Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
CATASTROFĂ

CATASTROFĂ

• municipiul a fost zguduit ieri de un devastator cutremur • hotelul și blocul cu bulină s-au prăbușit • o garnitură de tren a deraiat • au fost avarii la rețele de utilități și numeroase incendii • exercițiul a fost un succes •

Municipiul Roman a fost zguduit, ieri, 14 iunie, de un devastator cutremur, care a dus la prăbușirea parțială a „blocului cu bulină“ și a hotelului, avarii la rețelele de utilități, deraierea unei garnituri de tren în gară, incendii de amploare și evacuarea tuturor copiilor din școli, conform unui scenariu pus la punct de autoritățile locale și județene, sub coordonarea Comandamentului pentru Situații de Urgență. Misiunea a fost considerată un succes, aceasta dovedind că, în caz de calamitate, forțele responsabile pot acționa eficient. În jurul orei 10.40, sirenele au dat semnalul acțiunii, desfășurată, în mare parte, în centrul orașului, lîngă hotel. Pompierii militari, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), polițiști, ambulanțieri, jandarmi, gărzi civile, reprezentanți ai firmelor de utilități, agenți de pază și voluntari au creat un scenariu apocaliptic. Mai întîi, după semnalele acustice, echipele de cercetare au stabilit unde există probleme și au solicitat sprijinul factorilor implicați. Pompierii au stins incendiile de la „blocul cu bulină“ și din gară, au salvat persoane prinse sub dărîmături și captive la înălțime, victime preluate de cadrele Salvării, care le-au acordat primul ajutor în corturile ISU, amplasate lîngă Biblioteca Municipală, după care au fost transportate la spital. Echipele de muncitori ai primăriei, Acvaserv și E.On au sistat furnizarea utilităților. Oamenii legii au vegheat permanent la ordinea și liniștea publică. Cea mai spectaculoasă a fost intervenția salvamontiștilor nemțeni, conduși de Raul Papalicef, care au coborît, cu tărgi speciale, pe coardă, victimele aflate la peste 30 de metri, pe clădirea hotelului. Spectaculoasă a fost și intervenția pompierilor militari, în gară, după deraierea unei garnituri încărcată cu materiale inflamabile, care a luat foc.

„Lucrat ca la carte“

Coordonarea a fost cuvîntul de ordine, la final, prefectul de Neamț, Toader Mocanu, primarul Dan Ioan Cărpușor și șeful ISU, colonel Ioan Nițică, declarîndu-se mulțumiți. „Este lăudabil faptul că ați reușit să vă încadrați în baremele unui astfel de exercițiu de simulare. Am constatat că acționînd într-o disciplină perfectă, echipele de intervenție nu s-au «călcat pe picioare» și au reușit să răspundă unei singure comenzi, aceea a primarului Dan Ioan Cărpușor, președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Este bine să continuați să vă profesionalizați în astfel de acțiuni. Este important ca să învățăm cu toții să trăim cu aceste evenimente, dar mai ales să ieșim din ele“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
Primarul Dan Ioan Cărpușor a lăudat eforturile forțelor implicate. „Exercițiul de alarmare organizat la Roman a fost foarte bine fixat, cu atît mai mult cu cît blocul din Nicolae Titulescu 3, cu risc seismic ridicat, este un punct nevralgic, aflat într-o stare avansată de degradare. S-au depus toate dilegențele pentru reabilitare, dar oricînd se află în pericolul de a se prăbuși. Un astfel de exercițiu ne arată cum putem interveni în caz de dezastre. Să sperăm că nu ne vom confrunta și cu evenimente reale. Important este că acest exercițiu a demonstrat că ne putem organiza și reacționa în timp real în astfel de situații“, a declarat primarul Dan Ioan Cărpușor.
Colonel Ioan Nițică a menționat că în urma acestui exercițiu de alarmare a fost acordat calificativul „Foarte Bine“. „A fost un lucru bun că ne-am putut mobiliza și am avut în vedere viața oamenilor și apoi salvarea bunurilor și a infrastructurii. Un lucru deosebit de important este ca cei din clădirile expertizate ca avînt risc seismic să asculte măsurile pe care le stabilesc autoritățile, pentru că este spre binele lor. Nu se dorește altceva decît să li se pună viața în siguranță. La Roman se cunoaște situația blocului 3, din strada Nicolae Titulescu și ar fi fost normal ca ea să fi fost rezolvată de atîția ani. Din păcate, reticența locatarilor a dus la tergiversarea lucrărilor de consolidare a acestui bloc cu probleme, la zece a ni după ce s-a constatat riscul seismic. Autoritățile locale au fost preocupate să le aqsigure condiții decente de locuit pînă la consolidarea blocului. Problema aceasta trebuie, în sfîrșit, rezolvată“, a precizat colonelul Ioan Nițică.

Articol afisat de 1687 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU, Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective