Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Furtuna de sîmbătă - cifre și pagube

Furtuna de sîmbătă - cifre și pagube

• peste 17 miliarde de lei este valoarea distrugerilor provocate pe Valea Muntelui de furtuna care s-a abătut sîmbătă peste județ • cele mai afectate localități sînt Dămuc, Bicaz Chei și Farcașa • meteorologii nemțeni au prognozat pentru astăzi vreme instabilă, cu cer noros, precipitații pe arii extinse, cu grindină și descărcări electrice

Pagubele materiale înregistrate în Neamț în urma furtunii care a măturat județul sîmbătă, 5 august, sînt de 17,052 miliarde de lei. La această concluzie au ajuns reprezentanții cîtorva instituții din județ, desemnați de prefect și constituiți într-o comisie care s-a deplasat, ieri dimineață, în localitățile afectate de ploile torențiale și a evaluat stricăciunile suferite. Potrivit evaluărilor făcute de către comisia județeană, localitatea de pe Valea Muntelui cea mai afectată de furtuna de sîmbătă este Dămuc, unde pagubele au fost evaluate la 15,23 miliarde de lei. Aici au fost distruse total patru poduri din lemn din satele Bățu și Asău, acostamentul DJ 127 A pe o lungime de jumătate de kilometru, terasamentele și apărările de mal a cinci drumuri comunale, mai multe drumuri sătești balastate cu lungimea totală de un kilometru, precum și patru anexe gospodărești aparținînd sătenilor.
În comuna Bicaz Chei au fost grav afectate un pod de pe DJ 127 A, precum și drumul comunal Lipchieș. În cazul podului au fost distruse, pe o lungime de 100 de metri, aripa dreaptă și apărările de mal din gabioane, construite din beton, piatră și plasă sîrmă. 100 de metri din drumul comunal Lipchieș, construit din balast și piatră de carieră, au fost distruși la nivelul terasamentului și apărărilor de mal. În cazul celor două obiective, pagubele au fost evaluate la 1,361 miliarde de lei. Valoarea totală a pagubelor înregistrate în comuna Farcașa este de 460, 5 milioane de lei. Aici, revărsarea pîrîului Bușmei a afectat cinci locuințe și două canale din piatră care au fost colmatate.

Riscul de furtună persistă în Neamț
Vremea capricioasă, cu ploi, grindină, descărcări electrice și vînt în rafale, va mai zăbovi cel puțin o zi în județ. Potrivit prognozelor meteorologilor nemțeni, astăzi vremea va fi instabilă, cu cer noros, cu precipitații pe arii extinse, cu grindină și descărcări electrice. Este posibil ca, la munte, cantitățile de precipitații înregistrate să ajungă la 25-30 de litri pe metru pătrat. Vîntul va sufla de la slab la moderat dispre sud spre vest, fiind posibil ca pe timpul averselor să se intensifice. Față de zilele trecute, regimul termic va fi mai scăzut. La munte se vor înregistra intensificări ale vîntului dinspre sud spre vest. Temperaturile minime se vor situa între 11 și 16 grade Celsius, iar cele maxime vor fi cuprinse între 22 și 27 grade Celsius.
Conform datelor furnizate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț, sîmbătă, 5 august, cînd o bună parte dintre localitățile județului au fost răvășite de furtună, au fost înregistrate intensificări ale vîntului, scurgeri de pe versanți, iar cantitatea maximă de precipitații a fost de 51,4 litri pe metrul pătrat. Aceasta a fost înregistrată în comuna Bicaz Chei, pe rîul Bicaz, în intervalul orar 16-18. În intervalul orar 14.30- 17.30, maximum de precipitații a fost de 45,5 litri pe metrul pătrat și a fost înregistrat pe pîrîul Dămuc, din comuna cu același nume. Conform măsurătorilor făcute de stațiile hidrologice din județ, din punct de vedere al cantității, în intervalul orar 16.30-17.50, maximul a fost înregistrat pe rîul Bistrița, în satul Frumosu, din comuna Farcașa.
Din cauză că majoritatea cursurilor de apă din bazinul rîului Bistrița au depășit cotele de apărare, atenție și, pe alocuri, chiar cele de inundație, sîmbătă seară, pentru foarte scurt timp, s-a deversat apă din acumularea Tașca cu un debit de 40 metri cubi pe secundă. Înainte de a face această manevră, debitul rîului în acel punct crescuse pînă la 111 metri cubi pe secundă.

Articol afisat de 1949 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective