Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 August 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

124 milioane de lei pentru o reþetã

• acesta a fost costul maxim al medicaþiei prescrise pentru o persoanã care a beneficiat de transplant renal • costul mediu al unei reþete destinate unui bolnav cu hepatitã cronicã este de 43 de milioane de lei • din statisticile întocmite de CAS Neamþ, reiese cã în primele cinci luni ale anului au fost eliberate 8.189 reþete destinate bolnavilor cu afecþiuni cronice protejate • contravaloarea totalã a medicamentelor prescrise pe acestea a fost de 36,612 miliarde de lei

O analizã efectuatã de angajaþii Casei de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamþ a relevat cã, în primele cinci luni ale anului, farmaciºtii au eliberat medicamente gratuite ºi compensate destinate tratamentului bolilor cronice protejate în valoare de 36,612 miliarde de lei. Aceastã sumã acoperã cele 8.189 de reþete eliberate cãtre 3.153 de beneficiari. Potrivit calculelor efectuate de cãtre reprezentanþii CAS Neamþ, cel mai mare cost mediu al unei reþete destinate tratamentului unui bolnav cronic cu hepatitã cronicã este de 43 milioane de lei, iar cel mai mic este acela al uneia destinate tratamentului unui pacient cu spondilitã anchilozantã, adicã 520.000 de lei. Costul mediu al medicaþiei cuprinse pe o reþetã destinatã unui pacient care a beneficiat de transplant renal este de 2,5 milioane de lei. În ceea ce priveºte acest tip de tratament, în Neamþ sînt la ora actualã 26 de pacienþi luaþi în evidenþã care beneficiazã de el. Cel mai mic cost lunar pentru acest tip de afecþiune este de 3 milioane de lei, iar cel mai mare este de 124 milioane de lei. Costul mediu al unei reþete care cuprinde medicamente destinate unui bolnav de cancer este de 3,8 milioane de lei, cel al reþetei pentru un bolnav cu poliartritã reumatoidã este de 3,2 milioane de lei, iar cel al medicaþiei cuprinse pe o reþetã prescrisã unui bolnav psihic este de 2,7 milioane de lei. Efectuînd un top al reþelor prescrise de cãtre medicii de familie, a reieºit cã primul loc este ocupat de doctor Lucia Vartolaº, pe ale cãrei listã sînt cuprinºi 2.500 de asiguraþi. Avînd în îngrijire cel mai mare numãr de bolnavi cronic din judeþ, în primele cinci luni ale anului, respectivul medic a eliberat 2.915 reþete, iar contravaloarea totalã a medicamentelor prescrise este de 1,129 miliarde de lei.
În topul numãrului reþetelor prescrise de cãtre medicii specialiºti conduce doctorul psihiatru Corina Echim, din cadrul secþiei Psihiatrie a Spitalului Judeþean de Urgenþã Neamþ, care a eliberat în primele cinci luni 1.025 reþete.
Întocmind topul beneficiarilor de prescripþii ºi medicamente, conform evidenþelor pe care le deþin angajaþii CAS Neamþ, la capitolul asiguraþi proveniþi din rîndul salariaþilor, primul loc îl ocupã un nemþean care în primele cinci luni a primit cinci reþete care cu prindeau medicamente a cãror contravaloare totalã afost de 405 milioane de lei. Un mare semn de întrebare s-a ivit cînd s-a constatat cã în topul numãrului de reþete prescrise per pacient conduce un nemþean în vîrstã de 84 de ani, cãruia în primele cinci luni ale anului i-au fost prescrise 22 de reþete.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre jurist Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamþ, în viitorul apropiat se vor face niºte verificãri pentru a se vedea dacã pentru aceeaºi afecþiune respectivul asigurat nu a beneficiat de douã reþete prescrise de cãtre doi medici.
„Conform datelor cuprinse în aceastã analizã, s-a constatat cã faþã de anul trecut a crescut numãrul de nemþeni luaþi în evidenþã cu diverse afecþiuni cronice. Se observã cã numãrul de cardiaci din judeþ este în continuã creºtere, în primele cinci luni ale anului 2006 fiind prescrise 33,815 reþete destinate tratamentului nemþenilor cu boli de inimã.De asemenea este în creºtetre numãruil de bolnavi luaþ în evidenþã de Oncologie. Un fapt îmbucurãtor este acela cã, garþie fondurilor de care dispunem a crescut numãrul de beneficiari de medicamente destinate bolilor cronice protejate. Alarmant este faptul cã la aora actualã în evidenþele Psihiatriei figureazã 1.700 de bolnavi psihic, mulþi dintre ei suferind de demenþã. O altã concluzie care se poate desprinde din analiza fãcutã este aceea cã nu se face abuz de prescripþii medicale“, a declarat Daniela Soroceanu, ºefa CAS Neamþ.

Articol afisat de 2068 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de elena vigu la data 08.08.2006 05:37
spaga la spitale
Deplorabila asistenta medicala in Romania.Consider un "act criminal" din partea autoritatilor medicale care nu ofera nici o ingrijire medicala dacà nu li se da "spaga".Am fost martora acestui sistem coruptibil pe 10 iulie 2006.O matusa a mea din Grinties si=a fracturat piciorul si a trebuit sa o conducem la Spitalul Judetian Neamt.Doctorul ortoped nici nu a privit=o inainte de a negocia cu suma ce o asteapta pentru a o opera.Au trecut citeva zile pina cind familia matusei a procurat suma ceruta .Nu a fost multumit doctorul G.cu 50 de euro,pretextind"ce ma iei la misto".A pretins 5000000 pentru o banala operatie care a fost facuta repede dar nu stiu calitatea.Pur si simplu am fost "socata" de numarul de bolnavi care faceau cale intoarsa pentru ca nu aveau bani pentru doctori.Acestia nu sint platiti de catre stat?Sarmanii oameni cu mici revenituri nu isi permit luxul de a se trata deoarece doctori coruptibili ii obliga sa le dea sume colosale.Cum es
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective