Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CATASTROFÃ

CATASTROFÃ

• municipiul a fost zguduit ieri de un devastator cutremur • hotelul ºi blocul cu bulinã s-au prãbuºit • o garniturã de tren a deraiat • au fost avarii la reþele de utilitãþi ºi numeroase incendii • exerciþiul a fost un succes •

Municipiul Roman a fost zguduit, ieri, 14 iunie, de un devastator cutremur, care a dus la prãbuºirea parþialã a „blocului cu bulinã“ ºi a hotelului, avarii la reþelele de utilitãþi, deraierea unei garnituri de tren în garã, incendii de amploare ºi evacuarea tuturor copiilor din ºcoli, conform unui scenariu pus la punct de autoritãþile locale ºi judeþene, sub coordonarea Comandamentului pentru Situaþii de Urgenþã. Misiunea a fost consideratã un succes, aceasta dovedind cã, în caz de calamitate, forþele responsabile pot acþiona eficient. ÃŽn jurul orei 10.40, sirenele au dat semnalul acþiunii, desfãºuratã, în mare parte, în centrul oraºului, lîngã hotel. Pompierii militari, reprezentanþii Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã (ISU), poliþiºti, ambulanþieri, jandarmi, gãrzi civile, reprezentanþi ai firmelor de utilitãþi, agenþi de pazã ºi voluntari au creat un scenariu apocaliptic. Mai întîi, dupã semnalele acustice, echipele de cercetare au stabilit unde existã probleme ºi au solicitat sprijinul factorilor implicaþi. Pompierii au stins incendiile de la „blocul cu bulinã“ ºi din garã, au salvat persoane prinse sub dãrîmãturi ºi captive la înãlþime, victime preluate de cadrele Salvãrii, care le-au acordat primul ajutor în corturile ISU, amplasate lîngã Biblioteca Municipalã, dupã care au fost transportate la spital. Echipele de muncitori ai primãriei, Acvaserv ºi E.On au sistat furnizarea utilitãþilor. Oamenii legii au vegheat permanent la ordinea ºi liniºtea publicã. Cea mai spectaculoasã a fost intervenþia salvamontiºtilor nemþeni, conduºi de Raul Papalicef, care au coborît, cu tãrgi speciale, pe coardã, victimele aflate la peste 30 de metri, pe clãdirea hotelului. Spectaculoasã a fost ºi intervenþia pompierilor militari, în garã, dupã deraierea unei garnituri încãrcatã cu materiale inflamabile, care a luat foc.

„Lucrat ca la carte“

Coordonarea a fost cuvîntul de ordine, la final, prefectul de Neamþ, Toader Mocanu, primarul Dan Ioan Cãrpuºor ºi ºeful ISU, colonel Ioan Niþicã, declarîndu-se mulþumiþi. „Este lãudabil faptul cã aþi reuºit sã vã încadraþi în baremele unui astfel de exerciþiu de simulare. Am constatat cã acþionînd într-o disciplinã perfectã, echipele de intervenþie nu s-au «cãlcat pe picioare» ºi au reuºit sã rãspundã unei singure comenzi, aceea a primarului Dan Ioan Cãrpuºor, preºedintele Comitetului Local pentru Situaþii de Urgenþã. Este bine sã continuaþi sã vã profesionalizaþi în astfel de acþiuni. Este important ca sã învãþãm cu toþii sã trãim cu aceste evenimente, dar mai ales sã ieºim din ele“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
Primarul Dan Ioan Cãrpuºor a lãudat eforturile forþelor implicate. „Exerciþiul de alarmare organizat la Roman a fost foarte bine fixat, cu atît mai mult cu cît blocul din Nicolae Titulescu 3, cu risc seismic ridicat, este un punct nevralgic, aflat într-o stare avansatã de degradare. S-au depus toate dilegenþele pentru reabilitare, dar oricînd se aflã în pericolul de a se prãbuºi. Un astfel de exerciþiu ne aratã cum putem interveni în caz de dezastre. Sã sperãm cã nu ne vom confrunta ºi cu evenimente reale. Important este cã acest exerciþiu a demonstrat cã ne putem organiza ºi reacþiona în timp real în astfel de situaþii“, a declarat primarul Dan Ioan Cãrpuºor.
Colonel Ioan Niþicã a menþionat cã în urma acestui exerciþiu de alarmare a fost acordat calificativul „Foarte Bine“. „A fost un lucru bun cã ne-am putut mobiliza ºi am avut în vedere viaþa oamenilor ºi apoi salvarea bunurilor ºi a infrastructurii. Un lucru deosebit de important este ca cei din clãdirile expertizate ca avînt risc seismic sã asculte mãsurile pe care le stabilesc autoritãþile, pentru cã este spre binele lor. Nu se doreºte altceva decît sã li se punã viaþa în siguranþã. La Roman se cunoaºte situaþia blocului 3, din strada Nicolae Titulescu ºi ar fi fost normal ca ea sã fi fost rezolvatã de atîþia ani. Din pãcate, reticenþa locatarilor a dus la tergiversarea lucrãrilor de consolidare a acestui bloc cu probleme, la zece a ni dupã ce s-a constatat riscul seismic. Autoritãþile locale au fost preocupate sã le aqsigure condiþii decente de locuit pînã la consolidarea blocului. Problema aceasta trebuie, în sfîrºit, rezolvatã“, a precizat colonelul Ioan Niþicã.

Articol afisat de 1973 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU, Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective