Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cimitirul nimănui

Cimitirul nimănui

• în timp ce aleșii locali se ceartă pe predarea-primirea Cimitirului „Eternitatea“, acesta funcționează „clandestin“ • locurile de veci concesionate nu mai sînt valabile pentru că din 25 mai Termloc nu mai are personalitate juridică • între timp, morții își dorm „somnul de veci“ cu mormane de gunoi la căpătîi •

„Cimitirul nimănui“, așa ar putea să-și schimbe denumirea Cimitirul „Eternitatea“ Roman, care, din 25 mai, nu are stăpîn, din diverse motive nimeni neocupîndu-se de administrarea lui. Situația din prezent survine după ce a fost admisă cererea administratorului judiciar SC „Management Reorganizare și Lichidare“ SRL Iași privind dizolvarea societății Termloc și ridicarea dreptului de administrare asupra bunurilor, printre care și cimitirul. Lichidatorul judiciar a avut termen limită pînă la 12 mai 2006 pentru a realiza un inventar al bunurilor din gestiunea societății, pe care-l tot solicită aleșii locali. În timp ce consilierii se ceartă pe „cadavrul“ Goscom, proiectul de hotărîre privind trecerea bunurilor Termloc în administrarea Acvaserv („urmașele“ Goscom) căzînd la vot a doua oară, în ședința din 19 iunie, cimitirul a ajuns într-o stare de nedescris. Mormane de gunoi zac aproape peste tot. „Eu, dacă aș fi rudă a unui mort din cimitir, aș da conducerea acestuia în judecată, dacă la capul apropiatului meu ar zace mormanele de gunoi. Nu-i treaba mea, care am plătit conștiincios concesiunea, că nu le-a luat nimeni. Uitați-vă la mormîntul acela, în care cineva și-a îngropat, recent, o rudă, chiar în 15 ianuarie anul acesta și vedeți dacă nu am dreptate?!“, a spus R.M., unul din romașcanii care-și îngrijea un mormînt în cimitir, la ora documentării. Pe de altă parte, nimeni nu mai are grijă de morminte, unele ajungînd să pară, fiind năpădite de urzici, ca părăsite. „Era o plăcere altădată, cînd veneam în cimitir și mă așezam pe o bancă, la capătul mormîntului alor mei. Mai ales acum, în luna iunie, cînd parfumul florilor de tei te adoarme cu mireasma. S-au dus vremile acelea! Acum nu știi cum să plivești o buruiană de pe mormînt și să pleci mai repede ca nu cumva de după un cavou să sară un cîine vagabond și să te muște sau vreun țigan care să te agreseze. Asta pentru că cimitirul nu este păzit. Citeam în ziare, săptămîna asta, că a fost bătut de un nebun, fără nici un motiv, chiar un gropar. Păi, cum să-mi asigure mie, cetățean, protecția, dacă cei din administrația cimitirului nu-s în stare să-și asigure securitatea propriilor angajați?!“, s-a plîns romașcanca Alina Matei.
La ora documentării, ușa Administrației Cimitirelor era zăvorîtă. După ce am făcut „un tur de cimitir“, un gropar a reușit să ne pună în legătură telefonică, pe „Zapp-ul“ de serviciu, cu inginerul Doru Scurtu.

Fostul administrator se justifică

Fostul administrator al Cimititirului „Eternitatea“, Doru Scurtu, încearcă să arunce proasta administrare a mormintelor pe seama lipsei de bani. „Dumneavoastră știți în ce situație financiară ne aflăm noi. Gunoiul acolo este depozitat, de ani de zile, nu de azi de ieri. Va fi luat gunoiul de acolo, dar acum trebuie să se lămurească chestiunea cu cine administrează acest obiectiv“, a încercat să se justifice Doru Scurtu. Aflat la ora documentării într-o comisie de inventariere a bunurilor din centralele termice aparținînd „Termloc“, ex-administratorul a declarat, vizibil nervos: „Nu înțeleg întrebarea. Eu am un șef, eu nu merg la inventarierea centralelor de capul meu. Eu știu că sînt singurul în măsură să dau informații corecte comisiei de inventariere, din partea lichidatorului“, a spus, ezitant, Doru Scurtu.
„Ceea ce nu vor să înțeleagă domnii consilieri și am să încerc să-i fac să priceapă acest lucru pe cei care se încăpățînează să creadă că fac «opoziție» în Consiliul Local votînd mereu împotriva intereselor cetățenilor acestui municipiu, este faptul că se fac părtași la niște lucruri grave. Din 25 mai, actualul administrator al cimitirului concesionează terenuri folosind o semnătură și ștampila unei societăți practic dizolvată. Dacă, în luna decembrie, cînd noi sperăm să concesionăm unei alte societăți administrarea cimitirului, firma care va prelua în administrare acest domeniu nu va voi să recunoască contractele de concesiune încheiate în această perioadă, oamenii care sînt beneficiarii acestor contracte pe 17-25 de ani vor «bate din buze» sau vor trebui să se plimbe prin instanțe pentru a-și dovedi dreptul la concesionare. Asta pentru că domnii consilieri văd în «Acvaserv», societate la care Consiliul Local este acționar majoritar, un dușman și nu în lichidator, care ne poate face oricînd o «bucurie», de să ne punem mîinile în cap“, a precizat primarul Dan Ioan Cărpușor.

Iar justificări

Avînd în vedere aceste aspecte, ex-administratorul cimitirului a încercat să se justifice. „Este adevărat acest lucru, dar în momentul în care vine cineva cu un mort și vrea să-l înmormînteze, în toată această perioadă, nu putea rămîne cu defunctul pe năsălie. Eu ce să-i spun? Așteptați pînă se reglementează situația? Și apoi eu nu semnez nici un act. Pe semnătura mea nu se pune nici o ștampilă. Tot de către conducere se semnează. Domnul director Porumb este în concediu. Se adună o mulțime de acte în timpul unei zile, cînd plec acasă, merg și pe la conducere. Domnul director Porumb mi le semnează. De ce mă întrebați pe mine acest lucru? Eu sînt un simplu salariat, care fac un serviciu acolo. Eu nu vînd locuri de veci, decît în baza certificatului de deces. Indiferent ce societate va concesiona cimitirul, nu poate contesta faptul că am dat în această manieră un loc de veci“, a declarat Doru Scurtu. Acesta a recunoscut că există o problemă privind paza, motivată tot de lipsa de fonduri. „Nu am oameni la pază. Paza se face după-amiază, în funcție de situația financiară a societății, de la 15 la 23. Se asigură serviciul de pază doar cu doi agenți, justificînd faptul că taxa care se plătește de către cei care au morminte acolo, în sumă de 104.000 lei, nu ar avea acoperire decît în curățirea aleilor principale și iluminat public“, a mai menționat Doru Scurtu.
Lichidatorul judiciar al Termloc, Corneliu Mititelu, nu a putut fi contactat.
FOTO: La căpătîiul morților zac munți de gunoi

Articol afisat de 1485 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective