Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Soluþie pentru poluarea de pe Valea Muntelui

• la Pîngãraþi ºi Tarcãu vor apãrea centrale pentru colectarea ºi eliminarea resturilor din lemn

Judeþul Neamþ are ºanse de a nu mai fi sufocat de deºeurile lemnoase depozitate pe Valea Muntelui, la întîmplare. Autoritãþile au pus la punct un plan de colectare ºi distrugere, acestea urmînd sã reprezinte combustibilul ce va fi utilizat în douã centrale termice care vor apãrea în localitãþile Tarcãu ºi Pîngãraþi. Marþi, 20 iunie, a avut loc o întîlnire între reprezentanþii firmei General Energetic SA, Agenþiei de Protecþie a Mediului ºi ai Consiliului Judeþean, prilej cu care a fost prezentat proiectul de realizare a unei asemenea centrale la Pîngãraþi. Elaborarea planului master pentru judeþul Neamþ a fost coordonatã de un comitet director format din reprezentanþi ai Consiliului Judeþean, Agenþiei pentru Protecþia Mediului, Romsilva, Danice Invest ºi ai administraþiilor locale implicate. SC WWE Neamþ SRL este o societate comercialã, înfiinþatã de Consiliul Judeþean ºi Danice Invest Aps Danemarca, pentru administrarea programului. Acesta include douã componente principale. Prima este recuperarea deºeurilor de lemn de pe întreg teritoriul judeþului ºi transformarea lor în bio-combustibili, în fabrici de pelete, brichete sau tocãturã. În prima etapã, va fi construitã o fabricã de pelete în comuna Tarcãu, pentru care vor fi utilizate deºeurile de lemn de pe Valea Muntelui. A doua componentã va consta în instalarea de centrale termice pentru instituþii publice ºi populaþie, care sã foloseascã aceºti combustibili.
Prin implementarea programului, va fi eliminatã risipa unei importante resurse locale de energie ºi se va evita continuarea practicilor de depozitare actuale, ceea ce va conduce la o reducere considerabilã a emisiilor de metan, gaz cu efect de serã, în atmosferã. Totodatã, se va reduce ºi utilizarea combustibililor fosili - gaz natural ºi combustibili lichizi, obþinîndu-se, astfel, o reducere a emisiilor de dioxid de carbon. „ÃŽn prezent, sîntem în etapa în care se cautã avizele necesare ºi, în septembrie, cel tîrziu octombrie, va fi datã în funcþiune fabrica de la Tarcãu. Cred cã aceste douã mari investiþii, de la Tarcãu ºi Pîngãraþi, vor rezolva una dintre cele mai grele probleme ale judeþului, ºi anume poluarea cu deºeuri lemnoase, care sînt depozitate la întîmplare pe Valea Muntelui. Acolo unde masa lemnoasã este prelucratã de cãtre personele fizice, vor fi duse containere în care sã fie depozitate reziduurile, iar resturile de lemn de prin pãduri vor fi adunate printr-un alt sistem. Se urmãreºte ca din pãduri sã fie adunatã inclusiv coaja care se îndepãrteazã de pe copacii tãiaþi ºi crengile care, de multe ori, rãmîn acolo“, a declarat ªtefan Gal Pal, directorul executiv al Agenþiei pentru Protecþia Mediului Neamþ.

Articol afisat de 1685 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective