Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Datoriile șterse ale Petrotub, anchetate de-un an

Datoriile șterse ale Petrotub, anchetate de-un an

• în iunie 2005, a fost declanșată o anchetă privind modul în care au fost șterse datoriile istorice ale Petrotub în momentul privatizării • prin contractul de vînzare-cumpărare, societății „Mittal Steel“ Roman i-au fost șterse datorii în valoare de 1.000 de miliarde lei • directorul de comunicare al „Mittal Steel“ a menționat că, într-un caz similar, la Galați, firma a „plătit voluntar“ ceea ce i s-a imputat, după ce a fost găsită vinovată •

Consiliul Concurenței București efectuează, de aproape un an, o anchetă privitoare la modul în care au fost șterse, în momentul privatizării, datoriile pe care le acumulase Petrotub în perioada 2001-2004 și care însumau peste 1.000 de miliarde de lei. Purtătorul de cuvînt al instituției menționate, Mihaela Gedea, a declarat că ancheta este... în curs de desfășurare. „O asemenea analiză durează mult. Există mai multe etape ale investigației. Ele nu depind numai de noi. Va trebui să luăm legătura și cu cei din conducerea companiei. Nu există termen de finalizare a investigației. Toate părțile implicate vor fi anunțate, respectiv guvern, patronate, sindicate, conducerea firmei «Mittal Steel»“, a precizat Mihaela Gedea. De menționat că, la finele anului 2005, Mihai Berinde, președintele Consiliului Concurenței, declara redactorilor „Monitorului de Roman“ că, în trei luni, ancheta va fi finalizată. Reamintim că „Mittal Stteel“ a cumpărat de la AVAS pachetul majoritar de acțiuni la „Petrotub“ Roman, intrînd, în ianuarie 2004, în proprietatea acestuia. Potrivit notei de deschidere a investigației, alcătuită urmare a unui control realizat în 11 aprilie 2005, de către Inspectoratul de Concurență Neamț la „Mittal Steel“ Roman, a fost încheiat un document cu privire la ajutoarele de stat acordate societății, urmare a privatizării, nenotificate Consiliului Concurenței. Conform declarației inspectorului superior de la Inspectoratul de Concurență Neamț, Constantin Secure, cele 1.000 de miliarde de lei, se constituie din: o scutire de taxe vamale și TVA, acordată în 2001, în baza OUG/2000 și a unui ordin comun al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Industriilor, în valoare 117 miliarde lei. Acest ajutor nu a fost notificat Consiliului Concurenței. În 2002 s-au acordat scutiri de la plata majorărilor și penalităților de întîrziere aferente bugetului de stat pe anul respectiv, în baza prevederilor OUG 40/2002, în valoare de 162 miliarde lei. Acest ajutor a fost notificat Consiliului Concurenței avînd ca obiectiv dezvoltarea regională. Societatea a mai primit, însă, o serie de ajutoare prin Legea privatizării 137/2002, care prevedea măsuri de accelerare a acesteia. Pe această componentă s-au acordat societății romașcane două ajutoare, printr-un ordin comun al Ministerului de Finanțe și APAS, din aprilie 2004, în valoare de 770 miliarde și un alt ajutor de 46,7 miliarde, care a însemnat o scutire a datoriilor către APAPS“, a declarat Constantin Secure.
În cazul în care ancheta finală va dovedi că „Mittal Steel“, actuala deținătoare a societății „Petrotub“, a primit mai mulți bani de la bugetul de stat decît ar fi trebuit, atunci va trebui să restituie banii primiți în plus. Reamintim că anchete similare ale Consiliului Concurenței, pe aceeași problemă, s-au deschis și la unitățile din Galați, Iași și Hunedoara, cumpărate de „Mittal Steel“, Consiliul Concurenței apreciind că facilitățile acordate au depășit cu mult nevoile reale ale societăților.
Problema ajutoarelor de stat nenotificate a fost sesizată de autoritățile române, imediat după preluarea puterii de către Guvernul Călin Popescu Tăriceanu. Ajutoarele de stat acordate întregii companii pentru societățile din România au fost prevăzute în contractele de privatizare, pentru fiecare societate în parte, cumpărată în România de LNM. Faptul că aceste datorii șterse ale „Mittal Steel“ nu au fost notificate de către funcționarii AVAS în dosarele de aderare la Uniunea Europeană, la capitolul concurență, au creat acest scandal. Omiterea notificării acestor ajutoare de stat, în ciuda convențiilor cu organismele de preaderare, a fost descoperită la deschiderea capitolului „Concurență“, în procesul de negociere a aderării. Surse sindicale din cadrul Federației „Metarom“ au declarat faptul că tot acest scandal, declanșat în primăvara lui 2005, de lipsa de profesionalism al celor de la AVAS, a dus la crearea unui blocaj, în sensul că oficialii europeni nu vor să recunoască ajutoarele de stat acordate LNM.
Directorul de comunicare al „Mittal Steel“, Dorian Dumitrescu, a declarat că nu poate furniza amănunte privitoare la această anchetă, atîta vreme cît aceasta nu este finalizată. „Indiferent de concluziile anchetei, acestea nu vor însemna un dezastru financiar pentru LNM România. La Galați, de exemplu, unde ancheta Consiliului Concurenței s-a încheiat, unele facilități fiscale locale, care au fost interpretate de Consiliul Concurenței drept ajutor de stat, au fost rambursate voluntar. Aceste ramursări s-au ridicat, numai la Galați la peste 420 miliarde de lei. În felul acesta, s-a stins orice investigație a Consiliului Concurenței. Dacă ancheta este în derulare, nu putem exprima nici un punct de vedere oficial. Nici într-un caz, nu pot pune amînarea finalizării anchetei pe vreo strategie a autorităților, legată de aderarea la UE. Noi nu ne putem pronunța în nici un fel despre activitatea acestui organism guvernamental românesc“, a precizat Dorian Dumitrescu.

Articol afisat de 1248 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective