Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Magistrați la judecată

Magistrați la judecată

• magistrații de la Judecătoria Piatra Neamț își cer drepturile în instanță • este vorba de prime de vacanță și sporul de 40% pentru dosarele de crimă organizată • pe rolul Tribunalului Neamț sînt în curs de judecată trei astfel de dosare •

Magistrații de la Judecătoria Piatra Neamț se luptă în instanță pentru dobîndirea unor drepturi bănești care, pretind ei, li se cuvin. În acest moment, conform declarațiilor președintelui Judecătoriei Piatra Neamț, Mirel Cătălin Mormoe, sînt pe rolul Tribunalului Județean trei astfel de litigii. Unul dintre dosare are ca obiect primele de vacanță, cuvenite judecătorilor pentru perioada 2000-2004, iar celelate două dosare - sporul de 40%, pentru participarea în cauzele de crimă organizață. „În unul dintre dosare solicităm plata primelor de vacanță aferente perioadei 2000-2004. Conform unei ordonanțe de guvern din anul 2000, se acordau niște prime de vacanță, reprezentînd un salariu de bază, fără sporuri. Din varii motive, aplicarea actului normativ a fost suspendată de mai multe ori. Întîi, s-a schimbat guvernarea CDR, apoi nu au fost bani și nu am mai primit nimic. Am deschis acțiune în jusțiție, care este de fapt un litigiu de muncă, la care participă majoritatea colegilor mei de la Judecătoria Piatra Neamț“, a declarat președintele Mirel Cătălin Mormoe. Adică aproximativ 20 de judecători.
Alt dosar aflat în curs de judecată se referă la sporul de 40% care se acordă pentru dosarele de crimă organizată. Președintele Judecătoriei a subliniat că mare parte dintre colegi au primit acel spor, dar cei care au fost văduviți își cer drepturile. La ultimul dintre dosare, reclamanți sînt chiar magistratul Mormoe și un alt coleg. „Fiecare dintre noi am avut un cîte un dosar din categoria menționată. De exemplu, la cauza unde am judecat eu erau rechizitorii, actele de trimitere în judecată, făcute de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorismului. Procurorul primea sporul de 40%, dar noi nu, cu toate că era vorba de aceeași cauză. Majoritatea judecătorilor din țară au deschis astfel de litigii“, a adăugat judecătorul Mormoe.

„Cred că avem șanse de reușită“
Urmează ca instanța să se pronunțe în aceste trei dosare. Acțiunile ar putea fi respinse, ceea ce ar atrage, cel mai probabil, căile de atac prevăzute de lege. De asemenea, magistrații care judecă aceste dosare ar putea da cîștig de cauză reclamanților. „Sincer, cred că avem șanse de reușită“, a afirmat președintele Judecătoriei Piatra Neamț. Reamintim că, în luna martie 2006, acordarea unei prime de 7 milioane de lei, la finele anului 2005, numai unora dintre magistrați a fost motivul pentru care se intenționa chemarea în judecată a Ministerului Justiției de către cei care s-au considerat nedreptățiți. Nici unul dintre judecătorii de la Tribunalul Neamț nu intenționa să declare „război“ ministerului. În schimb, la Judecătoria Piatra Neamț, erau trei magistrați care înaintaseră petiții individuale către Ministerul Justiției, urmînd ca, în funcție de răspunsul pe care-l vor primi, să-și ceară sau nu drepturile pe calea unei acțiuni în justiție. Pînă în acest moment, situația nu a fost clarificată. Miza era acordarea unei prime pentru judecătorii cu o vechime de maxim 3 ani. Stimulentele erau în valoare de 7 milioane de lei, iar judecătorii cu vechime mai mare au considerat criteriul de aplicare ca fiind discriminatoriu. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat prin două memorii semnate de peste 100 de magistrați din toată țara care cereau analizarea criteriilor de acordarea a primei. S-a stabilit că vechimea în muncă nu este un criteriu de acordare a stimulentelor conform normelor interne și nu a fost motivat de ministrul Macovei, iar măsura a fost considerată una discriminatorie.

Procese cu ministerul și în anii din urmă
În urmă cu mai bine de 2 ani, în 2003, judecătorii de la Tribunalul Neamț au învins Ministerul Justiției, cîștigînd trei procese intentate, tot în scopul recuperării unor drepturi salariale care li se cuveneau conform legii, dar nu erau efectiv achitate. Un prim proces se referea la plata retroactivă a sporului salarial de lucru în condiții grele. Acesta trebuia acordat din noiembrie 2000, dar s-a acordat efectiv abia din mai 2001, iar reclamanții solicitau plata retroactivă pentru șase luni. În dosar au fost implicați peste 50 de salariați ai Tribunalului Județean, respectiv 25 de judecători și 31 de grefieri, executori și dactilografe. Cel de-al doilea dosar se referea la faptul că Ministerul Justiției a reținut ilegal, din salariile magistraților, în perioada ianuarie 2000-februarie 2002, sume cu titlul de contribuție la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, deși, prin lege organică, magistrații puteau să beneficieze de servicii medicale fără să li se rețină contribuția pentru asigurările de sănătate. Salariații Tribunalului au dat în judecată ministerul pentru restituirea sumelor reținute ilegal și au avut cîștig de cauză, avînd de recuperat peste 356 milioane lei, între 2 și 13 milioane de lei, în funcție de cîștigul lunar al fiecărui salariat. O altă cauză soluționată favorabil de Tribunalului București se referea la un litigiu de muncă între judecători și Ministerul Justiției, cauzat de faptul că salariul de bază sectorial nu a fost majorat de la 1 ianuarie 2002, așa cum prevedea legea. Magistrații solicitau plata retroactivă a diferenței dintre retribuțiile primite și cele cuvenite, iar sentința Tribunalului București a dispus efectuarea acestor plăți.

Articol afisat de 1421 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective