Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Magistraþi la judecatã

Magistraþi la judecatã

• magistraþii de la Judecãtoria Piatra Neamþ îºi cer drepturile în instanþã • este vorba de prime de vacanþã ºi sporul de 40% pentru dosarele de crimã organizatã • pe rolul Tribunalului Neamþ sînt în curs de judecatã trei astfel de dosare •

Magistraþii de la Judecãtoria Piatra Neamþ se luptã în instanþã pentru dobîndirea unor drepturi bãneºti care, pretind ei, li se cuvin. ÃŽn acest moment, conform declaraþiilor preºedintelui Judecãtoriei Piatra Neamþ, Mirel Cãtãlin Mormoe, sînt pe rolul Tribunalului Judeþean trei astfel de litigii. Unul dintre dosare are ca obiect primele de vacanþã, cuvenite judecãtorilor pentru perioada 2000-2004, iar celelate douã dosare - sporul de 40%, pentru participarea în cauzele de crimã organizaþã. „ÃŽn unul dintre dosare solicitãm plata primelor de vacanþã aferente perioadei 2000-2004. Conform unei ordonanþe de guvern din anul 2000, se acordau niºte prime de vacanþã, reprezentînd un salariu de bazã, fãrã sporuri. Din varii motive, aplicarea actului normativ a fost suspendatã de mai multe ori. ÃŽntîi, s-a schimbat guvernarea CDR, apoi nu au fost bani ºi nu am mai primit nimic. Am deschis acþiune în jusþiþie, care este de fapt un litigiu de muncã, la care participã majoritatea colegilor mei de la Judecãtoria Piatra Neamþ“, a declarat preºedintele Mirel Cãtãlin Mormoe. Adicã aproximativ 20 de judecãtori.
Alt dosar aflat în curs de judecatã se referã la sporul de 40% care se acordã pentru dosarele de crimã organizatã. Preºedintele Judecãtoriei a subliniat cã mare parte dintre colegi au primit acel spor, dar cei care au fost vãduviþi îºi cer drepturile. La ultimul dintre dosare, reclamanþi sînt chiar magistratul Mormoe ºi un alt coleg. „Fiecare dintre noi am avut un cîte un dosar din categoria menþionatã. De exemplu, la cauza unde am judecat eu erau rechizitorii, actele de trimitere în judecatã, fãcute de procurorii Direcþiei de Investigare a Infracþiunilor de Crimã Organizatã ºi Terorismului. Procurorul primea sporul de 40%, dar noi nu, cu toate cã era vorba de aceeaºi cauzã. Majoritatea judecãtorilor din þarã au deschis astfel de litigii“, a adãugat judecãtorul Mormoe.

„Cred cã avem ºanse de reuºitã“
Urmeazã ca instanþa sã se pronunþe în aceste trei dosare. Acþiunile ar putea fi respinse, ceea ce ar atrage, cel mai probabil, cãile de atac prevãzute de lege. De asemenea, magistraþii care judecã aceste dosare ar putea da cîºtig de cauzã reclamanþilor. „Sincer, cred cã avem ºanse de reuºitã“, a afirmat preºedintele Judecãtoriei Piatra Neamþ. Reamintim cã, în luna martie 2006, acordarea unei prime de 7 milioane de lei, la finele anului 2005, numai unora dintre magistraþi a fost motivul pentru care se intenþiona chemarea în judecatã a Ministerului Justiþiei de cãtre cei care s-au considerat nedreptãþiþi. Nici unul dintre judecãtorii de la Tribunalul Neamþ nu intenþiona sã declare „rãzboi“ ministerului. ÃŽn schimb, la Judecãtoria Piatra Neamþ, erau trei magistraþi care înaintaserã petiþii individuale cãtre Ministerul Justiþiei, urmînd ca, în funcþie de rãspunsul pe care-l vor primi, sã-ºi cearã sau nu drepturile pe calea unei acþiuni în justiþie. Pînã în acest moment, situaþia nu a fost clarificatã. Miza era acordarea unei prime pentru judecãtorii cu o vechime de maxim 3 ani. Stimulentele erau în valoare de 7 milioane de lei, iar judecãtorii cu vechime mai mare au considerat criteriul de aplicare ca fiind discriminatoriu. Consiliul Naþional pentru Combaterea Discriminãrii a fost sesizat prin douã memorii semnate de peste 100 de magistraþi din toatã þara care cereau analizarea criteriilor de acordarea a primei. S-a stabilit cã vechimea în muncã nu este un criteriu de acordare a stimulentelor conform normelor interne ºi nu a fost motivat de ministrul Macovei, iar mãsura a fost consideratã una discriminatorie.

Procese cu ministerul ºi în anii din urmã
În urmã cu mai bine de 2 ani, în 2003, judecãtorii de la Tribunalul Neamþ au învins Ministerul Justiþiei, cîºtigînd trei procese intentate, tot în scopul recuperãrii unor drepturi salariale care li se cuveneau conform legii, dar nu erau efectiv achitate. Un prim proces se referea la plata retroactivã a sporului salarial de lucru în condiþii grele. Acesta trebuia acordat din noiembrie 2000, dar s-a acordat efectiv abia din mai 2001, iar reclamanþii solicitau plata retroactivã pentru ºase luni. În dosar au fost implicaþi peste 50 de salariaþi ai Tribunalului Judeþean, respectiv 25 de judecãtori ºi 31 de grefieri, executori ºi dactilografe. Cel de-al doilea dosar se referea la faptul cã Ministerul Justiþiei a reþinut ilegal, din salariile magistraþilor, în perioada ianuarie 2000-februarie 2002, sume cu titlul de contribuþie la bugetul asigurãrilor sociale de sãnãtate, deºi, prin lege organicã, magistraþii puteau sã beneficieze de servicii medicale fãrã sã li se reþinã contribuþia pentru asigurãrile de sãnãtate. Salariaþii Tribunalului au dat în judecatã ministerul pentru restituirea sumelor reþinute ilegal ºi au avut cîºtig de cauzã, avînd de recuperat peste 356 milioane lei, între 2 ºi 13 milioane de lei, în funcþie de cîºtigul lunar al fiecãrui salariat. O altã cauzã soluþionatã favorabil de Tribunalului Bucureºti se referea la un litigiu de muncã între judecãtori ºi Ministerul Justiþiei, cauzat de faptul cã salariul de bazã sectorial nu a fost majorat de la 1 ianuarie 2002, aºa cum prevedea legea. Magistraþii solicitau plata retroactivã a diferenþei dintre retribuþiile primite ºi cele cuvenite, iar sentinþa Tribunalului Bucureºti a dispus efectuarea acestor plãþi.

Articol afisat de 1694 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective