Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cimitirul nimãnui

Cimitirul nimãnui

• în timp ce aleºii locali se ceartã pe predarea-primirea Cimitirului „Eternitatea“, acesta funcþioneazã „clandestin“ • locurile de veci concesionate nu mai sînt valabile pentru cã din 25 mai Termloc nu mai are personalitate juridicã • între timp, morþii îºi dorm „somnul de veci“ cu mormane de gunoi la cãpãtîi •

„Cimitirul nimãnui“, aºa ar putea sã-ºi schimbe denumirea Cimitirul „Eternitatea“ Roman, care, din 25 mai, nu are stãpîn, din diverse motive nimeni neocupîndu-se de administrarea lui. Situaþia din prezent survine dupã ce a fost admisã cererea administratorului judiciar SC „Management Reorganizare ºi Lichidare“ SRL Iaºi privind dizolvarea societãþii Termloc ºi ridicarea dreptului de administrare asupra bunurilor, printre care ºi cimitirul. Lichidatorul judiciar a avut termen limitã pînã la 12 mai 2006 pentru a realiza un inventar al bunurilor din gestiunea societãþii, pe care-l tot solicitã aleºii locali. ÃŽn timp ce consilierii se ceartã pe „cadavrul“ Goscom, proiectul de hotãrîre privind trecerea bunurilor Termloc în administrarea Acvaserv („urmaºele“ Goscom) cãzînd la vot a doua oarã, în ºedinþa din 19 iunie, cimitirul a ajuns într-o stare de nedescris. Mormane de gunoi zac aproape peste tot. „Eu, dacã aº fi rudã a unui mort din cimitir, aº da conducerea acestuia în judecatã, dacã la capul apropiatului meu ar zace mormanele de gunoi. Nu-i treaba mea, care am plãtit conºtiincios concesiunea, cã nu le-a luat nimeni. Uitaþi-vã la mormîntul acela, în care cineva ºi-a îngropat, recent, o rudã, chiar în 15 ianuarie anul acesta ºi vedeþi dacã nu am dreptate?!“, a spus R.M., unul din romaºcanii care-ºi îngrijea un mormînt în cimitir, la ora documentãrii. Pe de altã parte, nimeni nu mai are grijã de morminte, unele ajungînd sã parã, fiind nãpãdite de urzici, ca pãrãsite. „Era o plãcere altãdatã, cînd veneam în cimitir ºi mã aºezam pe o bancã, la capãtul mormîntului alor mei. Mai ales acum, în luna iunie, cînd parfumul florilor de tei te adoarme cu mireasma. S-au dus vremile acelea! Acum nu ºtii cum sã pliveºti o buruianã de pe mormînt ºi sã pleci mai repede ca nu cumva de dupã un cavou sã sarã un cîine vagabond ºi sã te muºte sau vreun þigan care sã te agreseze. Asta pentru cã cimitirul nu este pãzit. Citeam în ziare, sãptãmîna asta, cã a fost bãtut de un nebun, fãrã nici un motiv, chiar un gropar. Pãi, cum sã-mi asigure mie, cetãþean, protecþia, dacã cei din administraþia cimitirului nu-s în stare sã-ºi asigure securitatea propriilor angajaþi?!“, s-a plîns romaºcanca Alina Matei.
La ora documentãrii, uºa Administraþiei Cimitirelor era zãvorîtã. Dupã ce am fãcut „un tur de cimitir“, un gropar a reuºit sã ne punã în legãturã telefonicã, pe „Zapp-ul“ de serviciu, cu inginerul Doru Scurtu.

Fostul administrator se justificã

Fostul administrator al Cimititirului „Eternitatea“, Doru Scurtu, încearcã sã arunce proasta administrare a mormintelor pe seama lipsei de bani. „Dumneavoastrã ºtiþi în ce situaþie financiarã ne aflãm noi. Gunoiul acolo este depozitat, de ani de zile, nu de azi de ieri. Va fi luat gunoiul de acolo, dar acum trebuie sã se lãmureascã chestiunea cu cine administreazã acest obiectiv“, a încercat sã se justifice Doru Scurtu. Aflat la ora documentãrii într-o comisie de inventariere a bunurilor din centralele termice aparþinînd „Termloc“, ex-administratorul a declarat, vizibil nervos: „Nu înþeleg întrebarea. Eu am un ºef, eu nu merg la inventarierea centralelor de capul meu. Eu ºtiu cã sînt singurul în mãsurã sã dau informaþii corecte comisiei de inventariere, din partea lichidatorului“, a spus, ezitant, Doru Scurtu.
„Ceea ce nu vor sã înþeleagã domnii consilieri ºi am sã încerc sã-i fac sã priceapã acest lucru pe cei care se încãpãþîneazã sã creadã cã fac «opoziþie» în Consiliul Local votînd mereu împotriva intereselor cetãþenilor acestui municipiu, este faptul cã se fac pãrtaºi la niºte lucruri grave. Din 25 mai, actualul administrator al cimitirului concesioneazã terenuri folosind o semnãturã ºi ºtampila unei societãþi practic dizolvatã. Dacã, în luna decembrie, cînd noi sperãm sã concesionãm unei alte societãþi administrarea cimitirului, firma care va prelua în administrare acest domeniu nu va voi sã recunoascã contractele de concesiune încheiate în aceastã perioadã, oamenii care sînt beneficiarii acestor contracte pe 17-25 de ani vor «bate din buze» sau vor trebui sã se plimbe prin instanþe pentru a-ºi dovedi dreptul la concesionare. Asta pentru cã domnii consilieri vãd în «Acvaserv», societate la care Consiliul Local este acþionar majoritar, un duºman ºi nu în lichidator, care ne poate face oricînd o «bucurie», de sã ne punem mîinile în cap“, a precizat primarul Dan Ioan Cãrpuºor.

Iar justificãri

Avînd în vedere aceste aspecte, ex-administratorul cimitirului a încercat sã se justifice. „Este adevãrat acest lucru, dar în momentul în care vine cineva cu un mort ºi vrea sã-l înmormînteze, în toatã aceastã perioadã, nu putea rãmîne cu defunctul pe nãsãlie. Eu ce sã-i spun? Aºteptaþi pînã se reglementeazã situaþia? ªi apoi eu nu semnez nici un act. Pe semnãtura mea nu se pune nici o ºtampilã. Tot de cãtre conducere se semneazã. Domnul director Porumb este în concediu. Se adunã o mulþime de acte în timpul unei zile, cînd plec acasã, merg ºi pe la conducere. Domnul director Porumb mi le semneazã. De ce mã întrebaþi pe mine acest lucru? Eu sînt un simplu salariat, care fac un serviciu acolo. Eu nu vînd locuri de veci, decît în baza certificatului de deces. Indiferent ce societate va concesiona cimitirul, nu poate contesta faptul cã am dat în aceastã manierã un loc de veci“, a declarat Doru Scurtu. Acesta a recunoscut cã existã o problemã privind paza, motivatã tot de lipsa de fonduri. „Nu am oameni la pazã. Paza se face dupã-amiazã, în funcþie de situaþia financiarã a societãþii, de la 15 la 23. Se asigurã serviciul de pazã doar cu doi agenþi, justificînd faptul cã taxa care se plãteºte de cãtre cei care au morminte acolo, în sumã de 104.000 lei, nu ar avea acoperire decît în curãþirea aleilor principale ºi iluminat public“, a mai menþionat Doru Scurtu.
Lichidatorul judiciar al Termloc, Corneliu Mititelu, nu a putut fi contactat.
FOTO: La cãpãtîiul morþilor zac munþi de gunoi

Articol afisat de 1812 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective