Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Muncã patrioticã“ la agenþia imobiliarã?

• un romaºcan acuzã conducerea firmei la care a lucrat cã nu l-a plãtit ºi nici nu i-a fãcut contract de muncã • situaþia a intrat în atenþia ITM Neamþ • directorul agenþiei imobiliare în cauzã a declarat cã va încerca, rapid, rezolvarea situaþiei •

Reprezentanþii unei agenþii imobiliare româno-italiene, cu sediul în Pietonalul ªtefan cel Mare din Roman, au fost acuzaþi, de cãtre un fost angajat, cã nu i-au întocmit contract de muncã ºi nu i-au plãtit drepturile salariale. Lucian R. a declarat cã ºi-a început activitatea la SC „Euroimobiliare“ în urmã cu aproximativ o lunã ºi trei sãptãmîni, primind, pînã în prezent, doar 1,28 milioane de lei. Tînãrul s-a declarat revoltat cã nu poate intra în posesia banilor care i se cuvin, mai ales cã nici nu a semnat vreun contract de muncã. „«M-am angajat» la aceastã agenþie imobiliarã în urmã cu mai bine de o lunã ºi jumãtate. ÃŽnþelegerea a fost sã fiu plãtit cu salariul minim pe economie ºi, în plus, sã primesc ºi comisioane pentru tranzacþiile efectuate. Ce-i drept, nu am realizat nici un contract de vînzare-cumpãrare, dar, în rest, am venit punctual la serviciu ºi am fãcut tot ceea ce mi s-a cerut. Am luat, acum o lunã, numai 1,28 milioane de lei, de atunci nu am mai primit nici un ban. ÃŽn aceeaºi situaþie este ºi un fost coleg, care a avut contract de muncã, însã a fost nevoit sã îºi dea demisia, deoarece nu ºi-a luat banii, fiind, în prezent, în perioada de preaviz. Vreau doar ca patronul la care am lucrat, Ionel Frunzã, sã îºi achite obligaþiile faþã de noi“, a menþionat Lucian R.. Alãturi de acesta, s-a mai declarat revoltat ºi Vasile C., un romaºcan ce a intenþionat sã se angajeze la aceeaºi societate. „Am renunþat sã lucrez la aceastã agenþie imobiliarã, deoarece am vãzut cã bãieþii care erau angajaþi acolo nu ºi-au luat banii“, a declarat Vasile C.
Ionel Frunzã a recunoscut cã Lucian R. a lucrat fãrã contract de muncã, dar a specificat cã acesta a fost „în probã“. Directorul agenþiei a mai menþionat cã tînãrul îºi va primi, pînã la urmã, banii. „Acest bãiat nu a avut contract de muncã deoarece, cînd i-am spus sã-i fac, a zis sã mai aºtept, cã îmi va da un rãspuns. A fost în perioadã de probã, dar noi am luat legãtura cu firma care se ocupã cu întocmirea contractelor de muncã. Nu i-au fost daþi banii întrucît nici nouã nu ne-au parvenit, din strãinãtate, întrucît sîntem o firmã româno-italianã. Pentru ceea ce a fãcut acum, chiar ar trebui sã nu-i mai dau nici un ban. Celãlalt salariat care ºi-a manifestat dorinþa sã plece avea contract de muncã, însã nu i-a convenit salariul. Avea 4,5 milioane de lei pe lunã, cît voia sã-i dau, 10 milioane? Cît de curînd, voi face tot posibilul sã se rezolve aceste probleme“, a menþionat Ionel Frunzã, directorul SC „Euroimobiliare“.
Jurist Nicolae Hîrlea, purtãtor de cuvînt al Inspectoratului Teritorial de Muncã (ITM) Neamþ, a declarat cã, în acest caz, urmeazã sã fie efectuatã o anchetã, pentru clarificarea situaþiei. ÃŽn cazul în care se va descoperi cã Lucian R. a lucrat fãrã contract de muncã, reprezentanþii firmei menþionate urmeazã sã primeascã o amendã contravenþionalã usturãtoare. „ÃŽn astfel de cazuri, cînd un salariat nu îºi primeºte drepturile bãneºti, pot apãrea douã situaþii distincte, dacã a avut sau nu contract de muncã. ÃŽn ambele situaþii, noi efectuãm cercetãri, cînd sîntem sesizaþi. Pentru recuperarea sumelor în cauzã, trebuie efectuatã ºi o acþiune în instanþã, unde trebuie dovedit cu probe materiale sau martori cã respectiva persoanã chiar a lucrat în acel loc“, a declarat purtãtorul de cuvînt al ITM Neamþ.

Articol afisat de 2106 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de florinescu la data 24.06.2006 10:00
este foarte normal
Vina apartine ambelor parti.Angajatul trebuia sa insiste sa i se faca contract de munca - din cate stiu eu legislatia prevede obligatia incheierii contractului de munca si pentru perioada de proba.
Agentia trebuia sa stie ca risca tinand la munca oameni fara forme legale.Si, oricum la cate tepe dau agentiile imobiliare, sper ca de data asta sa ia o amenda serioasa.La ce sume se invart (din comisioane) eu ma mir foarte tare ca nu isi permit sa-si plateasca angajatii chiar cu 10 milioane..Scuzele invocate sunt puerile, nu stiam ca agentiile sunt atat de sarace incat nu-si permit sa-si plateasca angajatii - trebuie sa vina bani din strainatate.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective