Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 6 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Polul social“, o alternativã pentru noii lideri PSD

„Polul social“, o alternativã pentru noii lideri PSD

Iniþiativa lui Ion Iliescu, de a crea un „pol social“, puternic centrat pe stînga, a exacerbat tendinþele centrifuge din PSD, declanºate pe vremea conducerii de cãtre Adrian Nãstase, ca urmare a politicilor ºi comportamentului acestuia din interiorul partidului.
Ce este drept, în „polul social“ al lui Iliescu nu au ce cãuta „miliardarii de carton“ ºi „baronii“ PSD, nãºiþi sub Nãstase, aceasta însemnînd apariþia altor elite, în care electoratul de stînga sã se regãseascã ºi sã aibã încredere.
Or, aceste elite de stînga nu sînt, încã, bine conturate, fie cã nu se gãsesc în vreun proces de afirmare, fie au fost atît de bine puse la fezandat pe vremea PSD-ului lui Nãstase, încît, acum, ambelor categorii le trebuie ceva timp pentru a se evidenþia ca o alternativã viabilã.
„Polul social“ al lui Iliescu reprezintã un bun prilej pentru lansarea unor categorii de „lideri de stînga“, într-un mediu mai puþin ostil decît a fost PSD-ul nãstãsian.
Actualmente, PSD este mãcinat, în interior, atît de luptele pentru repoziþionarea unor lideri în centrii de putere, cît ºi de luptele pentru supravieþuirea partidului, cît mai aproape de nivelul cel mai bine cotat electoral, pe care l-a avut.
Dacã în toate bãtãliile pentru ocuparea pîrghiilor de putere în partid, atît la centru, cît ºi în filiale, sînt angrenate numai echipele reorganizate în jurul unor lideri, lupta pentru supravieþuirea PSD este ºi trebuie sã fie o operã colectivã care, din pãcate, este subminatã de luptele pentru ocuparea poziþiilor cheie în structuri.
Congresul PSD din aprilie 2005 a redeschis bãtãlia pentru putere în partid, mai virulent ca în 1997, cînd PDSR s-a scindat prin formarea ApR, bãtãlie coordonatã de sus în jos, atît la centru, cît ºi în filiale. La aceastã luptã pentru putere, marea majoritate a membrilor asistã pasiv sau este prea puþin implicatã, ceea ce o face vulnerabilã ºi mai uºor de manipulat de cãtre noii lideri în devenire.
Interesul majoritãþii membrilor reali ai PSD trebuie sã fie, însã, concentrat pe nevoia de supravieþuire a partidului ºi aceastã strategie nu poate porni decît de jos în sus.
Undeva pe drum, cele douã miºcãri, aparent subordonate aceluiaºi scop, sînt plasate pe paliere de interes diferite ºi din miºcarea acestora nu este greu de previzionat apariþia unor falii. Principala falie va fi despãrþirea de liderii falºi ai PSD. Fãrã aceastã despãrþire, PSD se va transforma într-un SRL.

Articol afisat de 1824 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan BIVOLARU, deputat PSD de Neamþ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective