Comuna condamnată
• medicul de familie din Tarcău a ieșit la pensie din prima zi a anului • cei aproape 4.000 de locuitori ai Văii Tarcăului au rămas fără asistență sanitară de specialitate • bolnavii cronici, dependenți de medicație, nu au de la cine să primească rețetă • medicul pensionat, într-un gest de omenie, continuă să acorde consultații de urgență • neavînd contract cu Casa de Asigurări, nu poate elibera rețete • Locuitorii din Tarcău au început anul 2006 fără medic de familie. Prin ieșirea la pensie, începînd cu data de 1 ianuarie, a doctorului Ecaterina Sasu, cei aproape 4.000 de locuitori ai Văii Tarcăului au rămas fără asistență sanitară de specialitate. Plus că există un număr mare de bolnavi cronici dependenți de medicație, ce ar trebui procurată din farmacii pe bază de rețetă eliberată de către medicul de familie. Deși doctorița Sasu merge zilnic la Dispensarul Uman, pentru a asigura consultații în cazuri de urgență, ea nu mai poate elibera rețete pacienților, deoarece nu mai are încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. „Am anunțat la timp Direcția de Sănătate Publică Neamț de ieșirea mea la pensie, dar nu s-a găsit nici un medic care să agreeze Tarcăul, deși oamenii sînt primitori. Pînă la apariția unui înlocuitor, m-am angajat să efectuez consultații de urgență necondiționat. Cred însă că va dura ceva timp pînă va veni un doctor nou“, a declarat medicul Ecaterina Sasu. Răspunderea pentru angajarea unui nou medic revine Direcției de Sănătate Publică Neamț, dar concursul pentru ocuparea postului n-a avut loc încă. „N-aș putea să spun o dată pentru susținerea concursului. Am trimis la București, la Ministerul Sănătății, postul vacant. Acum depinde de ei cînd îl vor publica în revista Viața Medicală“, a afirmat jurist Veronica Șerban, purtătorul de cuvînt al Direcției de Sănătate Publică Neamț. Incertitudinile sub care se desfășoară activitatea sanitară la Tarcău, au bulversat existența tuturor locuitorilor și-n special a celor 2.000 de asigurați înscriși în evidența doctoriței Sasu, proaspăt pensionată. Aceeași stare de nesiguranță o au și cadrele sanitare cu pregătire medie, care merg zilnic la program, dar fără a cunoaște cine le va asigura salariul.
„Mergem la serviciu încă de pe 3 ianuarie, ne facem datoria, dar nu știm cine o să ne plătească“, a spus asistenta Liliana Cozma.
Gravitatea situațiai din Tarcău, privind asistența sanitară de specialitate, semnalată Monitorului de către un grup de tărcăuani, ne-a determinat să aflăm care este părerea oficialilor locali. Răspunsul l-am aflat de la consiliera Elena Dumitrașcu, președintele Comisiei de Sănătate a forului legislativ local, care ne-a declarat că ștafeta trebuia schimbată la timp astfel ca să nu mai existe un hiatus în activitatea medicală a Tarcăului. „Nu este de conceput ceea ce s-a întîmplat. Vina o poartă Direcția de Sănătate Publică care știa de ieșirea la pensie a doctoriței Sasu și trebuia să organizeze concursul la timp. Locuitorii Tarcăului nu trebuiau să sufere acum datorită neglijenței și superficialității unor reprezentanți ai forului județean de specialitate. Noi, consilierii locali, nici nu ne-am închipuit că DSP nu este în stare să rezolve problema la timp. Vorbim de Europa, iar noi, prin modul în care acționăm, ne situăm în timp cu un secol în urmă“, a afirmat consiliera Elena Dumitrașcu. Că rezolvarea situației va fi de durată a confirmat-o și doctorița Sasu, care ne-a spus că „în condițiile cînd totuși cineva va opta pentru medic de familie la Tarcău, va dura foarte mult perioada de realizare a contractelor, filiera fiind foarte lungă“. Pînă una alta întrebarea e ce se întîmplă cu bolnavii cronici ai Tarcăului?
|