Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Atenþie la laptele praf!

Atenþie la laptele praf!

• cele mai multe abateri au fost reprezentate de deficienþele de marcare a produselor

Unul dintre produsele verificate, recent, de inspectorii Oficiului Judeþean pentru Protecþia Consumatorilor (OJPC) Neamþ, din punct de vedere al respectãrii modului de etichetare ºi comercializare, este laptele praf. Au fost controlaþi 18 agenþi economici ºi s-au constatat abateri de la legislaþia privind protecþia consumatorilor la 6 dintre aceºtia. Cu ocazia controalelor efectuate, au fost verificate patru tipuri de lapte praf, provenit de la patru firme producãtoare. Inspectorii au prelevat probe din loturile verificate pentru a fi examinate senzorial ºi fizico-chimic în laboratoare de specialitate, în vederea verificãrii calitãþii produsului. Rezultatele analizelor efectuate au arãtat cã proprietãþile fizico-chimice se încadreazã în parametrii declaraþi de producãtori, atît la produsul finit, cît ºi la laptele reconstituit.
Nu s-au constatat produse cu potenþial periculos pentru sãnãtatea consumatorilor, în sensul cã nu s-a gãsit lapte praf cu gust rînced, impurificat, cu urme de arsuri sau miros de mucegai.
Dacã în ceea ce priveºte calitatea produsului nu au fost gãsite abateri, lucrurile nu au stat la fel în privinþa modului de informare al consumatorilor, depistîndu-se nereguli de marcare.
Astfel, la laptele praf îndulcit cu vitamina A, C, D3 „Malita“, produs de SC Malita Prodcom Bucureºti, denumirea produsului nu respecta definirea din ordinul comun, „lapte praf parþial degresat“, conform cãruia conþinutul de grãsime declarat este de 20%. Producãtorul menþiona vitaminele A, C, D3, fãrã înscrierea dozei zilnice recomandate ºi a procentelor existente, ca ºi fãrã indicaþia cã „produsul nu este destinat sugarilor cu vîrsta sub 12 luni“. De asemenea, denumirea produsului, lapte praf instant îndulcit cu zaharozã 23%, încãlca prevederile legale, conþinînd adaosuri neautorizate. ÃŽn cazul laptelui praf „Darlino“, produs de SC Euro Food Prod Bucureºti, intitulat produs obþinut din lapte praf integral ºi zahãr, în lista ingredientelor, cît ºi în denumirea produsului, era menþionat lapte praf integral, deºi conþinutul de grãsime declarat era de 20%, ºi nu de minim 26%, dupã cum prevãd normele legale. La laptele praf „Rarãul“ tip 20, produs de SC Rarãul Cîmpulung Moldovenesc, nu se respectaserã prevederile legale privind masa netã, denumirea produsului nu era conform definirii legale ºi nu era menþionat faptul cã produsul nu este destinat sugarilor cu vîrsta sub 12 luni. La laptele praf îmbogãþit cu lactozã tip degresat, produs de SCIL Harghita, din Remetea, ambalat în saci de 20 kilograme, lipsea menþiunea cã produsul nu este destinat sugarilor cu vîrsta sub 12 luni. De asemenea lipseau instrucþiunile cu privire la modul de diluare ºi conþinutul de grãsime al laptelui reconstituit ºi cantitatea procentualã a adaosului de lactozã. Pentru abaterile constatate a fost aplicatã o amendã ºi date cinci avertismente.

Articol afisat de 6110 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective