Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Iulie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Atenție la laptele praf!

Atenție la laptele praf!

• cele mai multe abateri au fost reprezentate de deficiențele de marcare a produselor

Unul dintre produsele verificate, recent, de inspectorii Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorilor (OJPC) Neamț, din punct de vedere al respectării modului de etichetare și comercializare, este laptele praf. Au fost controlați 18 agenți economici și s-au constatat abateri de la legislația privind protecția consumatorilor la 6 dintre aceștia. Cu ocazia controalelor efectuate, au fost verificate patru tipuri de lapte praf, provenit de la patru firme producătoare. Inspectorii au prelevat probe din loturile verificate pentru a fi examinate senzorial și fizico-chimic în laboratoare de specialitate, în vederea verificării calității produsului. Rezultatele analizelor efectuate au arătat că proprietățile fizico-chimice se încadrează în parametrii declarați de producători, atît la produsul finit, cît și la laptele reconstituit.
Nu s-au constatat produse cu potențial periculos pentru sănătatea consumatorilor, în sensul că nu s-a găsit lapte praf cu gust rînced, impurificat, cu urme de arsuri sau miros de mucegai.
Dacă în ceea ce privește calitatea produsului nu au fost găsite abateri, lucrurile nu au stat la fel în privința modului de informare al consumatorilor, depistîndu-se nereguli de marcare.
Astfel, la laptele praf îndulcit cu vitamina A, C, D3 „Malita“, produs de SC Malita Prodcom București, denumirea produsului nu respecta definirea din ordinul comun, „lapte praf parțial degresat“, conform căruia conținutul de grăsime declarat este de 20%. Producătorul menționa vitaminele A, C, D3, fără înscrierea dozei zilnice recomandate și a procentelor existente, ca și fără indicația că „produsul nu este destinat sugarilor cu vîrsta sub 12 luni“. De asemenea, denumirea produsului, lapte praf instant îndulcit cu zaharoză 23%, încălca prevederile legale, conținînd adaosuri neautorizate. În cazul laptelui praf „Darlino“, produs de SC Euro Food Prod București, intitulat produs obținut din lapte praf integral și zahăr, în lista ingredientelor, cît și în denumirea produsului, era menționat lapte praf integral, deși conținutul de grăsime declarat era de 20%, și nu de minim 26%, după cum prevăd normele legale. La laptele praf „Rarăul“ tip 20, produs de SC Rarăul Cîmpulung Moldovenesc, nu se respectaseră prevederile legale privind masa netă, denumirea produsului nu era conform definirii legale și nu era menționat faptul că produsul nu este destinat sugarilor cu vîrsta sub 12 luni. La laptele praf îmbogățit cu lactoză tip degresat, produs de SCIL Harghita, din Remetea, ambalat în saci de 20 kilograme, lipsea mențiunea că produsul nu este destinat sugarilor cu vîrsta sub 12 luni. De asemenea lipseau instrucțiunile cu privire la modul de diluare și conținutul de grăsime al laptelui reconstituit și cantitatea procentuală a adaosului de lactoză. Pentru abaterile constatate a fost aplicată o amendă și date cinci avertismente.

Articol afisat de 5726 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective