Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 8 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
La ªtrand se vorbeºte prin semne. Cel mai simplu este sã dai din cap: daaa!, nuuu!

La ªtrand se vorbeºte prin semne. Cel mai simplu este sã dai din cap: daaa!, nuuu!

Exceptînd zgomotul asurzitor, infernal, de-a dreptul incalificabil pe care mintea administratorilor ªtrandului Municipal îl emanã prin zeci ºi zeci de difuzoare, cu o consecvenþã de handicapat surd ajuns la un pupitru de D.J., aºa cum aratã el acum, vorbim despre ºtrandul din Piatra, este frumos. Puþine oraºe din þarã se pot lãuda cu un asemenea ºtrand, desigur, dacã nu te alungã decibelii care nu bronzeazã, dar, în schimb te supun la o torturã pe care un plãtitor decent, care vine sã stea la soare, sã facã o baie ºi sã revinã la mama naturã, nu o meritã. Dacã se considerã cã difuzoarele trebuie sã-þi urle în cap, cã asta înseamnã civilizaþie, treaba lor! Pãcat de frumuseþea locaþiei ºi a amenajãrilor, fiindcã efectiv le simþi cum baleiazã, dom'le, se cutremurã munþii de cele emise de un post de radio în barter, care-þi urlã în urechi prin zeci de difuzoare montate pe stîlpi, pe unde te-aºtepþi ºi nu te-aºtepþi. Oricum, nu gãseºti pe-acolo un colþ mai liniºtit, unde dacã vrei sã spui: Dom'le, s-a fãcut treabã bunã aici, n-ai cum sã spui chestia asta admirativã, fiindcã trebuie sã o urli: BÃÃÃÃ, M-AUZI?! E FRUUMOOS AIIICI LA ªTRAANNND! M-AUZI? NUUU!. CE SPUI? STAI CÃ N-AM ÎNÞELES!. DÃ DIN CAP. AM DAT 25 DE MII PE O APÃ MINERALÃ LA JUMATE DE LITRU. CEEE SPUI? NU ÎNÞELEG!. DÃ DIN CAP. AHA!
În fapt, nebunia asta cu datul muzicii mai tare, cu intratul voluntar într-un mediu virtual dominant, în care nu mai poþi comunica, în care devii o gîzã la mîna marelui inginer de sunete ºi trepidaþii, este o pandemie. Am încercat sã o înþeleg, dar e greu. Nu ºtiu în ce ºtrand de pe lumea asta existã o asemenea formã de torturã pentru urechi ºi gît. Sã încerc niºte explicaþii. Pentru tineri, majoritari la ºtrand, sã spunem cã ei simt nevoia de a transforma orice locaþie în discotecã. Habitaclul autoturismului, apartamentul, aleea din faþa blocului, restaurantul în care îºi face ziua de naºtere sau nunta ºi, dacã tata are parale ºi relaþii la Primãrie ºi Poliþie, cerul de deasupa oraºului. Un cer discotecã. Artificii care înseamnã un maximum de lux. Nunþi cu artificii, ca la Irinel Columbeanu. ªi decibeli, mulþi decibeli, sã audã tot tîrgul, sã dãm mu...zicã la tot cartierul. Tare, foarte tare, cel mai tare din parcare. Ritmatã, dum-dum-dum, cu versuri inteligente, cu mesaj direct: În seeeara asta vreau sã mã atingi, adicã, nu te joci cu te-încurci, chestie de culturã anglofonã, adicã petting.

„Sã ºtie planeta cã aici, în Piatra, lumea se distreazã de te doare mintea“

Pe de altã parte, cei cu vîrsta oleacã mai coaptã, care acceptã tortura, poate, pe unde au copilãrit ei era foarte liniºte, prea multã liniºte, numai susur de apã ºi foºnãit de frunze. ªi, din cînd în cînd, cîte un muget de vacã. Aºa cã, dacã-i distracþie, atunci sã fie muzica taaare, sã duduie pereþii, pãmîntul ºi cerul. Sã ºtie planeta cã aici, în Piatra, lumea se distreazã de te doare mintea. Ca în Germania, la Fest-ul lor, ca în Brazilia, la Carnaval, ca la orice trib african uitat de lume, unde seara, în jurul focului, e discotecã. Tobe, dans, distracþie. Numai cã, în orice þarã civilizatã, cã de aia se cheamã aºa, ai mai multe variante. Eu, spre exemplu, iubesc liniºtea, dialogul ºi natura. Urãsc sã mi se impunã ceva de care nu am nevoie, spre bun exemplu muzica datã tare. ªi ca mine sînt mulþi. Dacã vreau sã ascult muzicã datã tare, mã folosesc de cãºti, este o invenþie formidabilã. Ascult ce vreau eu, ce-mi place mie, cît de tare îmi suportã ciocãnelul ºi scãricica urechilor mele. Nu simt nevoia de a construi un difuzor uriaº, pe care sã-l pun pe Pietricica. Îmi respect concetãþenii, asta-i tot! ªtiu cã sînt mulþi oameni, în jurul meu, care, fiecare, ºi-a construit universul lui. Cînd, într-un miez de noapte banalã, se aud bubuituri ºi vezi artificii pe cer, te sperii, sari din pat, ieºi pe balcon ºi-þi spui: Bine cã nu-i rãzboi! E doar un idiot cu bani!. Cel mai mare român este, fãrã discuþie, Caragiale. Pe care, nu-l vãd suportînd terapia cu difuzoare de la ªtrandul Municipal. Chiar aºa, ce-ar zice conu' Iancu, revizor ºcolar în Neamþ, dacã s-ar duce ºi el, în chiloþi, la ºtrand? Iar acolo, n-ar putea cere, decît urlînd, din cauza zgomotului din difuzoare, un ºnaps. CEEE? NU ÎNÞELEG, CEEE DORIÞI? UN ªNAPS, AVEÞI? TU Mà ÎNÞELEGI CE-ÞI SPUN?. Dà DIN CAP.

Articol afisat de 2018 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective