Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 27 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
BAC-ul, și cu bune, și cu rele

BAC-ul, și cu bune, și cu rele

• la prima probă, română oral, foarte mulți candidați au luat note mari • aproape 600 de absolvenți nu au mai ajuns la examen •

Examenul de bacalaureat a început, ieri, cu prima probă, la limba și literatura română, oral. Deși în luna mai s-au înscris pentru susținerea acestui examen, de final de liceu, 4.700 de elevi, pe liste erau trecuți 4.152, restul nesusținîndu-l din diverse motive - corigențe, situații școlare neîncheiate, probleme de sănătate, ori din cauză că nu s-au considerat pregătiți. Inspectorul școlar Mariana Roșanu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Școlar Județean Neamț, a declarat că din cei 4.152 de candidați, aproximativ 40 au terminat clasa a XII-a în anii anteriori. În județul Neamț, bacalaureatul se dă în 13 centre de examen, plus o subcomisie, la Borca, subordonată Grupului Școlar de la Bicaz.

Emoții înainte de oral, dar și după

Ieri, în prima zi de Bac, în Piatra Neamț a fost o căldură greu de suportat de multă lume. În ciuda disconfortului pe care l-au creat multele grade din termometre, unii dintre absolvenții clasei a XII-a au fost nevoiți să susțină prima probă, cea de la română, oral. Așa cum este firesc, toți au optat pentru ținute decente, fetele cu fuste de lungimi potrivite și bluze nu prea decoltate, iar băieții pentru costume și cravate. Înainte de a intra în examen, emoțiile nu prea i-a mai lăsat să simtă căldura, iar, la ieșire, fiecare a căutat un colț mai răcoros sau umbros. „Mie mi-a căzut un text de Noica, din care a trebuit să prezint registrul stilistic și elementele de limbaj, apoi să comentez un citat. La subiectul al doilea am avut de prezentat elementele de limbaj dintr-un basm studiat. Am venit pregătit la examen și am luat zece“, a spus Boris Dobre, de la Liceul de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamț. Raluca S., absolventă de „Hogaș“, a spus că nu merită să ai emoții, mai ales la proba orală, unde, în cazul în care nu cazi pe subiect, profesorii din comisie te ajută să depășești momentele critice. „Sînt foarte bine pregătită pentru Bac și sigur va fi ușor la oral. N-am emoții și tot ce-mi doresc este să treacă aceste două săptămîni, ca să plec la mare, să mă distrez cu prietenii mei“, a spus Raluca.
Elisabeta Comșa, absolventă a Colegiului Național „Petru Rareș“, a precizat că, pentru ea, prima probă a Bac-ului a fost simplă. „Nu am avut emoții pentru că m-aș fi descurcat la orice subiect care mi-ar fi picat. Din păcate, am fost martoră cînd unii colegi, care își susțineau subiectul înaintea mea, s-au mai încurcat, dar pînă la urmă au trecut cu bine“, a spus Elisabeta Comșa.
Emoțiile absolvenților de clasa a XII-a care au intrat, ieri, la oral, nu s-au terminat de cum și-au încheiat expunerea în fața comisiei de examen. Fețele îmbujorate ale celor care ieșeau de pe ușile sălilor în care se ținea prima probă dădeau de înțeles că aveau nevoie de un timp ca să își revină și să își analizeze prestația din fața comisiei.
Ieri și astăzi, 26 și 27 iunie 2006, se desfășoară proba la limba și literatura română - oral, iar în zilele de 28 și 29 iunie va avea loc, tot oral, examenul la limba și literatura modernă. În Piatra Neamț, nici un absolvent de liceu nu va suține proba la limba maternă. Următorul hop pe care trebuie să îl treacă absolvenții clasei a XII-a și care au depășit cu bine cele două probe de oral este pe 3 iulie 2006, cînd vor susține proba scrisă la limba și literatura română. Pe 5 iulie 2006, ei vor da, în scris, proba obligatorie a profilului, iar pe 6 iulie - una la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (scrisă sau practică).
Pe 7 iulie 2006 este programată o probă, tot la alegere, dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (scrisă sau practică).
Emoțiile absolvenților de liceu vor atinge punctul culminant pe 10 iulie, cînd vor fi afișate rezultatele. În aceeași zi, pînă la orele 20, cei nemulțumiți vor depune contestațiile. Conform calendarului de
desfășurare a examenului de bacalaureat, între 11 și 13 iulie 2006 vor fi rezolvate contestațiile, iar pe 14 iulie vor fi afișate rezultatele finale. Picații primei sesiuni au ocazia să se înscrie la o nouă rundă de examene, în septembrie.

Articol afisat de 1500 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective