Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 9 Ianuarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Șoferi amenințați cu suspendarea înmatriculării dacă nu încheie asigurarea obligatorie

Șoferi amenințați cu suspendarea înmatriculării dacă nu încheie asigurarea obligatorie

• aceeași pedeapsă îi paște și pe șoferii care nu efectuează inspecția tehnică • data limită este 1 aprilie 2006 •


Guvernul a decis suspendarea, începînd cu 1 aprilie, a înmatriculării vehiculelor care nu au încheiat asigurarea pentru răspundere civilă pentru pagube produse terților prin accidente de circulație (RCA) sau nu au inspecția tehnică efectuată, pînă la data de 31 martie 2006. Măsura, prevăzută într-o ordonanță de urgență publicată în Monitorul Oficial din 28 decembrie 2005, a fost determinată de problemele cauzate de gradul scăzut de asigurare RCA a autovehiculelor înmatriculate, respectiv 75% în anul 2005, precum și de necesitatea îmbunătățirii de urgență a stării tehnice a parcului de vehicule.
Potrivit actului normativ, Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administrației și Internelor va constitui și administra, în cel mai scurt timp, baza de date națională integrată a vehiculelor rutiere înmatriculate. Aceasta va fi actualizată prin informațiile furnizate de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Registrul Auto Român și Oficiul Național al Registrului Comerțului, cu datele specifice acestora, referitoare la vehiculele asigurate RCA, vehiculele care au efectuată inspecția tehnică periodică, respectiv la radierea persoanelor juridice. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor și Registrul Auto Român vor transmite Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, în termen de 5 zile, datele privind încheierea asigurării, respectiv efectuarea inspecției tehnice a vehicului, precum și listele cu vehiculele pentru care aceste condiții au fost îndeplinite anterior datei intrării în vigoare a actului normativ și nu au expirat pînă la data respectivă. Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administrației și Internelor va efectua periodic - cel mult trimestrial - compararea parcului de vehicule înmatriculate cu cel pentru care au fost îndeplinite obligațiile referitoare la încheierea asigurării RCA, respectiv la efectuarea inspecției tehnice, precum și cu cel de vehicule aparținînd persoanelor juridice. Prima comparație a datelor va avea loc cel mai tîrziu la data de 1 februarie 2006. După compararea rezultatelor, Direcția regim permise de conducere și înmatriculare va trimite de îndată, tuturor persoanelor ale căror vehicule înmatriculate nu sînt asigurate sau nu au efectuată inspecția tehnică, informări cu privire la consecințele juridice ale neîndeplinirii, pînă la 31 martie 2006, a obligațiilor legale corespunzătoare.
Începînd cu data de 1 aprilie 2006, la împlinirea unui termen de 90 de zile de la data expirării inspecției tehnice sau a asigurării, se suspendă de drept înmatricularea vehiculelor rutiere aflate în această situație. Suspendarea va fi adusă la cunoștința proprietarului vehicului, în scris, de către Direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor sau, după caz, de către serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare la care s-a efectuat înmatricularea. Aceste prevederi se aplică și vehiculelor înmatriculate ale căror inspecții tehnice sau asigurări RCA au expirat înainte de data de 1 aprilie 2006. Suspendarea înmatriculării încetează la data la care proprietarul vehiculului va prezenta Direcției sau serviciilor publice comunitare dovada încheierii, în condițiile legii, a asigurării sau/și, după caz, a efectuării inspecției tehnice.
„Mulți proprietari de vehicule au circulat pînă acum fără să aibă asigurări RCA, ignorînd faptul că pot fi oricînd implicați în accidente rutiere. Noi ne-am pomenit, anul trecut, cu o doamnă care ne-a cerut să-i încheiem repede o asigurare RCA, că tocmai a intrat cu mașina în spatele unui vehicul staționat! Firește, nu am putut-o ajuta și a trebuit să plătească, din buzunar, costul reparațiilor. Acum, odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ, proprietarii vehiculelor sînt obligați să încheie asigurări RCA, ceea ce este în interesul lor. Asigurările RCA funcționează ca un fond mutual: proprietarii de vehicule contribuie cu o sumă mică la acest fond care, în cazul producerii unui eveniment rutier, acoperă - pentru cotizanți - costurile foarte mari ale reparațiilor“, a precizat Mihai Apetrei, directorul Sucursalei Neamț a societății de asigurare reasigurare ARDAF.
Conform prevederilor ordonanței de urgență, conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor a căror înmatriculare a fost suspendată în condițiile actului normativ constituie infracțiune și se sancționează cu amendă de la 30 la 50 milioane lei.

Articol afisat de 2169 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective