Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 19 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medicii, pro și contra „amputării“ paturilor

• medicii secției Chirugie Generală spun că reducerea de cinci paturi din sector nu se justifică, avînd în vedere indicatorii medico-economici realizați • deși li s-au luat mai multe paturi, șefii secțiilor Contagioase și Neonatologie nu protestează • cadrele medicale auxiliare se tem de o eventuală restructurare de personal •

Măsura reducerii numărului de paturi din mai multe secții ale Spitalului Județean de Urgență Neamț stîrnește păreri contradictorii, în rîndul cadrelor medicale care își desfășoară activitatea în cea mai mare unitate sanitară din județ.
Medicii și asistenții din secțiile unde s-a micșorat numărul de paturi sînt stresați de faptul că, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, vor urma reduceri de personal care vor fi făcute la fel de abrupt, ca și aceste ciunțiri ale spațiului de cazare a pacienților.
Cu toate că secția Chirurgie Generală nu a fost la fel de afectată ca altele, luîndu-i-se numai cinci paturi, colectivul de cadre medicale de aici este cel mai nemulțumit de faptul că în ciuda unor indicatori medico-economici buni pe care i-a întregistrat, s-a ajuns la concluzia că eficiența nu este maximă.
„Nu știu cum s-a ajuns la concluzia că trebuie să cedăm cinci paturi, atît timp cît indicatorii noștri de performană sînt buni, iar indicele de complexitate al cazurilor rezolvate este comparabil cu cel realizat la nivel național. De foarte mult timp, secția este plină de pacienți cu probleme chirurgicale grave și avem cîte doi în pat. Cu toate acestea, avem consum rezonabil de medicamente și materiale sanitare, iar durata medie de spitalizare este bună. Va fi foarte greu pentru noi să ne limităm activitatea și să ne descurcăm cu cinci paturi lipsă în secție“, a declarat doctorul Sorin Mătase, adjunctul șefului secției Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Județean Neamț.
Cea mai afectată de reducerea de paturi este secția Contagioase, care va pierde 25 de paturi - 20 din compartimentul de boli infecțioase și cinci din compartimentul HIV/ SIDA. Cu toate acestea, doctorul Valentin Goga, șeful acestei secții, consideră că datele statistice și indicatorii medico-economici înregistrați aici pledează fără drept de apel în favoarea diminuării numărului de paturi din acest sector. „Numărul de internări din secția noastră a scăzut mult în ultimul an, cînd nu au fost înregistrate cazuri de gripă. Nici în compartimentul HIV/ SIDA nu este aglomerație, așa încît nu putem să nu recunoașatem niște lucruri evidente - cu toate că ne confruntăm cu o patologie destul de complexă și de gravă, secția nostră nu este destul de eficientă. Am discutat cu conducerea unității și am primit asigurări că, în cazul în care ne vom confruta cu epidemii, secția se va putea extinde atît timp cît situația o va impune“, a declarat doctorul Valentin Goga.

Reduceri și la Nou Născuți
Un alt sector de activitate destul de afectat de reducerea de paturi este secția Nou-Născuți. Per total secție, compartiment prematuri și compartiment terapie intensivă, aici au fost reduse 14 paturi. Cu toate acestea, doctor Sorana Iftimia, șefa acestei secții, susține că, văzînd ce indicatorii de peformanță au fost realizați anul trecut, la începutul anului 2006 chiar ea a propus eliminarea zece paturi. „Avînd în vedere că sîntem unitate de rangul II și conform gradului nostru de competență, 52 de paturi pe secție și 16 la prematuri și la terapie intensivă sînt suficiente și corespund normelor în vigoare“, a afirmat doctor Sorana Iftimia. Din secția ORL au fost reduse 12 paturi, din secția Chirurgie Maxilo-Facială - patru paturi, dar cele două sectoare de activitate au fuzionat, alcătuind unul singur, cu 33 de paturi. De asemenea, s-au unit secțiile Endocrinologie, respectiv Diabet zaharat și boli de nutriție, din primul sector fiind reduse zece paturi, iar din celălalt - trei.
Secția Ginecologie a pierdut zece paturi, cu care se va înființa un compartiment de Obstetrică patologică. Au mai fost luate cîte cinci paturi de la Chirurgie și Ortopedie Infantilă, Oftalmologie și Urologie, și patru - de la Neurochirurgie.
Numărul celor din sectorul Dermato-Venerice a fost diminuat cu zece, astfel unitatea nu mai are secție, ci compartiment cu această specialitate. La nivelul Spitalului Județean Neamț sînt și secții cărora le-a fost suplimentat numărul de paturi. Neurologia a primit zece, Pediatria - cinci, Psihiatria, Psihiatria Infantilă și Nefrologia - cîte trei.

Articol afisat de 1181 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective