Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iulie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
ANCHETĂ LA ARMATĂ

ANCHETĂ LA ARMATĂ

• procurori din cadrul Parchetului Militar Bacău verifică, în toate unitățile militare din Moldova, modul în care au fost folosite reziduurile de combustibil repartizate • ancheta a fost demarată ca urmare a unor sesizări privind comercializarea acestuia către civili • și Garnizoana Roman a intrat în „colimator“, însă, se pare, acuzele sînt nefondate •

Procurorii de la Parchetul Militar Bacău au declanșat o anchetă în unitățile din Garnizoana Roman, referitoare la modul în care este folosit combustibilul rezidual, repartizat pentru curățirea armamentului și mărirea cifrei octanice a motorinei. Verificarea a venit urmare a unor reclamații, pe această temă, înaintate către conducerea MApN, precum că în unitățile militare din Moldova un astfel de combustibil ar fi fost vîndut civililor. Procurorul colonel Gheorghe Stoica, din cadrul Parchetului Militar Bacău, a confirmat realizarea acestor verificări. „La cele două unități militare din Roman a fost repartizat, pentru spălarea pieselor și aditivarea motorinei, un astfel de combustibil. Substanța provine din ceea ce s-a scurs de la capetele de conducte prin care se aduce motorina în depozite. Aceste resturi nu se aruncă, ci se adună și se folosesc în timpul iernii, pentru creșterea cifrei octanice a combustibilului de la tancuri, pentru ca acestea să pornească mai ușor. Noi am declanșat această verificare urmare a unor sesizări că acest tip de combustibil ar putea fi folosit și în alte scopuri. Din ancheta realizată a rezultat, însă, faptul că nu a fost întrebuințat în afara unităților militare, ci doar pentru spălarea pieselor, așa cum a fost destinat. Am văzut faptul că întreaga cantitate de astfel de combustibil, care a plecat de la unitatea militară din Bacău, unde există depozitul central, s-a regăsit în inventarul unităților militare din Roman. De altfel, cu un astfel de combustibil nici nu ar fi mers centralele, în eventualitatea că s-ar fi încercat folosirea sa în acest scop, așa cum ni s-a spus în sesizarea amintită“, a precizat procurorul colonel Gheorghe Stoica.
Maiorul Ioan Chifu, locțiitorul comandantului Garnizoanei Roman, a confirmat controlul, dar a declarat și el că întreaga cantitate de combustibil a fost găsită în unitate. „Nici o unitate din Roman nu folosește la încălzire CLU, centralele noastre fiind alimentate cu gaz metan. Tot ceea ce a fost transferat de la MApN s-a regăsit în documentele noastre și în teren“, a precizat Ioan Chifu. La Unitatea Militară 01408, comandantul unității, maiorul Cazacu, a refuzat să dea orice declarație referitoare la un eventual control, declarînd că toate relațiile cu presa despre activitatea unității militare pe care o comandă pot fi obținute doar de la Direcția Contrainformații și Securitate a Armatei București.
Un alt caz aflat, se pare, în cercetare este „circuitul“ combustibilului de rachetă TG02 care zace de circa 16 ani în „curtea“ ICEFS Săvinești. Acesta ar fi fost transmis din administrarea unei unități militare din Babadag către ICC Chim București - Centrul de Chimie Organică. Nu au fost, însă, identificate documentele de predare-primire încheiate între ICC Chim București și Centrul de Cercetări pentru Fibre Chimice Săvinești (CCFCh, actualul ICEFS SA Săvinești). Controalele făcute, recent, de Garda de Mediu, ar fi scos la iveală existența unei cantități mai mari de TG02 decît cele precizate în documentele pe care le deține ICEFS.

Articol afisat de 2719 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN, Iulia IACOB)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective