Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Iulie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Caldura mareeeee!

Caldura mareeeee!

• ieri, in Piatra Neamt, la soare au fost 42 de grade Celsius • romascanii au fost nevoiti sa respire aer la 45 de grade • cu toate acestea, nu au fost urgente medicale datorate caldurii • urmeaza alte trei zile de foc •

Caldura excesiva din ultimele zile a dat mari batai de cap nemtenilor care au fost nevoiti sa iasa din casa, la orele amiezii. Oamenii s-au protejat cum au stiut ei mai bine de soarele torid, dovada fiind ca medicii de la Ambulanta si Urgente nu au fost solicitati pentru interventii. De la mijlocul saptaminii trecute, de cind Neamtul a fost cuprins de valul de caldura, ziua de ieri (25 iulie) a fost cea mai torida. Potrivit informatiilor furnizate de catre specialistii de la Statia Meteorologica Piatra Neamt, la orele prinzului, temperatura record a fost de 31 de grade Celsius si s-a inregistrat la Roman. In municipiul resedinta de judet, la ora 14 se inregistrau 30 de grade Celsius, la fel ca la Tirgu Neamt. Acestea erau temperaturile masurare la umbra, pentru ca la soare valorile au urcat intre 40 si 45 de grade Celsius. Minima de 40 de grade a fost la Tirgu Neamt, pietrenii s-au topit la 41 de grade la soare, iar romascanii care au fost nevoiti sa iasa din locuinte sau de la serviciu la orele amiezii au fost nevoiti sa indure, daca nu au gasit umbra, circa 45 de grade Celsius. Cum tot patitu-i priceput, dupa cazurile de lipotimie de la sfirsitul lunii iunie, oamenii au fost ceva mai precauti si nu s-au mai aventurat prin oras, catre prinz, decit daca a fost neaparata nevoie. Desi pare surprinzator, medicii de la Serviciul de Ambulanta Neamt si cei de la Unitatea de Primire a Urgentelor, din cadrul Spitalului Judetean Neamt, nu s-au confruntat cu cazuri deosebite, nici macar lesinuri pe strada din cauza temperaturilor foarte ridicate. Meteorologii avertizeaza ca urmeaza cel putin inca trei zile de foc, cu temperaturi care vor ajunge pina la 34 de grade Celsius. „Astazi, (ieri n.r) s-au inregistrat 30 de grade Celsius la Piatra Neamt, la umbra, iar la soare au fost maxime de 41 de grade. Pe Ceahlau, pe Virful Toaca, au fost 18 grade, iar in urmatoarele trei zile, pina vineri inclusiv, se vor inregistra temperaturi minime intre 14 si 21 de grade, iar maximele se vor situa intre 28 si 34 de grade. Vremea va fi calduroasa, cu cer variabil la senin“, a declarat directorul Statiei Meteorologice Piatra Neamt, Ioan Rancea. Local si izolat, catre seara si noaptea sint posibile averse de ploaie si descarcari electrice. Specialistii anunta ca, izolat, in sudul Moldovei este posibil ca indicele de disconfort termic, adica raportul dintre temperatura si umiditate, sa treaca de pragul critic de toleranta al corpului uman, respectiv 80 de unitati.
Paza buna trece primejdia rea!
Cei mai afectati de caldura excesiva sint bolnavii cu afectiuni neurologice si cardiacii. De altfel, temperaturile ridicate dauneaza si celor cu probleme renale, de tiroida, ori diabet. De aceea, medicii recomanda mare atentie la comportamentul si regimul de viata pe care il abordeaza aceste persoane. Se recomanda evitarea expunerii la soare in orele amezii, sa nu se consume alcool deoarece este extrem de nociv, in aceste conditii. Oamenii trebuie sa umble cu capul acoperit, cu haine deschise la culoare, lejere, la fel ca si incaltamintea. Este important sa se consume, zilnic, doi litri de apa, pentru a se evita deshidratarea si pierderea abundenta de saruri din organism. Chiar daca temperaturile crescute imbie la o baie rece intr-un bazin de strand sau intr-o balta, medicii recomanda, de asemenea, prudenta. Mare atentie se recomanda in ceea ce priveste siguranta igienei locurilor unde se vind mici, hamburgheri, hot-dog, inghetata, suc sau bere la dozator, pentru a evita bolile digestive de sezon.
Vinzarile de sucuri, apa minerala, inghetata si bere au crescut spectaculos in aceste ultime zile. „In trei zile am vindut inghetata cit nu am reusit de la inceputul sezonului, si merge foarte bine si berea. Daca te uiti pe strada, rar vezi pe cineva sa nu aiba o inghetata sau un suc“, a declarat o lucratoare dintr-o alimentara din Piatra Neamt. La mare cautare sint si fructele de sezon - piersicile, nectarinele sau pepenii.

Articol afisat de 1584 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective