Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bombă pe roți

Bombă pe roți

• un tir încărcat cu 16 tone de vopsea și diluant s-a răsturnat la Hangu • 1,5 tone s-au scurs, existînd pericolul unei explozii • circulația de DN 15 a fost întreruptă 14 ore •

Un accident de circulație petrecut, ieri noapte, la Hangu a alarmat întreaga populație din zonă. Riscul ca acesta să se transforme într-o catastrofă, datorită materialului inflamabil transportat, a adus în zonă toți factorii responsabili în evitarea dezastrelor. Circulația rutieră pe DN 15 a fost oprită în totalitate timp de peste 14 ore. Pentru aceasta s-au constituit echipaje ale poliției care au dirijat circulația autovehiculelor pe rute ocolitoare, la Poiana Teiului și Bicaz. La locul accidentului au acționat, încă de la 3 dimineața și pînă la amiaza zilei de ieri, un echipaj al Poliției Rutiere Neamț condus de comisarul șef Dumitru Ioniță și un altul al Inspectoratului pentru situații de Urgență Neamț, condus de către locotenentul Cornel Strungaru. Acestora li s-au alăturat pompierii din Hangu, Ambulanța Bicaz, polițiștii din localitate și Bicaz, precum și primarul și viceprimarul din Hangu. Ca urmare a eforturilor tuturor celor implcați, ieri, în jurul orelor 14, situația se normalizase. Alarmarea s-a datorat unui accident petrecut la ora 22.30, în noaptea de joi spre vineri, cînd autovehicul de mare tonaj, cu numărul de înmatriculare TM 09 DCK, condus de Dinu Cîmpeanu, s-a răsturnat pe DN 15, în zona satului Ruginești, Hangu. Autovehiculul, ce aparținea firmei de transport Toto Timișoara, transporta 16,3 tone materiale inflamabile, reprezentînd vopseluri și diluanți. Destinația mărfii, produse de firma Azur, era Piatra Neamț, oraș în care, aceasta are reprezentanță. Prin răsturnarea autotrenului, 1,5 tone de vopseluri și diluant s-au împrăștiat pe terenul viran din marginea carosabilului, împrăștiind, în zonă, un miros înțepător. Primii care și-au dat seama de gravitatea întîmplării au fost localnicii și poliția din Hangu, care au decis ca energia electrică să fie întreruptă în zonă, cu atît mai mult cu cît șeaua autovehiculului se sprijinea pe un stîlp al rețelei de electricitate.
„Era liniște, cum e noaptea pe la noi, cînd am auzit un huruit prelung și un zgomot. Am ieșit din casă și am văzut că era o umbră mare în marginea drumului. Mi-am dat seama că o mașină se răsturnase. Am venit fuga la locul accidentului. Am văzut un om lîngă mașină. Era șoferul. Am strigat la niște vecini să vină pentru că am crezut că sînt și persoane accidentate grav. Mai apoi, aveam să aflăm de la șofer că nu a mai fost nimeni în cabină. Dar mirosea tare a substanțe chimice, așa cam cum miroase vopseaua. M-am gîndit că o să ia foc și ne-am gîndit să anunțăm poliția și pompierii din Hangu. Aceștia au venit repede și pe urmă am scăpat de frică“, a spus Paul Ciucanu, un cetățean din Ruginești.

Vina aparține șoferului
Părerea autorizată, însă, am aflat-o de la șeful Poliției Rutiere Neamț, comisarul șef Dumitru Ioniță, care, aflat la locul accidentului ieri, ne-a declarat că nedorita întîmplare de pe DN15 a avut ca motiv neatenția în conducere pe timp de noapte. „În seara zilei de 22 iunie, în jurul orei 22.30, în timp ce conducătorul auto Dinu Cîmpeanu conducea autotractorul cu șea, pe DN 15, datorită neatenției în conducere, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat, proptindu-se într-un stîlp de rețea electrică. Ca urmare, o parte din diluanții și vopseaua pe care le transporta s-au deversat pe sol. S-a dispus izolarea zonei și întreruperera curentului, dar și a circulației. Vina aparține șoferului care, probabil, a ațipit la volan, deși el motivează că l-ar fi jenat luminile altui vehicul ce venea din față“, a declarat comisarul șef Dumitru Ioniță. Ieri dimineață, cînd reporterul Monitorului de Neamț a mers la fața locului, o parte din oameni, îndrumați de pompierii militari din Piatra Neamț, înlăturau pericolul unui încendiu catastrofal pentru casele din Ruginești, prin izolarea de locul accidentului a bidoanelor de diluant și cutiilor e vopsea. Era o muncă dificilă, pentru care ar fi fost necesar un echipament special de protecție. Și asta deoarece în întreaga zonă se simțea un miros înțepător și sufocant care îngreuna respirația. De altfel, tocmai vaporul acestor substanțe inflamabile agravase situația, necesitînd deplasarea în zonă a unui echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în componența căreia se aflau și șase pompieri militari. „Ne-am deplasat la fața locului imediat ce am fost anunțați de către Comitetul local pentru Situații de Urgență. Am luat toate măsurile ce se impun în astfel de cazuri, pentru că exista pericolul unui incendiu sau chiar unei explozii a materialului inflamabil împrăștiat la locul accidentului. Din fericire, accidentul n-a fost de tip major. Nu s-a produs poluarea lacului sau a pîrîiașului din imediata vecinătate, contaminîndu-se doar parțial solul, prin cele 1,5 tone de substanțe împrăștiate din totalul celor 16,3 tone, cît avea încărcătura. Noi am venit pregătiți cu o autospecială pentru incendii și un echipaj de șase pompieri. Am acționat rapid și pentru limitarea unui posibil dezastru“, a declarat locotenent colonel Cornel Strungaru de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț. Ieri, la orele 14, circulația rutieră a fost reluată, încărcătura a fost transbordată într-un alt autovehicul ce urma să ia calea firmei producătoare. La locul accidentului s-a prezentat și un reprezentant al firmei pe Moldova, care a luat la cunoștință despre evenimentul rutier de la Hangu, de la care am aflat că transportul mărfii era asigurat. Numai că asta nu prea interesa pe cei asupra cărora planase, peste 14 ore, pericolul unei catastrofe.

Articol afisat de 1599 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de Dorel Haralamb la data 24.06.2006 19:56
Parca era o limitare de tonaj...
Ce cauta pe acolo o masina de 16 tone??
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective