Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 27 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BAC-ul, ºi cu bune, ºi cu rele

BAC-ul, ºi cu bune, ºi cu rele

• la prima probã, românã oral, foarte mulþi candidaþi au luat note mari • aproape 600 de absolvenþi nu au mai ajuns la examen •

Examenul de bacalaureat a început, ieri, cu prima probã, la limba ºi literatura românã, oral. Deºi în luna mai s-au înscris pentru susþinerea acestui examen, de final de liceu, 4.700 de elevi, pe liste erau trecuþi 4.152, restul nesusþinîndu-l din diverse motive - corigenþe, situaþii ºcolare neîncheiate, probleme de sãnãtate, ori din cauzã cã nu s-au considerat pregãtiþi. Inspectorul ºcolar Mariana Roºanu, purtãtorul de cuvînt al Inspectoratului ªcolar Judeþean Neamþ, a declarat cã din cei 4.152 de candidaþi, aproximativ 40 au terminat clasa a XII-a în anii anteriori. În judeþul Neamþ, bacalaureatul se dã în 13 centre de examen, plus o subcomisie, la Borca, subordonatã Grupului ªcolar de la Bicaz.

Emoþii înainte de oral, dar ºi dupã

Ieri, în prima zi de Bac, în Piatra Neamþ a fost o cãldurã greu de suportat de multã lume. ÃŽn ciuda disconfortului pe care l-au creat multele grade din termometre, unii dintre absolvenþii clasei a XII-a au fost nevoiþi sã susþinã prima probã, cea de la românã, oral. Aºa cum este firesc, toþi au optat pentru þinute decente, fetele cu fuste de lungimi potrivite ºi bluze nu prea decoltate, iar bãieþii pentru costume ºi cravate. ÃŽnainte de a intra în examen, emoþiile nu prea i-a mai lãsat sã simtã cãldura, iar, la ieºire, fiecare a cãutat un colþ mai rãcoros sau umbros. „Mie mi-a cãzut un text de Noica, din care a trebuit sã prezint registrul stilistic ºi elementele de limbaj, apoi sã comentez un citat. La subiectul al doilea am avut de prezentat elementele de limbaj dintr-un basm studiat. Am venit pregãtit la examen ºi am luat zece“, a spus Boris Dobre, de la Liceul de Artã „Victor Brauner“ din Piatra Neamþ. Raluca S., absolventã de „Hogaº“, a spus cã nu meritã sã ai emoþii, mai ales la proba oralã, unde, în cazul în care nu cazi pe subiect, profesorii din comisie te ajutã sã depãºeºti momentele critice. „Sînt foarte bine pregãtitã pentru Bac ºi sigur va fi uºor la oral. N-am emoþii ºi tot ce-mi doresc este sã treacã aceste douã sãptãmîni, ca sã plec la mare, sã mã distrez cu prietenii mei“, a spus Raluca.
Elisabeta Comºa, absolventã a Colegiului Naþional „Petru Rareº“, a precizat cã, pentru ea, prima probã a Bac-ului a fost simplã. „Nu am avut emoþii pentru cã m-aº fi descurcat la orice subiect care mi-ar fi picat. Din pãcate, am fost martorã cînd unii colegi, care îºi susþineau subiectul înaintea mea, s-au mai încurcat, dar pînã la urmã au trecut cu bine“, a spus Elisabeta Comºa.
Emoþiile absolvenþilor de clasa a XII-a care au intrat, ieri, la oral, nu s-au terminat de cum ºi-au încheiat expunerea în faþa comisiei de examen. Feþele îmbujorate ale celor care ieºeau de pe uºile sãlilor în care se þinea prima probã dãdeau de înþeles cã aveau nevoie de un timp ca sã îºi revinã ºi sã îºi analizeze prestaþia din faþa comisiei.
Ieri ºi astãzi, 26 ºi 27 iunie 2006, se desfãºoarã proba la limba ºi literatura românã - oral, iar în zilele de 28 ºi 29 iunie va avea loc, tot oral, examenul la limba ºi literatura modernã. În Piatra Neamþ, nici un absolvent de liceu nu va suþine proba la limba maternã. Urmãtorul hop pe care trebuie sã îl treacã absolvenþii clasei a XII-a ºi care au depãºit cu bine cele douã probe de oral este pe 3 iulie 2006, cînd vor susþine proba scrisã la limba ºi literatura românã. Pe 5 iulie 2006, ei vor da, în scris, proba obligatorie a profilului, iar pe 6 iulie - una la alegere din aria curricularã corespunzãtoare specializãrii (scrisã sau practicã).
Pe 7 iulie 2006 este programatã o probã, tot la alegere, dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (scrisã sau practicã).
Emoþiile absolvenþilor de liceu vor atinge punctul culminant pe 10 iulie, cînd vor fi afiºate rezultatele. În aceeaºi zi, pînã la orele 20, cei nemulþumiþi vor depune contestaþiile. Conform calendarului de
desfãºurare a examenului de bacalaureat, între 11 ºi 13 iulie 2006 vor fi rezolvate contestaþiile, iar pe 14 iulie vor fi afiºate rezultatele finale. Picaþii primei sesiuni au ocazia sã se înscrie la o nouã rundã de examene, în septembrie.

Articol afisat de 1859 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ÞÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective