Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bombã pe roþi

Bombã pe roþi

• un tir încãrcat cu 16 tone de vopsea ºi diluant s-a rãsturnat la Hangu • 1,5 tone s-au scurs, existînd pericolul unei explozii • circulaþia de DN 15 a fost întreruptã 14 ore •

Un accident de circulaþie petrecut, ieri noapte, la Hangu a alarmat întreaga populaþie din zonã. Riscul ca acesta sã se transforme într-o catastrofã, datoritã materialului inflamabil transportat, a adus în zonã toþi factorii responsabili în evitarea dezastrelor. Circulaþia rutierã pe DN 15 a fost opritã în totalitate timp de peste 14 ore. Pentru aceasta s-au constituit echipaje ale poliþiei care au dirijat circulaþia autovehiculelor pe rute ocolitoare, la Poiana Teiului ºi Bicaz. La locul accidentului au acþionat, încã de la 3 dimineaþa ºi pînã la amiaza zilei de ieri, un echipaj al Poliþiei Rutiere Neamþ condus de comisarul ºef Dumitru Ioniþã ºi un altul al Inspectoratului pentru situaþii de Urgenþã Neamþ, condus de cãtre locotenentul Cornel Strungaru. Acestora li s-au alãturat pompierii din Hangu, Ambulanþa Bicaz, poliþiºtii din localitate ºi Bicaz, precum ºi primarul ºi viceprimarul din Hangu. Ca urmare a eforturilor tuturor celor implcaþi, ieri, în jurul orelor 14, situaþia se normalizase. Alarmarea s-a datorat unui accident petrecut la ora 22.30, în noaptea de joi spre vineri, cînd autovehicul de mare tonaj, cu numãrul de înmatriculare TM 09 DCK, condus de Dinu Cîmpeanu, s-a rãsturnat pe DN 15, în zona satului Rugineºti, Hangu. Autovehiculul, ce aparþinea firmei de transport Toto Timiºoara, transporta 16,3 tone materiale inflamabile, reprezentînd vopseluri ºi diluanþi. Destinaþia mãrfii, produse de firma Azur, era Piatra Neamþ, oraº în care, aceasta are reprezentanþã. Prin rãsturnarea autotrenului, 1,5 tone de vopseluri ºi diluant s-au împrãºtiat pe terenul viran din marginea carosabilului, împrãºtiind, în zonã, un miros înþepãtor. Primii care ºi-au dat seama de gravitatea întîmplãrii au fost localnicii ºi poliþia din Hangu, care au decis ca energia electricã sã fie întreruptã în zonã, cu atît mai mult cu cît ºeaua autovehiculului se sprijinea pe un stîlp al reþelei de electricitate.
„Era liniºte, cum e noaptea pe la noi, cînd am auzit un huruit prelung ºi un zgomot. Am ieºit din casã ºi am vãzut cã era o umbrã mare în marginea drumului. Mi-am dat seama cã o maºinã se rãsturnase. Am venit fuga la locul accidentului. Am vãzut un om lîngã maºinã. Era ºoferul. Am strigat la niºte vecini sã vinã pentru cã am crezut cã sînt ºi persoane accidentate grav. Mai apoi, aveam sã aflãm de la ºofer cã nu a mai fost nimeni în cabinã. Dar mirosea tare a substanþe chimice, aºa cam cum miroase vopseaua. M-am gîndit cã o sã ia foc ºi ne-am gîndit sã anunþãm poliþia ºi pompierii din Hangu. Aceºtia au venit repede ºi pe urmã am scãpat de fricã“, a spus Paul Ciucanu, un cetãþean din Rugineºti.

Vina aparþine ºoferului
Pãrerea autorizatã, însã, am aflat-o de la ºeful Poliþiei Rutiere Neamþ, comisarul ºef Dumitru Ioniþã, care, aflat la locul accidentului ieri, ne-a declarat cã nedorita întîmplare de pe DN15 a avut ca motiv neatenþia în conducere pe timp de noapte. „ÃŽn seara zilei de 22 iunie, în jurul orei 22.30, în timp ce conducãtorul auto Dinu Cîmpeanu conducea autotractorul cu ºea, pe DN 15, datoritã neatenþiei în conducere, a pãrãsit partea carosabilã ºi s-a rãsturnat, proptindu-se într-un stîlp de reþea electricã. Ca urmare, o parte din diluanþii ºi vopseaua pe care le transporta s-au deversat pe sol. S-a dispus izolarea zonei ºi întreruperera curentului, dar ºi a circulaþiei. Vina aparþine ºoferului care, probabil, a aþipit la volan, deºi el motiveazã cã l-ar fi jenat luminile altui vehicul ce venea din faþã“, a declarat comisarul ºef Dumitru Ioniþã. Ieri dimineaþã, cînd reporterul Monitorului de Neamþ a mers la faþa locului, o parte din oameni, îndrumaþi de pompierii militari din Piatra Neamþ, înlãturau pericolul unui încendiu catastrofal pentru casele din Rugineºti, prin izolarea de locul accidentului a bidoanelor de diluant ºi cutiilor e vopsea. Era o muncã dificilã, pentru care ar fi fost necesar un echipament special de protecþie. ªi asta deoarece în întreaga zonã se simþea un miros înþepãtor ºi sufocant care îngreuna respiraþia. De altfel, tocmai vaporul acestor substanþe inflamabile agravase situaþia, necesitînd deplasarea în zonã a unui echipaj al Inspectoratului pentru Situaþii de Urgenþã, în componenþa cãreia se aflau ºi ºase pompieri militari. „Ne-am deplasat la faþa locului imediat ce am fost anunþaþi de cãtre Comitetul local pentru Situaþii de Urgenþã. Am luat toate mãsurile ce se impun în astfel de cazuri, pentru cã exista pericolul unui incendiu sau chiar unei explozii a materialului inflamabil împrãºtiat la locul accidentului. Din fericire, accidentul n-a fost de tip major. Nu s-a produs poluarea lacului sau a pîrîiaºului din imediata vecinãtate, contaminîndu-se doar parþial solul, prin cele 1,5 tone de substanþe împrãºtiate din totalul celor 16,3 tone, cît avea încãrcãtura. Noi am venit pregãtiþi cu o autospecialã pentru incendii ºi un echipaj de ºase pompieri. Am acþionat rapid ºi pentru limitarea unui posibil dezastru“, a declarat locotenent colonel Cornel Strungaru de la Inspectoratul pentru Situaþii de Urgenþã Neamþ. Ieri, la orele 14, circulaþia rutierã a fost reluatã, încãrcãtura a fost transbordatã într-un alt autovehicul ce urma sã ia calea firmei producãtoare. La locul accidentului s-a prezentat ºi un reprezentant al firmei pe Moldova, care a luat la cunoºtinþã despre evenimentul rutier de la Hangu, de la care am aflat cã transportul mãrfii era asigurat. Numai cã asta nu prea interesa pe cei asupra cãrora planase, peste 14 ore, pericolul unei catastrofe.

Articol afisat de 1897 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Dorel Haralamb la data 24.06.2006 19:56
Parca era o limitare de tonaj...
Ce cauta pe acolo o masina de 16 tone??
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective