Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 9 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ªoferi ameninþaþi cu suspendarea înmatriculãrii dacã nu încheie asigurarea obligatorie

ªoferi ameninþaþi cu suspendarea înmatriculãrii dacã nu încheie asigurarea obligatorie

• aceeaºi pedeapsã îi paºte ºi pe ºoferii care nu efectueazã inspecþia tehnicã • data limitã este 1 aprilie 2006 •


Guvernul a decis suspendarea, începînd cu 1 aprilie, a înmatriculãrii vehiculelor care nu au încheiat asigurarea pentru rãspundere civilã pentru pagube produse terþilor prin accidente de circulaþie (RCA) sau nu au inspecþia tehnicã efectuatã, pînã la data de 31 martie 2006. Mãsura, prevãzutã într-o ordonanþã de urgenþã publicatã în Monitorul Oficial din 28 decembrie 2005, a fost determinatã de problemele cauzate de gradul scãzut de asigurare RCA a autovehiculelor înmatriculate, respectiv 75% în anul 2005, precum ºi de necesitatea îmbunãtãþirii de urgenþã a stãrii tehnice a parcului de vehicule.
Potrivit actului normativ, Direcþia regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administraþiei ºi Internelor va constitui ºi administra, în cel mai scurt timp, baza de date naþionalã integratã a vehiculelor rutiere înmatriculate. Aceasta va fi actualizatã prin informaþiile furnizate de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, Registrul Auto Român ºi Oficiul Naþional al Registrului Comerþului, cu datele specifice acestora, referitoare la vehiculele asigurate RCA, vehiculele care au efectuatã inspecþia tehnicã periodicã, respectiv la radierea persoanelor juridice. Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor ºi Registrul Auto Român vor transmite Direcþiei regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor, în termen de 5 zile, datele privind încheierea asigurãrii, respectiv efectuarea inspecþiei tehnice a vehicului, precum ºi listele cu vehiculele pentru care aceste condiþii au fost îndeplinite anterior datei intrãrii în vigoare a actului normativ ºi nu au expirat pînã la data respectivã. Direcþia regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administraþiei ºi Internelor va efectua periodic - cel mult trimestrial - compararea parcului de vehicule înmatriculate cu cel pentru care au fost îndeplinite obligaþiile referitoare la încheierea asigurãrii RCA, respectiv la efectuarea inspecþiei tehnice, precum ºi cu cel de vehicule aparþinînd persoanelor juridice. Prima comparaþie a datelor va avea loc cel mai tîrziu la data de 1 februarie 2006. Dupã compararea rezultatelor, Direcþia regim permise de conducere ºi înmatriculare va trimite de îndatã, tuturor persoanelor ale cãror vehicule înmatriculate nu sînt asigurate sau nu au efectuatã inspecþia tehnicã, informãri cu privire la consecinþele juridice ale neîndeplinirii, pînã la 31 martie 2006, a obligaþiilor legale corespunzãtoare.
Începînd cu data de 1 aprilie 2006, la împlinirea unui termen de 90 de zile de la data expirãrii inspecþiei tehnice sau a asigurãrii, se suspendã de drept înmatricularea vehiculelor rutiere aflate în aceastã situaþie. Suspendarea va fi adusã la cunoºtinþa proprietarului vehicului, în scris, de cãtre Direcþia regim permise de conducere ºi înmatriculare a vehiculelor sau, dupã caz, de cãtre serviciul public comunitar regim permise de conducere ºi înmatriculare la care s-a efectuat înmatricularea. Aceste prevederi se aplicã ºi vehiculelor înmatriculate ale cãror inspecþii tehnice sau asigurãri RCA au expirat înainte de data de 1 aprilie 2006. Suspendarea înmatriculãrii înceteazã la data la care proprietarul vehiculului va prezenta Direcþiei sau serviciilor publice comunitare dovada încheierii, în condiþiile legii, a asigurãrii sau/ºi, dupã caz, a efectuãrii inspecþiei tehnice.
„Mulþi proprietari de vehicule au circulat pînã acum fãrã sã aibã asigurãri RCA, ignorînd faptul cã pot fi oricînd implicaþi în accidente rutiere. Noi ne-am pomenit, anul trecut, cu o doamnã care ne-a cerut sã-i încheiem repede o asigurare RCA, cã tocmai a intrat cu maºina în spatele unui vehicul staþionat! Fireºte, nu am putut-o ajuta ºi a trebuit sã plãteascã, din buzunar, costul reparaþiilor. Acum, odatã cu intrarea în vigoare a acestui act normativ, proprietarii vehiculelor sînt obligaþi sã încheie asigurãri RCA, ceea ce este în interesul lor. Asigurãrile RCA funcþioneazã ca un fond mutual: proprietarii de vehicule contribuie cu o sumã micã la acest fond care, în cazul producerii unui eveniment rutier, acoperã - pentru cotizanþi - costurile foarte mari ale reparaþiilor“, a precizat Mihai Apetrei, directorul Sucursalei Neamþ a societãþii de asigurare reasigurare ARDAF.
Conform prevederilor ordonanþei de urgenþã, conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor a cãror înmatriculare a fost suspendatã în condiþiile actului normativ constituie infracþiune ºi se sancþioneazã cu amendã de la 30 la 50 milioane lei.

Articol afisat de 2530 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective