Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Ianuarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Zaiul crește amenințător, pe Bistrița

• reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț au constatat o creștere a nivelului zaiului cu 40 centimetri pe Bistrița, în zona Topoliceni, apreciată ca neriscantă • în comuna Farcașa, nu s-a format pod de gheață, dar fenomenul este sub supraveghere permanentă • s-a circulat normal pe drumurile din județ •

Valea Bistriței s-a aflat, în ultimele două zile, sub monitorizarea autorităților, posibila formare a podurilor de gheață, ca urmare a scăderii accentuate a temperaturii atmosferice, și aglomerările de gheață reprezentînd fenomene care, în fiecare an, afectează locuitorii comunelor de pe cursul rîului, în special pe cei din Poiana Teiului și Farcașa.
Datele sosite, ieri, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț indicau faptul că nu exista nici un pericol, singura problemă - nesemnificativă, în opinia reprezentanților Direcției de Gospodărire a Apelor - fiind creșterea nivelului zaiului, în zona Topoliceni. „Nivelul zaiului a fost cuprins între 20 centimetri și 1 metru, iar, din ultimele comunicări, am înțeles că, acum, variază între 20 centimetri și 1,4 metri. Creșteri au fost semnalate în dreptul barajului de la Poiana Teiului, la Topoliceni. Creșterea a fost apreciată vizual de către angajații Direcției de Gospodărire a Apelor care supraveghează în permanență cursul Bistriței“, a precizat ofițerul de serviciu al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Am încercat să îi contactăm pe cei doi primari ai comunelor care, în fiecare an, au fost afectate de inudațiile provocate de Bistrița, din cauza aglomerărilor de gheață - Poiana Teiului și Farcașa - dar nu am reușit să discutăm decît cu Dorel Apalaghiței, primarul de Farcașa. „Noi urmărim cu multă atenție evoluția de pe Bistrița. În dreptul comunei noastre, nu s-a format pod de gheață. Se scurge zai, dar nu s-au format aglomerări. Acest an a fost diferit față de anteriorii, pentru că vremea a fost ceva mai blîndă. Oricum, avem un om care supraveghează cursul 24 de ore din 24. Cetățenii comunei au fost avertizați, iar, dacă vor apărea probleme, îi vom evacua“, a declarat primarul Apalaghiței.
În iernile anterioare, pagubele produse în gospodăriile din cele două comune au fost foarte ridicate și, chiar dacă au fost despăgubiți de către Guvern, locuitorii din zonă nu au scăpat de amenințarea zăporului. Din memoria cetățenilor din Poiana Teiului și Farcașa nu s-a șters tragedia din noaptea de 31 decembrie 2002 spre 1 ianuarie 2003, trei tineri care își petreceau Revelionul într-o cabană pierzîndu-și viața, după ce aceasta a fost luată de blocurile mari de gheață. Zăporul înregistrat, în fiecare an, pe cursul Bistriței, atît în Neamț, cît și în Suceava, reprezintă un fenomen unic în România și chiar în Europa, autoritățile fiind conștiente că acesta se va repeta în fiecare an, în condițiile în care nu vor fi alocate fonduri pentru continaurea investițiilor hidrotehnice din zona Poiana Teiului - Borca. Anul trecut, lucrările au fost estimate la circa 3.000 miliarde de lei. Cu siguranță, avînd în vedere valorile ridicate ale pagubelor înregistrate în fiecare an, ca urmare a inundațiilor produse de apele capricioase ale Bistriței, dar și ale afluenților săi, o asemenea investiție s-ar amortiza foarte rapid. Pînă acum, însă, nimic nu pare a fi sensibilizat autoritățile centrale în găsirea soluțiilor financiare, chiar dacă pierderile înregistrate de populația din zonă cresc exponențial, cu trecerea timpului.

Circulație normală pe șoselele județului
Pentru drumari, week-end-ul a fost liniștit pentru că ninsorile au fost foarte slabe și nu s-a înregistrat viscol. Chiar și așa, șoselele au fost ținute sub supraveghere. „Nu a fost blocată nici o porțiune de drum național și, din teren, ni s-a raportat că șoselele sînt uscate. Am trimis patrule, în zonele deschise, în care viscolul produce, de obicei, blocaje - prin zona Roman și spre Bodești - însă situația era normală“, a spus ofițerul de serviciu al societății care administrează sectoarele de drum național de pe raza județului Neamț. Probleme nu au fost înregistrate nici pe drumurile județene. Reprezentanții Electrica au precizat că în week-end nu au fost înregistrate defecțiuni, singurele incidente producîndu-se vineri, la Icușești, unde un transformator s-a defectat, dar a fost reparat în scurt timp.

Articol afisat de 1258 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective