Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Prinții Sturdza se întîlnesc cu Direcția Silvică în instanță

Prinții Sturdza se întîlnesc cu Direcția Silvică în instanță

• reprezentanții Direcției Silvice spun că vor ataca hotărîrea de retrocedare aprobată pe 15 mai de Comisia Județeană de Fond Funciar • pînă la terminarea procesului nu se poate întocmi nici un act pentru suprafețele retrocedate, spun cei de la Direcția Silvică • „se poate lucra pe cele 16.000 de hectare care nu sînt contestate“, susține Ilie Petre, juristul Prefecturii •

Prințul Sturdza mai are de așteptat pînă va putea intra în posesia celor 26.100 de hectare de teren pe care Comisia Județeană de Fond Funciar le-a aprobat pentru a fi retrocedate familiei princiare.
Cei care pun „bețe-n roate“ procesului de retrocedare sînt reprezentanții Direcției Silvice Neamț, care susțin, în continuare, că exproprierile făcute după anul 1945, din fosta proprietate a familiei Sturdza, de peste 10.000 de hectare, nu au fost contestate, iar, astfel, solicitanții ar trebui să primească doar 16.000 de hectare. Cele 10.000 de hectare scoase din calcul de Direcție Silvică au fost date cetățenilor de pe Valea Muntelui.
În timp ce Ilie Petre, juristul Prefecturii Neamț, susține că Direcția Silvică, Ocoalele Silvice și comisiile locale de fond funciar din comunele în care urmașii familiei Sturdza vor trebui să primească terenul trebuie să se apuce de întocmirea anexelor în care sînt precizate unitățile de producție și amenajistice, reprezentantul Direcției Silvice susține total o altă variantă. „Se poate lucra pe cele 16.000 de hectare care nu sînt contestate, iar anexele pentru această suprafață se pot aproba pentru fiecare localitate în parte, unde prințul își va reconstitui proprietatea“, a declarat Ilie Petre.
De partea cealaltă, juristul care a întocmit documentația pentru Direcția Silvică, în care se declara de acord cu retrocedarea a numai 16.000 de hectare, susține că nu se pot, încă, întocmi aceste anexe. „Nu am atacat în instanță hotărîrea emisă de Comisia Județeană de Fond Funciar pentru că încă nu ne-a fost transmisă, dar noi vom urma linia pe care am susținut-o pînă acum și vom merge la judecată. Anexele nu se pot întocmi nici pentru cele 16.000 de hectare, deoarece noi vom contesta hotărîrea pentru 26.100 de hectare în totalitate. Abia după terminarea procesului se va putea trece la constituirea anexelor, iar, pînă în acel moment, Direcția Silvică nu va pune la dispoziție nici o decizie care să poată fi folosită în acest sens“, a declarat Codrin Cojocaru, juristul Direcției Silvice Neamț.
Reamintim că moștenitorii familiei princiare Sturdza au obținut, în urmă cu o lună, avizul Comisiei Județene de Fond Funciar pentru retrocedarea a 26.100 de hectare, din cele 27.000 solicitate ca aparținînd familiei, înainte de confiscarea de către regimul comunist. Astfel, „lupta“ pe care au dus-o moștenitorii cu sistemul, cu primarii de pe Valea Muntelui, cu autoritățile din Neamț s-a încheiat parțial, iar în viitor vor deveni proprietari pe zecile de mii de hectare de teren din comunele Farcașa, Poiana Teiului, Hangu, Ceahlău și Tulgheș.
La vremea respectivă, au votat pentru 26.100 de hectare cei patru reprezentanți ai Prefecturii, cel de la Îmbunătățiri Funciare, Cadastru, al Agenției Agricole și cel al Asociației Proprietarilor din România, adică 8 voturi și doar 3 voturi (două de la Direcția Silvică și unul de la Agenția Domeniilor Statului) au fost pentru varianta retrocedării a 16.000 hectare de teren.

Articol afisat de 1408 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Alex NECHITA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective