Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 29 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bãtaie de joc „sans frontieres“

Bãtaie de joc „sans frontieres“

Se pare cã domnul Vasilache Niþu din Piatra Neamþ, strada Aleea Trandafirilor, bloc B, sc.13, ap.17, este sortit sã traverseze încã multe experienþe amare.
Cu un handicap declanºat în 1979, evoluat în handicap grav, dupã cum confirmã certificatul 641/ 2000, beneficiind de o pensie de invaliditate, insuficientã pentru a-ºi procura medicamentele strict necesare, domnul Vasilache nu mai primeºte medicamentele gratuite din partea Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ. Medicului de familie i s-a interzis de cãtre conducerea Casei Judeþene de a-i mai elibera omului reþete gratuite pentru persoanã cu handicap.
În disperare de cauzã, domnul Vasilache a cerut lãmuriri preºedintelui-director general al Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ, doamna Daniela Soroceanu care, jurist de profesie, i-a transmis un rãspuns sec, cu trimitere la art.26 din OUG 150/ 2002 privind organizarea ºi finanþarea sistemului de asigurãri de sãnãtate, modificatã prin OUG 38/ 2006.
Prevederile respective stabilesc cã „valoarea medicamentelor prescrise pentru tratamentul afecþiunilor persoanelor cu handicap se suportã din fondul CAS, în cazul cînd aceste persoane nu realizeazã venituri din muncã, pensie sau alte surse“.
Fãrã intenþia de a deveni pisãlog, domnul Vasilache a cerut lãmuririle respective de la Casa Naþionalã de Asigurãri de Sãnãtate (CNAS) ºi de la Autoritatea Naþionalã pentru Persoanele cu Handicap (ANPH).
Subiectul respectiv a fãcut ºi obiectul unei interpelãri a ministrului muncii, solidaritãþii sociale ºi familiei, realizatã de deputatul PSD Ioan Munteanu.
Fiecare instituþie a trimis solicitantului rãspunsul considerat cel mai pertinent, în funcþie de legislaþia cea mai adecvatã problematicii prezentate de petent.
Astfel, Casa Naþionalã de Asigurãri de Sãnãtate, instituþie de autoritate peste Casele Judeþene, rãspunde, fãcînd trimitere, însã, la alt act normativ, respectiv OUG 170/ 1999 privind acordarea în mod gratuit a asistenþei medicale, medicamentelor ºi protezelor, pentru unele categorii de persoane prevãzute în legi speciale, aprobatã prin Legea 783/ 2001.
ÃŽn rãspuns se precizeazã cã persoanele cu handicap beneficiazã gratuit de medicamente „dacã nu realizeazã alte venituri decît cele provenite din drepturile bãneºti acordate de legile speciale prin care li se stabileºte aceastã calitate, precum ºi cele provenite din pensii“.
Rãspunsul CNAS este nãucitor pentru Vasilache Niþu, pentru cã rãspunsul primit de la CAS Neamþ era opusul acestuia.
Cu acest rãspuns, juriºtii CNAS au intrat în conflict, privind descifrarea legilor, cu juristul de la CAS Neamþ, victima sigurã fiind Vasilache Niþu.
Pentru a extinde confuzia ºi mai mult, Autoritatea Naþionalã pentru Persoane cu Handicap, în rãspunsul sãu, face trimitere la alt act normativ, respectiv la OUG 102/ 1999 privind protecþia specialã ºi încadrarea în muncã a persoanelor cu handicap, aprobatã prin Legea nr.519/2002.
Potrivit prevederilor respective, coroborat cu alte prevederi, ANPH susþine, însã, acelaºi lucru ºi anume cã „adulþii cu handicap au dreptul la medicamente gratuite, în condiþiile în care aceºtia nu realizeazã alte venituri, decît cele provenite din drepturi bãneºti acordate de legi speciale sau provenite din pensii“.
În sprijinul domnului Vasilache Niþu vine ºi rãspunsul ministrului Gheorghe Barbu, ca urmare a interpelãrii înaintate conducerii Ministerului Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei.
Rãspunsul ministrului este identic cu cel primit de Vasilache Niþu de la CNAS ºi ANPH.
Nici juriºtii CNAS, ai ANPH ºi nici ai ministrului Barbu nu au dat vreun semn cã vor sã se punã de acord cu doamna preºedinte-director general al CAS Neamþ, jurist Daniela Soroceanu.

„Ar trebui ca toatã armata asta de juriºti, plãtiþi din fondurile de sãnãtate, sã se punã de acord ºi sã nu-ºi mai batã joc de oameni“
La români, s-a statuat o zicalã: „Cînd trei îþi spun cã eºti beat, te duci sã te culci“. Este posibil ca, în cazul de faþã, doamna jurist de la CAS Neamþ sã fie sigurã cã cei trei juriºti ai instituþiilor mai sus citate erau beþi cînd au redactat rãspunsurile semnate de ºefii lor ierarhici. Dar, este mai mult ca sigur cã acest rãzboi epistolar, în care fiecare instituþie fluturã actul normativ care crede ºi nu care trebuie, îl pune o datã în plus în dificultate pe domnul Vasilache Niþu, care nu mai înþelege nimic. De atunci, lui Vasilache Niþu nu i-a mai rãmas decît sã dea cîte un telefon la CAS Neamþ, unde la compartimentul Relaþii cu publicul, la celãlalt capãt de fir, rãspunde de cele mai multe ori un alt jurist, domnul Ciprian Hîrþan. Vasilache Niþu mi s-a destãinuit cã, în toate aceste convorbiri purtate cu cei de la Relaþii publice, deseori cu dl Hîrþan, era umilit ºi chiar i s-a interzis sã-i mai apeleze la telefon.
A cerut sprijinul ºi la alte instituþii locale ºi nimeni nu i-a putut desluºi care îi sînt drepturile ºi la ce mai poate spera. Coºmarul nu se va opri aici, se pare.
Ministrul sãnãtãþii, Eugen Nicolãescu, a promovat, recent, un proiect de lege privind reforma în domeniul sãnãtãþii, care a ocolit Parlamentul, fiind adoptat prin asumarea rãspunderii Guvernului.
La Titlul VIII - intitulat „Asigurãrile sociale de sãnãtate“, articolul 213 aliniatul (1) litera d) prevede cã „au calitatea de asigurat persoanele cu handicap care nu realizeazã venituri din muncã, pensie sau alte surse, cu excepþia celor obþinute în baza OUG 102/ 1999 aprobatã cu modificãri prin Legea 519/ 2002“.
La acelaºi articol, aliniatul (4), se precizeazã cã, în caz contrar „persoanele cu handicap au obligaþia sã se asigure ºi sã plãteascã contribuþia la asigurãrile sociale de sãnãtate, pentru a beneficia de gratuitãþi ºi alte facilitãþi“.
Legea mai prevede cã, dupã 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Legii domnului Nicolãescu, se abrogã OUG 150/ 2002 cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, adicã ºi OUG 93/ 2004, respectiv OUG 38/ 2005.
Cu alte cuvinte, rãmîn în vigoare OUG 102/ 1999 ºi OUG 170/ 1999, tocmai cele la care fãceau trimitere CNAS, ANPH ºi Ministerul Muncii.
Ar trebui ca toatã armata asta de juriºti, plãtiþi din fondurile de sãnãtate, sã mai lase dracului orgoliile ºi frustrãrile, sã se punã de acord ºi sã nu-ºi mai batã joc de oameni. Mai ales de cei defavorizaþi de soartã, care au tupeul, cîteodatã, de a nu înþelege ceea ce niºte juriºti nu înþeleg nici atît.

Articol afisat de 2165 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Deputat Ioan Bivolaru)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective