla - «Gondoperla», după cum a fost denumită, licitația urmînd să fie organizată pe 16 ianuarie, după care va urma licitația pentru concesionarea serviciului de teleschi. În primele trei luni ale acestui an, va fi organizată și licitația pentru liftul înclinat - denumit «Skylift» - de pe Pietricica. „Vom demara toate aceste lucrări în acest an și cred că vor fi finalizate în 18 luni. Le vom susține din fonduri proprii și din linia de credit pe care am deschis-o. Dacă vor veni fondurile structurale, noi putem susține partea noastră de 130 miliarde de lei“, a conchis primarul Ștefan.
FOTO: Pîrtia Piatra Neamț ar fi putut arăta altfel dacă nu ar fi fost pierdută finanțarea de la Uniunea Europeană

Articol afisat de 1171 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective