Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Tragic ºi neverosimil

Tragic ºi neverosimil

• accidentul de muncã petrecut recent la sucursala BCR Iaºi are, în Neamþ, numeroase replici • cu ani în urmã, un muncitor de la o firmã din Roman a murit dupã o banalã cãdere de pe scãri • un altul a sfidat orice normã de protecþie a muncii, urcîndu-se pe un jgeab ruginit fãrã a se asigura • ultimul accident de muncã mortal s-a înregistrat miercuri, 1 februarie •

Multã lume a fost ºocatã auzind de împrejurãrile în care s-a produs, recent, la sucursala BCR Iaºi, un tragic ºi, în acelaºi timp, neverosimil accident de muncã. Un funcþionar care lucra la un ghiºeu a vrut, la un moment dat, sã se ridice de pe scaunul pe care ºedea, dar i-au alunecat picioarele ºi a intrat cu capul în peretele despãrþitor al ghiºeului, care era din sticlã. Partea de sus a geamului s-a spart în mii de bucãþele, dar partea de jos a rãmas intactã. Victima a cãzut cu gîtul în sticlã, murind decapitatã. Ceea ce a ºocat au fost circumstanþele producerii accidentului, faptul cã, practic, bietul om a fost omorît de un ghiºeu transformat în ghilotinã. Însã ºi inspectorii de muncã nemþeni s-au confruntat, de-a lungul anilor, cu multe cazuri neverosimile.
„ÃŽmi amintesc de un accident de muncã neobiºnuit care s-a petrecut la o firmã din Roman. Un bãrbat, cãsãtorit ºi tatã a trei copii minori, s-a accidentat mortal în timpul coborîrii unei scãri de beton. Victima cobora scara respectivã, iar, la un moment dat, s-a împiedicat de una din trepte, s-a dezechilibrat ºi s-a lovit cu capul de betonul planºeului de separaþie a scãrilor. A murit pe loc. Tot la Roman s-a mai produs un accident de muncã mortal, ºocant prin inconºtienþa cu care s-a expus victima la factorii de risc. Acolo trebuia efectuatã înlocuirea unui jgheab la învelitoarea unei ºcoli. Persoana accidentatã s-a expus incredibil la risc de cãdere de la înãlþime, prin faptul cã s-a urcat ºi mergea în picioare pe jgheabul ruginit, fãrã cea mai micã mãsurã de protecþie - nici schelã, nici scarã, nici centurã de siguranþã, absolut nimic. Inevitabilul s-a produs. Muncitorul a cãzut de la o înãlþime de circa 10 metri ºi a decedat pe loc“, a declarat Vasile Trifescu, inspector ºef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncã Neamþ.
Însã la noi în judeþ s-au produs multe alte evenimente tragice în condiþii greu de imaginat. Un groaznic accident de muncã, soldat cu moartea victimei, s-a petrecut în noaptea de 2/3 mai 2000, la un atelier de tîmplãrie din Pîngãraþi. În timp ce asigura paza atelierului, un tînãr de 18 ani, din Piatra Neamþ, a atins involuntar cu umãrul un buton automat ºi a acþionat o poartã. I-a fost prins capul între poartã ºi gard ºi a fost ºtrangulat. Dupã ce s-a zbãtut ºi a strigat dupã ajutor mai mult timp, în cele din urmã tînãrul a fost scos dintre poartã ºi gard. Personalul medical chemat de urgenþã la locul accidentului a încercat timp de douã ore sã-l resusciteze, dar, din cauza stãrii grave în care se afla, acesta nu a putut fi salvat. Pe urmã, în aprilie 2002, un tînãr de 27 de ani a murit dupã ce o þepuºã din lemn i-a intrat în ochi ºi i-a strãpuns creierul. Accidentul s-a petrecut la o firmã din Roznov, angajatul fiind lovit de un lemn care a sãrit din piatra polizorului. La scurt timp dupã producerea accidentului, tînãrul a fost transportat la Spitalul Judeþean Neamþ, apoi la Clinica Neurochirurgie Iaºi. Nu a mai putut fi salvat.
Pe la începutul anilor 1990, un alt caz ºocant s-a petrecut pe un drum forestier din comuna Tarcãu. În cabina unui camion care transporta lemn se afla ºoferul ºi un cunoscut de-al acestuia. La un moment dat, se pare din teribilism, pasagerul a deschis în mers uºa autovehiculului ºi a mers o bucatã de vreme pe treapta cabinei. La un moment dat, nu a observat cã drumul se îngusteazã ºi portiera a intrat în parapetul de beton al unui pod. Din impact victima a fost proiectatã jos, decedînd pe loc.
Ultimul accident de muncã mortal înregistrat în neamþ a avut loc miercuri, 1 februarie, în comuna Hangu. Victima, Dumitraº Ion, de 53 de ani, cãsãtorit, lucra la SC New Nik SRL Hangu în calitate de conducãtor auto, avînd o vechime de 26 de ani. Accidentul care i-a curmat viaþa s-a produs la ora 9.30, pe rampa de încãrcat buºteni situatã pe drumul comunal Andia din comuna Hangu.
„ÃŽn timpul efectuãrii unor operaþii pregãtitoare în vederea încãrcãrii unor buºteni într-un autotractor forestier (remorcã), lucrãtorul a sesizat o defecþiune la instalaþia de aer comprimat. A încercat sã o remedieze, avînd motorul în funcþiune, moment în care a fost prins ºi antrenat de axul cardanic care acþiona troliul. A murit pe loc, desfigurat. Fiind accident de muncã soldat cu deces, evenimentul este cercetat de cãtre Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Bicaz ºi de cãtre Inspectoratul Teritorial de Muncã. ÃŽn termen de 10 zile vom finaliza cercetãrile, vom trimite dosarul Inspecþiei Muncii ºi vom aplica mãsurile care se impun“, a declarat jurist Ioan Popescu, inspector ºef la Inspectoratul Teritorial de Muncã Neamþ.
Accidentul a fost sesizat Poliþiei Hangu miercuri, la ora 12.00, de cãtre administratorul societãþii.

Articol afisat de 2069 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective