Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ANCHETÃ LA ARMATÃ

ANCHETÃ LA ARMATÃ

• procurori din cadrul Parchetului Militar Bacãu verificã, în toate unitãþile militare din Moldova, modul în care au fost folosite reziduurile de combustibil repartizate • ancheta a fost demaratã ca urmare a unor sesizãri privind comercializarea acestuia cãtre civili • ºi Garnizoana Roman a intrat în „colimator“, însã, se pare, acuzele sînt nefondate •

Procurorii de la Parchetul Militar Bacãu au declanºat o anchetã în unitãþile din Garnizoana Roman, referitoare la modul în care este folosit combustibilul rezidual, repartizat pentru curãþirea armamentului ºi mãrirea cifrei octanice a motorinei. Verificarea a venit urmare a unor reclamaþii, pe aceastã temã, înaintate cãtre conducerea MApN, precum cã în unitãþile militare din Moldova un astfel de combustibil ar fi fost vîndut civililor. Procurorul colonel Gheorghe Stoica, din cadrul Parchetului Militar Bacãu, a confirmat realizarea acestor verificãri. „La cele douã unitãþi militare din Roman a fost repartizat, pentru spãlarea pieselor ºi aditivarea motorinei, un astfel de combustibil. Substanþa provine din ceea ce s-a scurs de la capetele de conducte prin care se aduce motorina în depozite. Aceste resturi nu se aruncã, ci se adunã ºi se folosesc în timpul iernii, pentru creºterea cifrei octanice a combustibilului de la tancuri, pentru ca acestea sã porneascã mai uºor. Noi am declanºat aceastã verificare urmare a unor sesizãri cã acest tip de combustibil ar putea fi folosit ºi în alte scopuri. Din ancheta realizatã a rezultat, însã, faptul cã nu a fost întrebuinþat în afara unitãþilor militare, ci doar pentru spãlarea pieselor, aºa cum a fost destinat. Am vãzut faptul cã întreaga cantitate de astfel de combustibil, care a plecat de la unitatea militarã din Bacãu, unde existã depozitul central, s-a regãsit în inventarul unitãþilor militare din Roman. De altfel, cu un astfel de combustibil nici nu ar fi mers centralele, în eventualitatea cã s-ar fi încercat folosirea sa în acest scop, aºa cum ni s-a spus în sesizarea amintitã“, a precizat procurorul colonel Gheorghe Stoica.
Maiorul Ioan Chifu, locþiitorul comandantului Garnizoanei Roman, a confirmat controlul, dar a declarat ºi el cã întreaga cantitate de combustibil a fost gãsitã în unitate. „Nici o unitate din Roman nu foloseºte la încãlzire CLU, centralele noastre fiind alimentate cu gaz metan. Tot ceea ce a fost transferat de la MApN s-a regãsit în documentele noastre ºi în teren“, a precizat Ioan Chifu. La Unitatea Militarã 01408, comandantul unitãþii, maiorul Cazacu, a refuzat sã dea orice declaraþie referitoare la un eventual control, declarînd cã toate relaþiile cu presa despre activitatea unitãþii militare pe care o comandã pot fi obþinute doar de la Direcþia Contrainformaþii ºi Securitate a Armatei Bucureºti.
Un alt caz aflat, se pare, în cercetare este „circuitul“ combustibilului de rachetã TG02 care zace de circa 16 ani în „curtea“ ICEFS Sãvineºti. Acesta ar fi fost transmis din administrarea unei unitãþi militare din Babadag cãtre ICC Chim Bucureºti - Centrul de Chimie Organicã. Nu au fost, însã, identificate documentele de predare-primire încheiate între ICC Chim Bucureºti ºi Centrul de Cercetãri pentru Fibre Chimice Sãvineºti (CCFCh, actualul ICEFS SA Sãvineºti). Controalele fãcute, recent, de Garda de Mediu, ar fi scos la ivealã existenþa unei cantitãþi mai mari de TG02 decît cele precizate în documentele pe care le deþine ICEFS.

Articol afisat de 3117 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN, Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective