Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 27 Iunie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Focar de tuberculozã la Spitalul Rãzboieni

• o asistentã care este angajatã a acestei unitãþi sanitare a fost dignosticatã cu TBC pulmonar ºi este internatã la Bisericani • 210 bolnavi ºi 10 angajaþi ai unitãþii sanitare vor fi aduºi la Piatra Neamþ, pentru radiografii • aceºtia vor fi transportaþi cu un microbuz aflat în dotarea Spitalului de Pneumologie Bisericani •

Cadrele medicale care îºi desfãºoarã activitatea la Dispensarul TBC Piatra Neamþ suspecteazã apariþia unui focar de tuberculozã la Spitalul de Boli Psihice Rãzboieni. Suspiciunea se bazeazã pe faptul cã o asistentã care lucreazã în aceastã unitate sanitarã a fost diagnosticatã cu TBC pulmonar, iar acum se aflã în îngrijirea cadrelor medicale ale Spitalului de Pneumologie Bisericani. Fiind sesizatã despre acest fapt, conducerea Spitalului de Boli Psihice Rãzboieni a solicitat investigarea tuturor persoanelor care au intrat în contact cu respectiva asistentã, prin efectuarea de radiografii.
„Asistenta care lucreazã la noi are ceva probleme de sãnãtate, se aflã de mai mult timp în concediu medical ºi, pentru sã se simþea rãu, a început sã facã tot felul de investigaþii. Mergînd pas cu pas, a ajuns la un moment dat ºi la Pneumologie ºi se pare cã a fost diagnosticatã cu TBC. Pentru a beneficia de investigaþii suplimentare, asistenta a fost trimisã la Bisericani. ÃŽn aceste condiþii, bineînþeles cã ne facem probleme pentru sãnãtatea asistaþilor noºtri - care, fiind bolnavi psihic, au organisme debile - dar ºi pentru personalul care lucreazã la cabinetul medical ºi care este posibil sã fi contactat bacilul Koch. Sperãm din toatã inima sã nu ne trezim cu surprize, dar pentru asta trebuie sã facem investigaþii la toþi cei 210 bolnavi internaþi ºi la cei zece angajaþi din acelaºi sector de activitate cu asistenta“, a declarat doctor Cristina Dumitrescu, director al Spitalului Rãzboieni.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Victor Kirileanu, medicul ºef al Dispensarului TBC Piatra Neamþ, efectuarea acestor investigaþii este cam anevoioasã, avînd în vedere cã, de cîþiva ani, unitatea nu mai dispune de acel aparat radiologic mobil care sã poatã fi transportat în orice localitate este nevoie, în vederea depistãrii bolii. „Pentru cã era foarte vechi, aparatul a fost dat la casare, iar altul nu s-a mai achiziþionat. ÃŽn consecinþã, în momentul de faþã, noi putem face radiografii pentru bolnavii de acolo ºi pentru personal angajat, numai sã reuºeascã sã ajungã, cumva, la Piatra Neamþ“, a afirmat doctorul Victor Kirileanu. Conducerea Spitalului Rãzboieni a cerut sprijin Serviciului Judeþean de Ambulanþã Neamþ pentru transportarea bolnavilor la Piatra Neamþ. „Noi nu putem face aceste transporturi din mai multe motive obiective. Este vorba despre foarte multe persoane ºi asta ar însemna fie sã facem mai multe drumuri, fie sã alocãm mai multe autosanitare. Asta ne-ar cam bloca activitatea, pe de o parte, iar pe de alta, s-ar impune, apoi, efectuarea dezinfecþiei corespunzãtoare a autosanitarelor, ceea ce iar ne-ar þine pe loc“, a declarat doctor Letiþia Damoc, director al Serviciului Judeþean de Ambulanþã Neamþ.
Consultatã în ceea ce priveºte rezolvarea problemei legate de transport, conducerea Autoritãþii de Sãnãtate Publicã Neamþ a gãsit soluþia. „Am luat legãtura cu medicii de la Spitalul de Pneumologie Bisericani, care dispun de un microbuz achiziþionat cu fonduri europene ºi de un buget alocat transportului ºi altor acþiuni destinate prevenirii ºi tratamentului acestei categorii de bolnavi. Prin urmare, toþi bolnavii internaþi la Rãzboieni ºi personalul care trebuie neapãrat investigat vor fi transportaþi cu acel microbuz“, a afirmat doctorul Constantin Nanu, director al Autoritãþii de Sãnãtate Publicã Neamþ.
Cu toate cã de efectuarea anchetei epidemiologice în acest focar de boalã se ocupã cadrele medicale ale dispensarului TBC Piatra Neamþ, doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicinã Preventivã Neamþ, a declarat cã, astãzi, se vor deplasa la Spitalul Rãzboieni cadre medicale ale acestei instituþii, pentru efectuarea propriilor investigaþii.

Articol afisat de 2012 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective