Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ce apărăm: podul sau populația?

Ce apărăm: podul sau populația?

• varianta podului de la Roznov este în pericol • „dacă nu destocăm apa, pericolul este ca, la orice viitură, Lacul Izvoru Muntelui, fiind plin, debitul apei în zona Bicaz-Stejaru să treacă de capacitatea naturală de tranzitare a viiturii“, susține Emil Neagoe, directorul Hidroelectrica Bistrița • mai marii județului și factorii implicați au semnat un protocol pentru protejarea investiției de 800 milioane de lei • „dacă debitul Bistriței va depăși 30 metri cubi pe secundă, nu e bine deloc“, spune Sergiu Popuțoaia, directorul Socin, firma care se ocupă de podurile de la Roznov •

Podul provizoriu de la Roznov riscă să fie luat de ape, la modul propriu. Cauza ține de deversările obligatorii ale Hidroelectrica Bistrița, stabilite prin programul național centralizat de exploatare, decis și aprobat în colaborare cu Dispecerul Energetic Național. Apele de primăvară, adunate în lacul de acumulare de la Izvoru Muntelui, fac și ele presantă deversarea. „Debitul mediu aprobat este de 100 mc/ s din Lacul Izvoru Muntelui. Hidrocentralele de la Piatra Neamț la Buhuși pot suporta, în regim normal de deversare, 70 mc/ s; asta înseamnă că diferența de 30 mc/ s va trebui reorientată pe canalul vechi, sectorul Piatra Neamț - Racova“, a , a declarat inginer Emil Neagoe, directorul Hidroelectrica.
Podul provizoriu de la Roznov a fost proiectat să facă față la un debit de 22 mc/ s, și întărit să reziste la circa 25 mc/ s, așa încît deversarea, chiar controlată, l-ar putea deteriora. Și mai neplăcut, dacă în timpul acesta ar apărea avarii în sistem, s-ar putea ajunge și la debite de 100 mc/ s. Ceea ce ar transforma podul în istorie.
Însă, reversul medaliei nu e cîtuși de puțin de neglijat. „Dacă nu destocăm apa, pericolul este ca, la orice viitură, Lacul Izvoru Muntelui, fiind plin, debitul apei în zona Bicaz-Stejaru să treacă de capacitatea naturală de tranzitare a viiturii. Ceea ce ar avea ca efect inundarea ariei și probleme sociale deosebite", a explicat directorul Neagoe. La o deversare de 150 mc/s pe canalul principal, limita aprobată, se inundă masiv în zona Bicaz-Pîngărați.

Protocoale lunare de bună funcționare
Dincolo de aceste aspecte stabilite printr-un plan complex, la nivel național, șefii administrației județene au convocat o întrunire cu factorii responsabili cu protecția populației, în caz de calamități: reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, colonelul Ioan Nițică, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, și Emil Neagoe, directorul Hidroelectrica Bistrița. A fost hotărîtă semnarea unui protocol „pentru funcționarea în bune condiții a variantei podului de la Roznov“. „Toți cei prezenți am făcut o înțelegere și am stabilit ca, în fiecare lună, să semnăm un protocol în care să se prevadă exact modul în care ne vom armoniza activitățile, pentru a nu exista probleme cu acest pod. Am discutat cu domnul director Neagoe, pentru a dimensiona debitele în așa fel încît să nu depășească suportabilitatea podului“, a declarat Toader Mocanu, prefectul de Neamț. El a mai adăugat că, în curînd, se vor mai executa cîteva lucrări la această variantă, urmînd a fi introduse încă 4 tuburi din beton, care vor prelua o importantă parte din debit, în vederea eliberării „trecerii“ principale.
Sergiu Popuțoaia, directorul firmei Socin, cea care efectuează lucrările de reabilitare a podului principal de la Roznov, dar și pe cele de construcție a variantei, a afirmat că, prin introducerea noilor tuburi, va crește capacitatea de preluare a debitelor de peste 30 de metri cubi pe secundă. „Am discutat și cu domnul Neagoe, iar dacă debitele vor trece peste 30 de metri cubi pe secundă, nu este bine deloc. Ar fi bine să rămînă pînă în acest debit, deoarece mai sînt și alte pîraie care se umflă și contribuie la creșterea debitului rîului Bistrița“, a declarat directorul Socin.
Doru Conache, directorul tehnic al CJ Neamț, a afirmat că, în cadrul protocolului lunar pe care îl vor semna toate părțile implicate, vor fi specificate și modalitățile prin care lucrătorii de la Hidrocentrale Bistrița vor anunța majorarea substanțială a debitelor.

Articol afisat de 1436 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective