Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Alertă epidemiologică

Alertă epidemiologică

• Direcția de Sănătate Publică a declanșat alertă epidemiologică și a instituit un plan de măsuri speciale, în scopul prevenirii apariției gripei aviare în rîndul populației • spitalele și Serviciul de Ambulanță au fost somate să-și facă stocuri de Tamiflu și de substanțe dezinfectante • două autosanitare sînt pregătite pentru a pleca în orice moment către București, în cazul apariției unui pacient suspect de a fi infectat cu virusul gripei aviare • inspectorii DSV nu mai fac față efectuării analizelor • și polițiștii, jandarmii și veterinarii sînt în alertă • deocamdată nu sînt suspiciuni de aviară în Neamț, dar autoritățile așteaptă din moment în moment „să bubuie“ •

Departamentul Medicină Preventivă din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț a declanșat alertă epidemiologică la nivelul județului, sporind măsurile de prevenire a infestării cu virusul gripei aviare H5N1. Astfel, toate spitalele din județ au fost somate de către medicii epidemiologi să se aprovizioneze cu Tamiflu, medicament care se administrează în caz de gripă, fie ea umană sau aviară, și cu substanțe de dezinfecție. De asemenea, medicii epidemiologi au solicitat conducerilor spitalelor din județ reinstruirea personalului medical privind metodologia de supraveghere a cazurilor de gripă aviară la om - definiția de caz, investigațiile, atitudinea față de suspiciunea de gripă aviară la om. S-a mai cerut revederea fișei de declarare a cazurilor suspecte, precum și metodologia de izolare a acestora. Orice aspecte legate de gripă aviară vor fi raportate la Departamentul Medicină Preventivă din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
„Orice persoană care ajunge la spital și este suspectată că ar avea gripă aviară este direcționată către secția Contagioase a Spitalului Județean de Urgență Neamț, unde este consultată, i se administrează Tamiflu, și este trimisă de urgență la Clinica «Matei Balș», din cadrul Spitalului Colentina din București. Aici se prelevă sînge pentru analize și exudat faringian care, de asemenea, se supune investigațiilor de laborator. Atît la nivelul farmaciilor din spitale, cît și al instituției noastre s-a făcut rezervă de Tamiflu cu concentrație mai mică, destinată tratamentului copiilor, și cu concentrație mare, pentru tratamentul adulților“, a declarat doctor Roxana Pipirigeanu, șeful Biroului Epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Și la nivelul Serviciului Județean de Ambulanță Neamț s-au instituit măsuri speciale, în caz că apar suspiciuni de gripă aviară în rîndul populației județului.
Două autosanitare au fost special pregătite și pot pleca în orice moment către București, iar personalului i s-a pus la dispoziție echipament de protecție.

De frica aviarei, toate mașinile dinspre Bacău sînt, de astăzi, controlate
Liniștea autorităților s-a dus odată cu apariția gripei aviare în Bacău și extinderea focarelor în multe zone din Moldova. Chiar dacă, pînă acum, Neamțul a fost ocolit de această maladie, conducerea Direcției Sanitară Veterinară este în alertă maximă și, neoficial, se așteaptă din moment în moment să apară focare și la noi. Inspectorii DSV nu mai reușesc să facă față numărului extrem de mare de analize pe care le au de făcut. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit ieri, 18 mai, și a hotărît alocarea fondurilor de către Consiliul Județean pentru procurarea materialelor necesare unei asemenea situații de urgență. De asemenea, Direcția Sanitar Veterinară a supus dezbaterii comandamentului un program de măsuri concrete, cu responsabilități și termene. Între acestea, amintim: reactivarea tuturor comandamentelor antiepizootice locale care vor asigura controlul circulației păsărilor, aprovizionarea cu echipamente și materiale necesare, interzicerea circulației animalelor dinspre Bacău pe toate căile de acces, supravegherea permanentă a păsărilor sălbatice, în special pe lîngă luciul de apă. Protecția Consumatorului va asigura controlul circulației și comercializării păsărilor și produselor acestora, asigurarea covoarelor rutiere și dezinfectantelor necesare la căile de acces dinspre Bacău.
Doctor Constantin Lipan, director adjunct al DSV Neamț, a declarat că a luat legătura cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență și a stabilit cantitatea de dezinfectant care mai trebuie achiziționată, pentru a se putea interveni în cazul apariției focarelor. În prezent, există în stoc 300 de kilograme de vircon, dezinfectant, dar acesta ar asigura necesarul doar pentru cîteva ore și depinde de numărul de locuri în care va trebui intervenit. De astăzi, la ora 14, cu ajutorul polițiștilor de la Serviciului Rutier, inspectorii DSV vor organiza filtre la toate mașinile care vor veni dinspre Bacău.
Pînă ieri după-amiază, nici unul din cei 8.000 de pui de găină, sechestrați în comuna Moldoveni, nu a murit. Puii au fost cumpărați, în urmă cu cîteva zile, de la Avicola Bacău și urmau să fie vînduți celor interesați. Pentru a se evita o catastrofă care ar fi apărut în cazul în care puii sînt infestați cu virusul gripei aviare, autoritățile locale din Moldoveni și cele județene au stabilit ca aceștia să nu fie vînduți, ci păstrați sub atentă supraveghere, și în perioada următoare. De asemenea, este, în continuare, sub sechestru cantitatea de 282 de kilograme de carne de pui, găsită în galantarele societății Blue Invest din Roman, achiziționată de la o firmă din Brașov. Chiar dacă rezultatul analizelor a ieșit negativ, marfa nu a fost redată, încă, circuitului comercial.

Un miliard pentru Comitetul Antiepizootic
Consiliul Județean va aloca Comandamentului Județean Antiepizootic, în ședință extraordinară, un miliard de lei, bani care vor fi cheltuiți doar în cazul în care gripa aviară va fi depistată și în județul Neamț. Hotărîrea a fost luată în cadrul unei întruniri, desfășurate ieri, la care au participat prefectul de Neamț, președintele Consiliului Județean, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și cei ai Direcției de Sănătate Publică. „Întîlnirea de astăzi are ca scop întreprinderea tuturor demersurilor pentru a putea interveni prompt, în cazul în care se vor înregistra cazuri de gripă aviară și în județul Neamț. Suma de un miliard de lei va fi cheltuită pentru achiziționarea materialelor necesare Comitetului Antiepizootic, pentru a lupta cu această problemă“, a declarat prefectul de Neamț Toader Mocanu.
„Angajații Direcției Tehnice din cadrul Consiliului Județean Neamț vor analiza și identifica locurile din care putem achiziționa tot ce ne trebuie, pentru a putea lupta cu acest fenomen. Multe dintre materialele de care am putea avea nevoie sînt foarte scumpe, cum ar fi acele covorașe pentru mașini, care costă între 70-80 milioane de lei. Probabil că sînt unii care profită de acest necaz, pentru a se îmbogăți“, a declarat Vlad Marcoci, președintele Consiliului Județean Neamț.
Referindu-se la necesitatea fixării de filtre de control la intrarea în județul Neamț, dinspre Bacău, prefectul Toader Mocanu a menționat că a purtat o discuție cu omologul său din acest județ și, deocamdată, nu se impune crearea acestor filtre la intrările din Costișa, Tazlău sau Horia. „Am discutat cu prefectul de Bacău și am stabilit că ei vor filtra accesul în județul lor dinspre Covasna și Harghita și că la noi nu este, încă, necesară luarea acestei măsuri“, a adăugat prefectul de Neamț.

Articol afisat de 1430 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMȚU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective