Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 9 Ianuarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Punctul pe „I“: Pamfletul obiceiurilor vechi

Un drăcușor care spunea lucruri trăsnite lui Ianțu ne-a lăsat cu gura căscată într-o emisiune, cînd ne-a lămurit că Silviu Brucan e moșul ăla care își amintește despre viitor. Cred că avea dreptate prichindelul, oracolul din Dămăroaia le potrivește la fix, e posibil să mai fi trăit o viață undeva prin viitor și acum să fi venit printre noi ca să ne explice ce tolomaci sîntem. Zic tolomaci, pentru că l-am afurisit tare în 1990, cînd ne-a spus că mai avem vreo patru cincinale pînă ne vine mintea la cap. Au trecut 16 anișori deja, nu se cunoaște mai nimic și începem să-i dăm dreptate străbunicului politolog. Am mai realizat că noi românii ne lipim repede de noutățile tehnologice, ne cade fisa imediat la toate hoțiile și prostiile ciugulite de pe la capitaliști, ne schimbăm iute mașinile- calculatoarele-țoalele-nevestele, dar vechile mentalități… ba!
…O misiune caritabilă belgiană ajunsese undeva în junglă, într-un sat plin de negrișori puturoși foc. Dimineața, belgienii se urcau în jeepane și plecau în junglă, culegeau banane și alte cele comestibiloase, le aduceau în sat și-i hrăneau pe tuciurii pe îndestulate. Azi așa, mîine așa, după vreo zece zile misionarii și-au propus să rămînă în sat, pentru a observa reacția comunității. După vreo cinci ceasuri, belgienii au ieșit prin sat să vadă ce și cum. Băieții negrișori stăteau la umbră sub cocotieri, lați de foame, le chiorăiau mațele de speriau papagalii aciuați printre ramuri. Uimiți, europenii i-au întrebat de ce nu se duc să-și adune mîncarea de trebuință, dacă le este așa fomiță. „Asta e treaba voastră, a belgienilor!“, a răspuns în cor flămînzimea prezentă.
…În România se face un experiment, se introduc într-o cameră 20 de maimuțe și de tavan se atîrnă o sfoară, de care era legată o banană. În momentul cînd o maimuțică dădea să apuce banana, tot grupul era stropit cu un jet puternic de apă rece. La un moment dat, cimpanzeii s-au prins, așa că de cîte ori o surată avea intenția să se apropie de banană, o snopeau în bătaie. S-a renunțat la cele 20 de maimuțele și s-au adus alte 20 de exemplare. Curios, fără a fi stropite niciodată cu jetul de apă, maimuțele o băteau crunt pe îndrăzneața care se întindea după banană. Mirat, șeful experimentului le întreabă pe maimuțe:
- De ce o bateți în halul ăsta, doar n-ați pățit nimic, n-ați avut de suferit din cauza ei?
- Nu știm de ce o caftim, dar așa e obiceiul la noi! au explicat maimuțele.
N.R. Rămîne să vedem dacă ne vor trebui 20 de ani ca să renunțăm la vechile obiceiuri, vechile metehne și mentalități care s-au dovedit atît de păguboase pentru întreaga națiune. Se pare că hoția, minciuna, lenea, bețivismul și resemnarea mioritică nu se leapădă chiar așa de ușor, ca să putem intra și noi, în sfîrșit, în rîndul lumii adevărate.

Articol afisat de 1044 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective