Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 15 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Colegiul Tehnic „Miron Costin“, emblemă a învățămîntului romașcan

Colegiul Tehnic „Miron Costin“, emblemă a învățămîntului romașcan

Un colegiu pentru Europa

• instituția de învățămînt pune la dispoziția tinerilor o ofertă școlară diversificată

Una dintre cele mai cunoscute instituții de învățămînt din municipiul Roman, Colegiul Tehnic „Miron Costin“, a lansat o ofertă de școlarizare, pentru anul 2007-2007, în măsură să satisfacă dorințele a foarte mulți dintre absolvenții de gimnaziu. Instituția a gîndit, conform planului managerial coordonat de directorul Alexandru Leoreanu, patru filiere de învățămînt. În primul rînd, legat de ruta directă, de calificare - admitere în clasa a IX-a la învățămîntul liceeal de zi, conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin“ a decis continuarea ambelor filiere, teoretică și tehnologică. Legat de primul aspect, la profilul real urmează a fi înființată o clasă cu 28 de locuri, la profilul matematică-informatică. Tinerii care vor să urmeze filiera tehnologică au de ales între două profile, servicii și tehnic. În toate cazurile, la „Miron Costin“, clasele vor avea cîte 28 de locuri. La profilul Servicii a fost decisă înființarea unor clase pentru „tehnician în turism, tehnician în activități financiare și comerciale, tehnician în activități de poștă și tehnician în administrația publică“. Adolescenții interesați să urmeze profilul tehnic vor putea opta pentru clase cu specializări de „tehnician operator tehnici de calcul, tehnician în automatizări, tehnician mecatronist și tehnician de senator pentru construcții și instalații“. La Școala de Artă și Meserii (SAM), Colegiului Tehnic „Miron Costin“ are o ofertă pentru clase din domeniul mecanic - specializarea „lucrător în mecanică de motoare“ și domeniul turism și alimentație cu specializarea „lucrător în hoteluri“. Și aici, de altfel, clasele au cîte 28 de locuri. Învățămîntul SAM este reprezentat la instituția menționată și la clasa a XI-a - an de completare. Aici, tinerii romașcani pot obține nivelul II de calificare în domeniile: „tehnic mecanic“ - specializarea mecanic auto, „tehnic electric“ - specializarea electrician electronist auto și „turism și alimentație“ - specializarea ospătar (chelner), vînzător în unități de alimentație. Pe lîngă acestea, Colegiului Tehnic „Miron Costin“ mai organizează școlarizare și pentru ruta progresivă de calificare, la liceul de zi, destinată, în primul rînd, absolvenților SAM. Din acest punct de vedere, conducerea instituției a obținut aprobare pentru organizarea cîte unei clase în domeniile „tehnic - specializările tehnician transporturi și tehnician în construcții și lucrări publice“, precum și în domeniul „servicii - specializarea tehnician în hotelărie“. Și aceste clase vor avea cîte 28 de locuri.

Elevi pe măsura profesorilor

• Colegiul Tehnic „Miron Costin“ este o instituție care a format atît intelectuali de valoare, cît și foarte buni meseriași

Colegiul Tehnic „Miron Costin“ își desfășoară activitatea în trei corpuri de clădire, însumînd o suprafață de peste 80.000 de metri pătrați, dintre care 11.660 de metri pătrați o reprezintă numai suprafața construită. Cu această bază materială vastă și cu aportul unor dascăli dedicați elevilor, instituția condusă de către directorul Dan Laurențiu Leoreanu și adjuncții Ina Manuela Dăscălița și Lorica Nelia Havrici va constitui, mai ales în această perioadă, în care tinerii absolvenți de gimnaziu se gîndesc la drumul pe care îl doresc în viață, un punct important de interes. „Consider că unitatea școlară Colegiului Tehnic «Miron Costin» Roman și-a cîștigat reputația de școală de prestigiu, atît în județ cît și la nivel național. Prin rezultatele obținute la examenele naționale, olimpiadele școlare, concursurile profesionale și concursurile interjudețene, școala și-a prezentat o largă paletă de valori, care au confirmat și confirmă an de an. Absolvenții noștri reușesc, în marea lor majoritate, să urmeze cursuri ale facultăților de renume din țară sau să ocupe locuri de muncă în societăți comerciale și unități economice care se declară mulțumite de competențele și abilitățile dobîndite de absolvenți, pe parcursul anilor de școală“, a declarat Laurențiu Leoreanu, directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin“ Roman. Acesta a mai menționat că o carte de vizită reală a liceului nu ar fi completă fără aportul personalului didactic, pregătit foarte bine să ofere tinerilor un act de învățămînt la cel mai ridicat standard de calitate. De altfel, baza de la care pornește ideea de valoare a instituției sînt cîteva cugetări simple, însă pline de învățăminte: „Profesorii valoroși știu că nimeni nu perseverează dacă nu are succes“; „Opera este întotdeauna mult mai bogată decît crede sau vrea creatorul ei“; „Sîntem printre cele mai inteligente popoare, dar face prea puțin cu inteligența și însușirile noastre“; „Simțul datoriei este cea mai luminoasă dovadă de sănătate a unui suflet“ și „O carte este o ușă redeschisă spre libertate“.

Dotări de invidiat

• instituția de învățămînt are la dispoziție cea mai diversificată bază materială din municipiul Roman

Cei aproape 2.000 de elevi ai Grupului Școlar „Miron Costin“ sînt instruiți de 118 cadre didactice, liceul dispunînd de 20 săli de clasă, 21 de ateliere, 18 laboratoare, din care două de informatică, cu 60 calculatoare, un cabinet de fizică, un cabinet de chimie, un cabinet de biologie, trei cabinete motoare, două de organe mașini, un cabinet de protecția muncii, două cabinete de legislație rutieră, un cabinet contabilitate, unul de confecții textile, două de construcții și lucrări publice, unul de electrotehnică, un atelier service-auto, modern, o bibliotecă cu sală de lectură și 50.000 volume, două cămine internat cu 300 locuri de cazare și o cantină la care pot servi masa 100 persoane pe serie.
Parcul auto al liceului e dotat cu autoturisme Dacia, camioane SRD, un ARO 244, o autoutilitară TV, două remorci auto, un vagon auto transport persoane și două autoturisme ARO-12 TT. Școala dispune și de alte mașini și utilaje agricole necesare procesului instructiv-educativ. Colegiul funcționează în două clădiri situate în strada Ștefan cel Mare Nr.268, pe șoseaua E-85, fiind amplasat la o distanță relativ mică față de gară și autogară, permițînd frecventarea cursurilor și de către elevii care fac naveta din cele 28 comune, care țin de Oficiul Prefectural Roman. De asemenea, după unificarea prin absorbție cu Școala Profesională Nr. 6, liceul are un corp de clădire și în strada Mihai Eminescu. Spațiile de învățămînt sînt adunate ca într-un campus, în care sînt amplasate și spațiile de cazare și masă, cît și spațiile destinate instruirii practice, parcul auto, baza sportivă care conține un teren de fotbal. Liceul are și o microfermă. Grupul școlar mai dispune și de un poligon auto. Conducerea liceului s-a preocupat, permanent, de îmbogățirea bazei materiale, fiind dată în folosință, la corpul din strada Mihai Eminescu, și o sală de spectacole.

Grupul Școlar „Miron Costin“ a fost înființat, din inițiativă privată, în luna martie 1880, ca „școală de meserii de ambele sexe“. De atunci, instituția și-a schimbat denumirea, rînd pe rînd, chemîndu-se: Școală Inferioară de Meserii - gradul al II-lea, Liceu Industrial de Băieți, Școală Medie Tehnică de Mecanică și Siderurgie, Școală Medie Tehnică de Mecanizare a Agriculturii, Centrul Școlar Agricol Nr. 2, Liceu Mecanic Agricol, Liceu Industrial Nr. 5. Din 1991, unitatea a primit numele de Grup Școlar Agricol, ca, în prezent, să se numească, mulțumită rezultatelor deosebite ale elevilor și dascălilor, și a modernizării continue, Grupul Școlar „Miron Costin“.
De menționat că ideea înființării unei școli de meserii la Roman a fost vehiculată încă din perioada discuțiilor pentru deschiderea Gimnaziului „Roman-Vodă“, în cadrul ședinței Consiliului local din 12 ianuarie 1872, cînd consilierul local Anton Baloson, făcînd elogiul dezvoltării industriale a Romanului, a propus înființarea unei școli de meserii pentru băieți. Institutorii Ștefan Mavriche și Gheorghe Sandu au reușit să convoace o adunare cetățenească, pe 6 decembrie 1879, care a aprobat, cu entuziasm, ideea înființării școlii de meserii. A fost ales, atunci, un comitet în acest scop, iar Ștefan Mavriche a umblat cu o listă de subscripții în toată țara, strîngînd suma necesară pentru dotarea școlii cu unelte și încadrarea de personal calificat. Înființarea a fost favorizată și de consilierul Ion Stroi, care a donat o casă și suma de „7000 lei noi“. Deschiderea oficială a școlii a avut loc pe 2 martie 1880, în cadru festiv, școala fiind recunoscută de Ministerul Instrucțiunii Publice, aceasta trecînd, apoi, în 1882, în subordinea comunității locale, urmînd ca, pe 1 noiembrie 1901, să treacă în subordinea statului. De atunci, liceul a devenit emblematic pentru municipiul Roman, avînd o bază materială extinsă și numeroarse corpuri de clădire, în care s-au format, de-a lungul anilor, atît intelectuali care fac cinste orașului, cît și specialiști recunoscuți în țară și peste hotare.

Articol afisat de 5532 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de december la data 15.06.2006 03:06
Despre ziar...
Mai fratilor ce se intampla cu ziarul pe internet? De trei zile parca citesc Monitorul de Roman nu pe ala de Neamt.Ca sa nu mai spun ca e sarac tare de tot...Chiar imi pare rau ca pierd timp sa-l rasfoiesc.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective