Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

124 milioane de lei pentru o rețetă

• acesta a fost costul maxim al medicației prescrise pentru o persoană care a beneficiat de transplant renal • costul mediu al unei rețete destinate unui bolnav cu hepatită cronică este de 43 de milioane de lei • din statisticile întocmite de CAS Neamț, reiese că în primele cinci luni ale anului au fost eliberate 8.189 rețete destinate bolnavilor cu afecțiuni cronice protejate • contravaloarea totală a medicamentelor prescrise pe acestea a fost de 36,612 miliarde de lei

O analiză efectuată de angajații Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț a relevat că, în primele cinci luni ale anului, farmaciștii au eliberat medicamente gratuite și compensate destinate tratamentului bolilor cronice protejate în valoare de 36,612 miliarde de lei. Această sumă acoperă cele 8.189 de rețete eliberate către 3.153 de beneficiari. Potrivit calculelor efectuate de către reprezentanții CAS Neamț, cel mai mare cost mediu al unei rețete destinate tratamentului unui bolnav cronic cu hepatită cronică este de 43 milioane de lei, iar cel mai mic este acela al uneia destinate tratamentului unui pacient cu spondilită anchilozantă, adică 520.000 de lei. Costul mediu al medicației cuprinse pe o rețetă destinată unui pacient care a beneficiat de transplant renal este de 2,5 milioane de lei. În ceea ce privește acest tip de tratament, în Neamț sînt la ora actuală 26 de pacienți luați în evidență care beneficiază de el. Cel mai mic cost lunar pentru acest tip de afecțiune este de 3 milioane de lei, iar cel mai mare este de 124 milioane de lei. Costul mediu al unei rețete care cuprinde medicamente destinate unui bolnav de cancer este de 3,8 milioane de lei, cel al rețetei pentru un bolnav cu poliartrită reumatoidă este de 3,2 milioane de lei, iar cel al medicației cuprinse pe o rețetă prescrisă unui bolnav psihic este de 2,7 milioane de lei. Efectuînd un top al rețelor prescrise de către medicii de familie, a reieșit că primul loc este ocupat de doctor Lucia Vartolaș, pe ale cărei listă sînt cuprinși 2.500 de asigurați. Avînd în îngrijire cel mai mare număr de bolnavi cronic din județ, în primele cinci luni ale anului, respectivul medic a eliberat 2.915 rețete, iar contravaloarea totală a medicamentelor prescrise este de 1,129 miliarde de lei.
În topul numărului rețetelor prescrise de către medicii specialiști conduce doctorul psihiatru Corina Echim, din cadrul secției Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Neamț, care a eliberat în primele cinci luni 1.025 rețete.
Întocmind topul beneficiarilor de prescripții și medicamente, conform evidențelor pe care le dețin angajații CAS Neamț, la capitolul asigurați proveniți din rîndul salariaților, primul loc îl ocupă un nemțean care în primele cinci luni a primit cinci rețete care cu prindeau medicamente a căror contravaloare totală afost de 405 milioane de lei. Un mare semn de întrebare s-a ivit cînd s-a constatat că în topul numărului de rețete prescrise per pacient conduce un nemțean în vîrstă de 84 de ani, căruia în primele cinci luni ale anului i-au fost prescrise 22 de rețete.
Conform precizărilor făcute de către jurist Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamț, în viitorul apropiat se vor face niște verificări pentru a se vedea dacă pentru aceeași afecțiune respectivul asigurat nu a beneficiat de două rețete prescrise de către doi medici.
„Conform datelor cuprinse în această analiză, s-a constatat că față de anul trecut a crescut numărul de nemțeni luați în evidență cu diverse afecțiuni cronice. Se observă că numărul de cardiaci din județ este în continuă creștere, în primele cinci luni ale anului 2006 fiind prescrise 33,815 rețete destinate tratamentului nemțenilor cu boli de inimă.De asemenea este în creștetre număruil de bolnavi luaț în evidență de Oncologie. Un fapt îmbucurător este acela că, garție fondurilor de care dispunem a crescut numărul de beneficiari de medicamente destinate bolilor cronice protejate. Alarmant este faptul că la aora actuală în evidențele Psihiatriei figurează 1.700 de bolnavi psihic, mulți dintre ei suferind de demență. O altă concluzie care se poate desprinde din analiza făcută este aceea că nu se face abuz de prescripții medicale“, a declarat Daniela Soroceanu, șefa CAS Neamț.

Articol afisat de 1764 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Adăugat de elena vigu la data 08.08.2006 05:37
spaga la spitale
Deplorabila asistenta medicala in Romania.Consider un "act criminal" din partea autoritatilor medicale care nu ofera nici o ingrijire medicala dacà nu li se da "spaga".Am fost martora acestui sistem coruptibil pe 10 iulie 2006.O matusa a mea din Grinties si=a fracturat piciorul si a trebuit sa o conducem la Spitalul Judetian Neamt.Doctorul ortoped nici nu a privit=o inainte de a negocia cu suma ce o asteapta pentru a o opera.Au trecut citeva zile pina cind familia matusei a procurat suma ceruta .Nu a fost multumit doctorul G.cu 50 de euro,pretextind"ce ma iei la misto".A pretins 5000000 pentru o banala operatie care a fost facuta repede dar nu stiu calitatea.Pur si simplu am fost "socata" de numarul de bolnavi care faceau cale intoarsa pentru ca nu aveau bani pentru doctori.Acestia nu sint platiti de catre stat?Sarmanii oameni cu mici revenituri nu isi permit luxul de a se trata deoarece doctori coruptibili ii obliga sa le dea sume colosale.Cum es
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective