Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
-28° CELSIUS

-28° CELSIUS

• ieri a fost cea mai geroasã zi a acestei ierni • la Izvoru Muntelui au fost -28 de grade Celsius, la Roman ºi Bicaz -24, la Tîrgu Neamþ - 23, iar la Piatra Neamþ - 22 grade Celsius • viscolul a izolat cîteva localitãþi ºi zeci de mii de nemþeni au rãmas fãrã energie electricã • cîteva ºcoli ºi-au închis cursurile • prognozele nu sînt îmbucurãtoare •

Gerul a pus stãpînire pe judeþul Neamþ ºi potrivit prognozelor meteorologice aceastã stare de fapt se va prelungi pînã la sfîrºitul lunii. Ziua de ieri ºi noaptea precedentã s-au dovedit a fi cele mai geroase din aceastã iarnã. Conform datelor furnizate de cãtre lucrãtorii Staþiei Meteo Piatra Neamþ, ieri dimineaþã, la ora 7.30, în Roman au fost înregistrate - 24 grade Celsius, la fel la Bicaz, la Tîrgu Neamþ - 23, iar, în Piatra Neamþ, mãsurãtorile indicau - 22 grade Celsius.
Surprinzãtor, ieri dimineaþã, la aceeaºi orã, pe Vîrful Toaca din Masivul Ceahlãu se înregistrau - 20 grade Celsius, în timp ce la Durãu, mãsurãtorile fãcute de salvamontiºti arãtau cã erau -25 de grade, dupã cum a afirmat Raul Papalicef, ºeful salvatorilor montani care acþioneazã pe munte. ªi totuºi, polul frigului acestei ierni a fost, pare-se, Izvoru Muntelui, unde mercurul din termometre a coborît pînã la - 28 de grade Celsius. Aceastã valoare ne-a fost furnizatã de un localnic din micul sat. Meteorologii din Piatra Neamþ susþin cã pînã la sfîrºitul lunii ianuarie gerul va fi la fel de aspru, iar dimineþile ºi nopþile vor fi extrem de reci. Vîntul va continua sã sufle cu putere, împrãºtiind zãpada ºi provocînd troiene mai mici sau mai mari. Stratul de zãpadã, a cãrui grosime este de 20 de centimetri la ºes ºi, respectiv, 40 de centimetri la altitudine, se va menþine ºi în continuare.
Existã totuºi ºanse ca pe 27-28 ianuarie temperaturile sã mai crescã puþin. Indicele de rãcire al vremii (raportul dintre temperaturã ºi viteza vîntului) este mult depãºit faþã de valorile normale. Statisticile întocmite de meteorologi de-a lungul timpului relevã faptul cã în timp ce pentru zona Piatra Neamþ temperatura medie a iernii ar fi -10,4 grade Celsius, minimul absolut a fost înregistrat pe 25 ianuarie 1942, cînd termometrele au indicat - 28,6 grade Celsius. La nivelul regiunii Moldova, datele statistice aratã cã temperaturile cele mai mici au fost înregistrate pe 20 ianuarie 1954, cînd la Roman au fost - 32,2 grade Celsius, iar la Bacãu, - 32,5 grade Celsius. În þarã, cea mai geroasã iarnã a fost în 1942, cînd pe 25 ianuarie s-au înregistrat - 38,5 grade. Analizînd datele statistice, meteorologii au observat cã o datã la aproximativ 20 de ani, iernile sînt foarte geroase. Astfel, ierni extrem de friguroase au fost înregistrate în 1942, 1963, 1985, iar acum e 2006. Dacã, potrivit meteorologilor, luna februarie ar putea fi la fel de geroasã, ne putem consola cu faptul cã dupã douã luni de iarnã atît de friguroasã, existã ºanse ca primãvara sã aducã o normalitate termicã.

Viscol, beznã, ºcoli închise, drumuri blocate...
Gerul ºi viscolul au lãsat fãrã luminã zeci de mii de nemþeni dupã ce reþeaua de medie tensiune Costiºa-Siliºtea-Români a cãzut în noaptea de duminicã spre luni. Timp de 13 ore, sãtenii din 29 de localitãþi au petrecut noaptea la lumina lumînãrii, iar proprietarii de centrale termice au fost nevoiþi sã facã focul în sobe pentru a se încãlzi. De duminicã la ora 22 pînã luni în jurul orei 11, sãtenii din Costiºa, Cîndeºti, Rediu, Podoleni, Români, Bîra, Ghindãoani ºi Stãniþa nu au mai avut curent din cauza defecþiunilor înregistrate la douã reþele de medie tensiune, Costiºa-Siliºtea-Români ºi Slobozia-Vlãdicele-Stãniþa.
„Au fost probleme din cauza lipsei curentului electric, de duminicã seara, la ora 23 pînã luni în jur de ora 11. La ºcoli ºi la primãrie am avut noroc cã nu am dãrîmat sobele, altfel nu ºtiu ce fãceam, din cauzã cã au cãzut centralele. Cred cã mai sînt ºi prin comunã oameni care au centrale termice, dar majoritatea localnicilor au sobe, din fericire, altfel ar fi stat în frig cît nu a fost curent“, a declarat Constantin Aniþei, viceprimarul comunei Costiºa.
Alte 15 localitãþi erau izolate, ieri dimineaþã, din cauza viscolului, neavînd acces la drumurile publice. Pe drumul naþional DN 15 ºi patru drumuri judeþene se circula cu dificultate din cauza zãpezii adunate pe carosabil, iar 5 drumuri judeþene erau blocate ieri dimineaþã, la ora 8.30. La Fãurei ºi Climeºti, Cotu Vameº, Ion Creangã, Stejaru, Bordea, Valea Ursului, Dochia, Soci, Bãluºeºti, Itrineºti, Topoliþa ºi Petricani, localnicii au rãmas înzãpeziþi prin blocarea drumurilor judeþene.
Mii de elevi nemþeni nu au mai fãcut ieri ore, fie pentru cã nu au ajuns ei la ºcoalã, fie pentru cã nu au putut ajunge la ore profesorii navetiºti, din cauza drumurilor înzãpezite. Astfel, conducerea ºcolii Dochia a solicitat suspendarea cursurilor pe perioada 23-25 ianuarie, din cauza înzãpezirii drumurilor de acces la ºcoala de centru. Tot drumurile înzãpezite au fãcut probleme ºcolilor din Valea Ursului, Icuºeºti ºi Vãleni. Astfel, la ºcolile primare din Moreni ºi Munteni, copiii nu au mai ajuns la ore, nefiind lãsaþi de pãrinþi sã iasã din casã, din cauza gerului, iar la ºcoala Vãleni, deºi copiii au rãzbit prin nãmeþi, ei nu au mai fãcut ore deoarece nu au mai ajuns în clase profesorii navetiºti.
În ciuda viscolului care a troienit unele drumuri comunale, fãcîndu-le o vreme impracticabile, autosanitarele Serviciului Judeþean de Ambulanþã Neamþ au ajuns la toate solicitãrile primite. Ieri dimineaþã, o autosanitarã a Serviciului Mobil de Urgenþã Reanimare ºi Descarcerare a plecat la Cîndeºti, pentru a prelua doi pacienþi dupã care iniþial plecase o autosanitarã tip Break. Duminicã dupã amiazã, douã autosanitare au reuºit sã rãzbeascã pînã la Bãluºeºti, Boghicea, Icuºeºti, doar graþie lamei care le deszãpezea drumul.

Articol afisat de 2216 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU, L. PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de traktorist la data 24.01.2006 04:44
pt turisti !
Poate vin turistii sa vada cum e la frig
Ad�ugat de petrinela33 la data 24.01.2006 11:09
Frig!!!!!!!
Asta inseamna ca urmatoarea ,,sarja" de frig va fi in 2027... am calculat bine? Din articol reiese ca se intampla o data la 21 de ani. Sper sa ne gaseasca pregatiti atunci... Nu ar fi rau sa fie realizat un articol care sa descrie cum locuitorii de la sate trec peste asta... Nu apa curenta, toalete afara, animale de ingrijit...
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective