Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 15 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Colegiul Tehnic „Miron Costin“, emblemã a învãþãmîntului romaºcan

Colegiul Tehnic „Miron Costin“, emblemã a învãþãmîntului romaºcan

Un colegiu pentru Europa

• instituþia de învãþãmînt pune la dispoziþia tinerilor o ofertã ºcolarã diversificatã

Una dintre cele mai cunoscute instituþii de învãþãmînt din municipiul Roman, Colegiul Tehnic „Miron Costin“, a lansat o ofertã de ºcolarizare, pentru anul 2007-2007, în mãsurã sã satisfacã dorinþele a foarte mulþi dintre absolvenþii de gimnaziu. Instituþia a gîndit, conform planului managerial coordonat de directorul Alexandru Leoreanu, patru filiere de învãþãmînt. ÃŽn primul rînd, legat de ruta directã, de calificare - admitere în clasa a IX-a la învãþãmîntul liceeal de zi, conducerea Colegiului Tehnic „Miron Costin“ a decis continuarea ambelor filiere, teoreticã ºi tehnologicã. Legat de primul aspect, la profilul real urmeazã a fi înfiinþatã o clasã cu 28 de locuri, la profilul matematicã-informaticã. Tinerii care vor sã urmeze filiera tehnologicã au de ales între douã profile, servicii ºi tehnic. ÃŽn toate cazurile, la „Miron Costin“, clasele vor avea cîte 28 de locuri. La profilul Servicii a fost decisã înfiinþarea unor clase pentru „tehnician în turism, tehnician în activitãþi financiare ºi comerciale, tehnician în activitãþi de poºtã ºi tehnician în administraþia publicã“. Adolescenþii interesaþi sã urmeze profilul tehnic vor putea opta pentru clase cu specializãri de „tehnician operator tehnici de calcul, tehnician în automatizãri, tehnician mecatronist ºi tehnician de senator pentru construcþii ºi instalaþii“. La ªcoala de Artã ºi Meserii (SAM), Colegiului Tehnic „Miron Costin“ are o ofertã pentru clase din domeniul mecanic - specializarea „lucrãtor în mecanicã de motoare“ ºi domeniul turism ºi alimentaþie cu specializarea „lucrãtor în hoteluri“. ªi aici, de altfel, clasele au cîte 28 de locuri. ÃŽnvãþãmîntul SAM este reprezentat la instituþia menþionatã ºi la clasa a XI-a - an de completare. Aici, tinerii romaºcani pot obþine nivelul II de calificare în domeniile: „tehnic mecanic“ - specializarea mecanic auto, „tehnic electric“ - specializarea electrician electronist auto ºi „turism ºi alimentaþie“ - specializarea ospãtar (chelner), vînzãtor în unitãþi de alimentaþie. Pe lîngã acestea, Colegiului Tehnic „Miron Costin“ mai organizeazã ºcolarizare ºi pentru ruta progresivã de calificare, la liceul de zi, destinatã, în primul rînd, absolvenþilor SAM. Din acest punct de vedere, conducerea instituþiei a obþinut aprobare pentru organizarea cîte unei clase în domeniile „tehnic - specializãrile tehnician transporturi ºi tehnician în construcþii ºi lucrãri publice“, precum ºi în domeniul „servicii - specializarea tehnician în hotelãrie“. ªi aceste clase vor avea cîte 28 de locuri.

Elevi pe mãsura profesorilor

• Colegiul Tehnic „Miron Costin“ este o instituþie care a format atît intelectuali de valoare, cît ºi foarte buni meseriaºi

Colegiul Tehnic „Miron Costin“ îºi desfãºoarã activitatea în trei corpuri de clãdire, însumînd o suprafaþã de peste 80.000 de metri pãtraþi, dintre care 11.660 de metri pãtraþi o reprezintã numai suprafaþa construitã. Cu aceastã bazã materialã vastã ºi cu aportul unor dascãli dedicaþi elevilor, instituþia condusã de cãtre directorul Dan Laurenþiu Leoreanu ºi adjuncþii Ina Manuela Dãscãliþa ºi Lorica Nelia Havrici va constitui, mai ales în aceastã perioadã, în care tinerii absolvenþi de gimnaziu se gîndesc la drumul pe care îl doresc în viaþã, un punct important de interes. „Consider cã unitatea ºcolarã Colegiului Tehnic «Miron Costin» Roman ºi-a cîºtigat reputaþia de ºcoalã de prestigiu, atît în judeþ cît ºi la nivel naþional. Prin rezultatele obþinute la examenele naþionale, olimpiadele ºcolare, concursurile profesionale ºi concursurile interjudeþene, ºcoala ºi-a prezentat o largã paletã de valori, care au confirmat ºi confirmã an de an. Absolvenþii noºtri reuºesc, în marea lor majoritate, sã urmeze cursuri ale facultãþilor de renume din þarã sau sã ocupe locuri de muncã în societãþi comerciale ºi unitãþi economice care se declarã mulþumite de competenþele ºi abilitãþile dobîndite de absolvenþi, pe parcursul anilor de ºcoalã“, a declarat Laurenþiu Leoreanu, directorul Colegiului Tehnic „Miron Costin“ Roman. Acesta a mai menþionat cã o carte de vizitã realã a liceului nu ar fi completã fãrã aportul personalului didactic, pregãtit foarte bine sã ofere tinerilor un act de învãþãmînt la cel mai ridicat standard de calitate. De altfel, baza de la care porneºte ideea de valoare a instituþiei sînt cîteva cugetãri simple, însã pline de învãþãminte: „Profesorii valoroºi ºtiu cã nimeni nu persevereazã dacã nu are succes“; „Opera este întotdeauna mult mai bogatã decît crede sau vrea creatorul ei“; „Sîntem printre cele mai inteligente popoare, dar face prea puþin cu inteligenþa ºi însuºirile noastre“; „Simþul datoriei este cea mai luminoasã dovadã de sãnãtate a unui suflet“ ºi „O carte este o uºã redeschisã spre libertate“.

Dotãri de invidiat

• instituþia de învãþãmînt are la dispoziþie cea mai diversificatã bazã materialã din municipiul Roman

Cei aproape 2.000 de elevi ai Grupului ªcolar „Miron Costin“ sînt instruiþi de 118 cadre didactice, liceul dispunînd de 20 sãli de clasã, 21 de ateliere, 18 laboratoare, din care douã de informaticã, cu 60 calculatoare, un cabinet de fizicã, un cabinet de chimie, un cabinet de biologie, trei cabinete motoare, douã de organe maºini, un cabinet de protecþia muncii, douã cabinete de legislaþie rutierã, un cabinet contabilitate, unul de confecþii textile, douã de construcþii ºi lucrãri publice, unul de electrotehnicã, un atelier service-auto, modern, o bibliotecã cu salã de lecturã ºi 50.000 volume, douã cãmine internat cu 300 locuri de cazare ºi o cantinã la care pot servi masa 100 persoane pe serie.
Parcul auto al liceului e dotat cu autoturisme Dacia, camioane SRD, un ARO 244, o autoutilitarã TV, douã remorci auto, un vagon auto transport persoane ºi douã autoturisme ARO-12 TT. ªcoala dispune ºi de alte maºini ºi utilaje agricole necesare procesului instructiv-educativ. Colegiul funcþioneazã în douã clãdiri situate în strada ªtefan cel Mare Nr.268, pe ºoseaua E-85, fiind amplasat la o distanþã relativ micã faþã de garã ºi autogarã, permiþînd frecventarea cursurilor ºi de cãtre elevii care fac naveta din cele 28 comune, care þin de Oficiul Prefectural Roman. De asemenea, dupã unificarea prin absorbþie cu ªcoala Profesionalã Nr. 6, liceul are un corp de clãdire ºi în strada Mihai Eminescu. Spaþiile de învãþãmînt sînt adunate ca într-un campus, în care sînt amplasate ºi spaþiile de cazare ºi masã, cît ºi spaþiile destinate instruirii practice, parcul auto, baza sportivã care conþine un teren de fotbal. Liceul are ºi o microfermã. Grupul ºcolar mai dispune ºi de un poligon auto. Conducerea liceului s-a preocupat, permanent, de îmbogãþirea bazei materiale, fiind datã în folosinþã, la corpul din strada Mihai Eminescu, ºi o salã de spectacole.

Grupul ªcolar „Miron Costin“ a fost înfiinþat, din iniþiativã privatã, în luna martie 1880, ca „ºcoalã de meserii de ambele sexe“. De atunci, instituþia ºi-a schimbat denumirea, rînd pe rînd, chemîndu-se: ªcoalã Inferioarã de Meserii - gradul al II-lea, Liceu Industrial de Bãieþi, ªcoalã Medie Tehnicã de Mecanicã ºi Siderurgie, ªcoalã Medie Tehnicã de Mecanizare a Agriculturii, Centrul ªcolar Agricol Nr. 2, Liceu Mecanic Agricol, Liceu Industrial Nr. 5. Din 1991, unitatea a primit numele de Grup ªcolar Agricol, ca, în prezent, sã se numeascã, mulþumitã rezultatelor deosebite ale elevilor ºi dascãlilor, ºi a modernizãrii continue, Grupul ªcolar „Miron Costin“.
De menþionat cã ideea înfiinþãrii unei ºcoli de meserii la Roman a fost vehiculatã încã din perioada discuþiilor pentru deschiderea Gimnaziului „Roman-Vodã“, în cadrul ºedinþei Consiliului local din 12 ianuarie 1872, cînd consilierul local Anton Baloson, fãcînd elogiul dezvoltãrii industriale a Romanului, a propus înfiinþarea unei ºcoli de meserii pentru bãieþi. Institutorii ªtefan Mavriche ºi Gheorghe Sandu au reuºit sã convoace o adunare cetãþeneascã, pe 6 decembrie 1879, care a aprobat, cu entuziasm, ideea înfiinþãrii ºcolii de meserii. A fost ales, atunci, un comitet în acest scop, iar ªtefan Mavriche a umblat cu o listã de subscripþii în toatã þara, strîngînd suma necesarã pentru dotarea ºcolii cu unelte ºi încadrarea de personal calificat. ÃŽnfiinþarea a fost favorizatã ºi de consilierul Ion Stroi, care a donat o casã ºi suma de „7000 lei noi“. Deschiderea oficialã a ºcolii a avut loc pe 2 martie 1880, în cadru festiv, ºcoala fiind recunoscutã de Ministerul Instrucþiunii Publice, aceasta trecînd, apoi, în 1882, în subordinea comunitãþii locale, urmînd ca, pe 1 noiembrie 1901, sã treacã în subordinea statului. De atunci, liceul a devenit emblematic pentru municipiul Roman, avînd o bazã materialã extinsã ºi numeroarse corpuri de clãdire, în care s-au format, de-a lungul anilor, atît intelectuali care fac cinste oraºului, cît ºi specialiºti recunoscuþi în þarã ºi peste hotare.

Articol afisat de 5921 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de december la data 15.06.2006 03:06
Despre ziar...
Mai fratilor ce se intampla cu ziarul pe internet? De trei zile parca citesc Monitorul de Roman nu pe ala de Neamt.Ca sa nu mai spun ca e sarac tare de tot...Chiar imi pare rau ca pierd timp sa-l rasfoiesc.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective