Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Soluție pentru poluarea de pe Valea Muntelui

• la Pîngărați și Tarcău vor apărea centrale pentru colectarea și eliminarea resturilor din lemn

Județul Neamț are șanse de a nu mai fi sufocat de deșeurile lemnoase depozitate pe Valea Muntelui, la întîmplare. Autoritățile au pus la punct un plan de colectare și distrugere, acestea urmînd să reprezinte combustibilul ce va fi utilizat în două centrale termice care vor apărea în localitățile Tarcău și Pîngărați. Marți, 20 iunie, a avut loc o întîlnire între reprezentanții firmei General Energetic SA, Agenției de Protecție a Mediului și ai Consiliului Județean, prilej cu care a fost prezentat proiectul de realizare a unei asemenea centrale la Pîngărați. Elaborarea planului master pentru județul Neamț a fost coordonată de un comitet director format din reprezentanți ai Consiliului Județean, Agenției pentru Protecția Mediului, Romsilva, Danice Invest și ai administrațiilor locale implicate. SC WWE Neamț SRL este o societate comercială, înființată de Consiliul Județean și Danice Invest Aps Danemarca, pentru administrarea programului. Acesta include două componente principale. Prima este recuperarea deșeurilor de lemn de pe întreg teritoriul județului și transformarea lor în bio-combustibili, în fabrici de pelete, brichete sau tocătură. În prima etapă, va fi construită o fabrică de pelete în comuna Tarcău, pentru care vor fi utilizate deșeurile de lemn de pe Valea Muntelui. A doua componentă va consta în instalarea de centrale termice pentru instituții publice și populație, care să folosească acești combustibili.
Prin implementarea programului, va fi eliminată risipa unei importante resurse locale de energie și se va evita continuarea practicilor de depozitare actuale, ceea ce va conduce la o reducere considerabilă a emisiilor de metan, gaz cu efect de seră, în atmosferă. Totodată, se va reduce și utilizarea combustibililor fosili - gaz natural și combustibili lichizi, obținîndu-se, astfel, o reducere a emisiilor de dioxid de carbon. „În prezent, sîntem în etapa în care se caută avizele necesare și, în septembrie, cel tîrziu octombrie, va fi dată în funcțiune fabrica de la Tarcău. Cred că aceste două mari investiții, de la Tarcău și Pîngărați, vor rezolva una dintre cele mai grele probleme ale județului, și anume poluarea cu deșeuri lemnoase, care sînt depozitate la întîmplare pe Valea Muntelui. Acolo unde masa lemnoasă este prelucrată de către personele fizice, vor fi duse containere în care să fie depozitate reziduurile, iar resturile de lemn de prin păduri vor fi adunate printr-un alt sistem. Se urmărește ca din păduri să fie adunată inclusiv coaja care se îndepărtează de pe copacii tăiați și crengile care, de multe ori, rămîn acolo“, a declarat Ștefan Gal Pal, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Neamț.

Articol afisat de 1355 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective