Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 8 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
La Ștrand se vorbește prin semne. Cel mai simplu este să dai din cap: daaa!, nuuu!

La Ștrand se vorbește prin semne. Cel mai simplu este să dai din cap: daaa!, nuuu!

Exceptînd zgomotul asurzitor, infernal, de-a dreptul incalificabil pe care mintea administratorilor Ștrandului Municipal îl emană prin zeci și zeci de difuzoare, cu o consecvență de handicapat surd ajuns la un pupitru de D.J., așa cum arată el acum, vorbim despre ștrandul din Piatra, este frumos. Puține orașe din țară se pot lăuda cu un asemenea ștrand, desigur, dacă nu te alungă decibelii care nu bronzează, dar, în schimb te supun la o tortură pe care un plătitor decent, care vine să stea la soare, să facă o baie și să revină la mama natură, nu o merită. Dacă se consideră că difuzoarele trebuie să-ți urle în cap, că asta înseamnă civilizație, treaba lor! Păcat de frumusețea locației și a amenajărilor, fiindcă efectiv le simți cum baleiază, dom'le, se cutremură munții de cele emise de un post de radio în barter, care-ți urlă în urechi prin zeci de difuzoare montate pe stîlpi, pe unde te-aștepți și nu te-aștepți. Oricum, nu găsești pe-acolo un colț mai liniștit, unde dacă vrei să spui: Dom'le, s-a făcut treabă bună aici, n-ai cum să spui chestia asta admirativă, fiindcă trebuie să o urli: BĂĂĂĂ, M-AUZI?! E FRUUMOOS AIIICI LA ȘTRAANNND! M-AUZI? NUUU!. CE SPUI? STAI CĂ N-AM ÎNȚELES!. DĂ DIN CAP. AM DAT 25 DE MII PE O APĂ MINERALĂ LA JUMATE DE LITRU. CEEE SPUI? NU ÎNȚELEG!. DĂ DIN CAP. AHA!
În fapt, nebunia asta cu datul muzicii mai tare, cu intratul voluntar într-un mediu virtual dominant, în care nu mai poți comunica, în care devii o gîză la mîna marelui inginer de sunete și trepidații, este o pandemie. Am încercat să o înțeleg, dar e greu. Nu știu în ce ștrand de pe lumea asta există o asemenea formă de tortură pentru urechi și gît. Să încerc niște explicații. Pentru tineri, majoritari la ștrand, să spunem că ei simt nevoia de a transforma orice locație în discotecă. Habitaclul autoturismului, apartamentul, aleea din fața blocului, restaurantul în care își face ziua de naștere sau nunta și, dacă tata are parale și relații la Primărie și Poliție, cerul de deasupa orașului. Un cer discotecă. Artificii care înseamnă un maximum de lux. Nunți cu artificii, ca la Irinel Columbeanu. Și decibeli, mulți decibeli, să audă tot tîrgul, să dăm mu...zică la tot cartierul. Tare, foarte tare, cel mai tare din parcare. Ritmată, dum-dum-dum, cu versuri inteligente, cu mesaj direct: În seeeara asta vreau să mă atingi, adică, nu te joci cu te-încurci, chestie de cultură anglofonă, adică petting.

„Să știe planeta că aici, în Piatra, lumea se distrează de te doare mintea“

Pe de altă parte, cei cu vîrsta oleacă mai coaptă, care acceptă tortura, poate, pe unde au copilărit ei era foarte liniște, prea multă liniște, numai susur de apă și foșnăit de frunze. Și, din cînd în cînd, cîte un muget de vacă. Așa că, dacă-i distracție, atunci să fie muzica taaare, să duduie pereții, pămîntul și cerul. Să știe planeta că aici, în Piatra, lumea se distrează de te doare mintea. Ca în Germania, la Fest-ul lor, ca în Brazilia, la Carnaval, ca la orice trib african uitat de lume, unde seara, în jurul focului, e discotecă. Tobe, dans, distracție. Numai că, în orice țară civilizată, că de aia se cheamă așa, ai mai multe variante. Eu, spre exemplu, iubesc liniștea, dialogul și natura. Urăsc să mi se impună ceva de care nu am nevoie, spre bun exemplu muzica dată tare. Și ca mine sînt mulți. Dacă vreau să ascult muzică dată tare, mă folosesc de căști, este o invenție formidabilă. Ascult ce vreau eu, ce-mi place mie, cît de tare îmi suportă ciocănelul și scăricica urechilor mele. Nu simt nevoia de a construi un difuzor uriaș, pe care să-l pun pe Pietricica. Îmi respect concetățenii, asta-i tot! Știu că sînt mulți oameni, în jurul meu, care, fiecare, și-a construit universul lui. Cînd, într-un miez de noapte banală, se aud bubuituri și vezi artificii pe cer, te sperii, sari din pat, ieși pe balcon și-ți spui: Bine că nu-i război! E doar un idiot cu bani!. Cel mai mare român este, fără discuție, Caragiale. Pe care, nu-l văd suportînd terapia cu difuzoare de la Ștrandul Municipal. Chiar așa, ce-ar zice conu' Iancu, revizor școlar în Neamț, dacă s-ar duce și el, în chiloți, la ștrand? Iar acolo, n-ar putea cere, decît urlînd, din cauza zgomotului din difuzoare, un șnaps. CEEE? NU ÎNȚELEG, CEEE DORIȚI? UN ȘNAPS, AVEȚI? TU MĂ ÎNȚELEGI CE-ȚI SPUN?. DĂ DIN CAP.

Articol afisat de 1692 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective