Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2006
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 27 Iunie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Focar de tuberculoză la Spitalul Războieni

• o asistentă care este angajată a acestei unități sanitare a fost dignosticată cu TBC pulmonar și este internată la Bisericani • 210 bolnavi și 10 angajați ai unității sanitare vor fi aduși la Piatra Neamț, pentru radiografii • aceștia vor fi transportați cu un microbuz aflat în dotarea Spitalului de Pneumologie Bisericani •

Cadrele medicale care își desfășoară activitatea la Dispensarul TBC Piatra Neamț suspectează apariția unui focar de tuberculoză la Spitalul de Boli Psihice Războieni. Suspiciunea se bazează pe faptul că o asistentă care lucrează în această unitate sanitară a fost diagnosticată cu TBC pulmonar, iar acum se află în îngrijirea cadrelor medicale ale Spitalului de Pneumologie Bisericani. Fiind sesizată despre acest fapt, conducerea Spitalului de Boli Psihice Războieni a solicitat investigarea tuturor persoanelor care au intrat în contact cu respectiva asistentă, prin efectuarea de radiografii.
„Asistenta care lucrează la noi are ceva probleme de sănătate, se află de mai mult timp în concediu medical și, pentru să se simțea rău, a început să facă tot felul de investigații. Mergînd pas cu pas, a ajuns la un moment dat și la Pneumologie și se pare că a fost diagnosticată cu TBC. Pentru a beneficia de investigații suplimentare, asistenta a fost trimisă la Bisericani. În aceste condiții, bineînțeles că ne facem probleme pentru sănătatea asistaților noștri - care, fiind bolnavi psihic, au organisme debile - dar și pentru personalul care lucrează la cabinetul medical și care este posibil să fi contactat bacilul Koch. Sperăm din toată inima să nu ne trezim cu surprize, dar pentru asta trebuie să facem investigații la toți cei 210 bolnavi internați și la cei zece angajați din același sector de activitate cu asistenta“, a declarat doctor Cristina Dumitrescu, director al Spitalului Războieni.
Potrivit precizărilor făcute de către doctorul Victor Kirileanu, medicul șef al Dispensarului TBC Piatra Neamț, efectuarea acestor investigații este cam anevoioasă, avînd în vedere că, de cîțiva ani, unitatea nu mai dispune de acel aparat radiologic mobil care să poată fi transportat în orice localitate este nevoie, în vederea depistării bolii. „Pentru că era foarte vechi, aparatul a fost dat la casare, iar altul nu s-a mai achiziționat. În consecință, în momentul de față, noi putem face radiografii pentru bolnavii de acolo și pentru personal angajat, numai să reușească să ajungă, cumva, la Piatra Neamț“, a afirmat doctorul Victor Kirileanu. Conducerea Spitalului Războieni a cerut sprijin Serviciului Județean de Ambulanță Neamț pentru transportarea bolnavilor la Piatra Neamț. „Noi nu putem face aceste transporturi din mai multe motive obiective. Este vorba despre foarte multe persoane și asta ar însemna fie să facem mai multe drumuri, fie să alocăm mai multe autosanitare. Asta ne-ar cam bloca activitatea, pe de o parte, iar pe de alta, s-ar impune, apoi, efectuarea dezinfecției corespunzătoare a autosanitarelor, ceea ce iar ne-ar ține pe loc“, a declarat doctor Letiția Damoc, director al Serviciului Județean de Ambulanță Neamț.
Consultată în ceea ce privește rezolvarea problemei legate de transport, conducerea Autorității de Sănătate Publică Neamț a găsit soluția. „Am luat legătura cu medicii de la Spitalul de Pneumologie Bisericani, care dispun de un microbuz achiziționat cu fonduri europene și de un buget alocat transportului și altor acțiuni destinate prevenirii și tratamentului acestei categorii de bolnavi. Prin urmare, toți bolnavii internați la Războieni și personalul care trebuie neapărat investigat vor fi transportați cu acel microbuz“, a afirmat doctorul Constantin Nanu, director al Autorității de Sănătate Publică Neamț.
Cu toate că de efectuarea anchetei epidemiologice în acest focar de boală se ocupă cadrele medicale ale dispensarului TBC Piatra Neamț, doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicină Preventivă Neamț, a declarat că, astăzi, se vor deplasa la Spitalul Războieni cadre medicale ale acestei instituții, pentru efectuarea propriilor investigații.

Articol afisat de 1687 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective