Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Concedierile colective de la Aqua Calor, aprobate de Guvern

Concedierile colective de la Aqua Calor, aprobate de Guvern

• la sfîrșitul anului, societatea va mai avea circa 95 de angajați

200 de salariați de la Aqua Calor vor fi concediați, în condițiile în care Guvernul a aprobat programul de restructurare a societății. În scurt timp, din cei 297 de angajați de la Aqua Calor, 200 trebuie să
renunțe de bunăvoie la locul de muncă. Probabil că, pînă la toamnă, la Aqua Calor vor mai rămîne sub o sută de oameni, iar după modernizarea sistemului termic centralizat din municipiul Piatra Neamț, societatea va ajunge la nivel de secție sau de serviciu în cadrul Primăriei pietrene. Cei care vor mai lucra la Aqua Calor vor asigura service-ul noului sistem termic și vor supraveghea funcționarea a 18-19 centrale termice de cvartal care vor mai funcționa în iarna care vine. Proiectul primăriei prevede înlocuirea centralelor termice de cvartal cu altele mici, care vor funcționa în containere lîngă blocuri. Altele vor fi amplasate în clădirile vechilor sisteme de producere a energiei termice și apei calde menajere. Se vrea ca, în 2007, întregul sistem de termoficare din Piatra Neamț să fie automatizat.

Consilierii locali au dat liber restructurărilor în mai

Consilierii locali ai municipiului PIatra Neamț au aprobat încă de pe 25 mai 2006, proiectul privind restructurările care trebuie făcute la Aqua Calor. Ulterior, acesta a ajuns pe masa Guvernului, pentru ca pe seama lui să se emită o prevedere legală, în baza căreia să se treacă la restructurările colective. Membrii AGA și CA de la Aqua Calor au susținut că la această societate sînt necesare restructurarea și reorganizarea pentru că are pierderi foarte mari, iar Primăria asigură modernizarea sistemului termic din Piatra Neamț, prin înlocuirea centralelor de acum, cu altele performante, și nu va mai fi nevoie de foarte mulți oameni. Desființarea celor 200 de locuri de muncă se va face în două etape, una în viitorul apropiat, în procent de 70-80%, și cealaltă aproape de sezonul rece. La cererea sindicatului și a angajaților s-a mers pe desființarea a 200 de posturi. Cei care nu vor mai lucra la Aqua Calor vor primi salarii compensatorii, în funcție de vechimea fiecăruia în societate. Numărul maxim de salarii pe care le va încasa un disponibilizat va ajunge la 25, la o vechime de peste 30 de ani. Valoarea unui salariu depășește cu puțin opt milioane de lei. Din 2003, Aqua Calor are ca principal obiect de activitate producerea și distribuția de energie termică și apă caldă menajeră. Încă se mai ocupă de administrarea celor două cimitire publice din Piatra Neamț - „Eternitatea“ și „Pietricica“, și a 27 de spații locative. Mai în primăvară i s-a luat dreptul de administrare a blocurilor construite de firma Mivan Kier, pe Calea Romanului și a cîtorva hale de la Speranța.

Anul trecut, pierderi de 71 miliarde de lei

Situația financiară a societății, în ultimii ani, a fost tot mai grea, iar, la finele lui 2005, pierderile au ajuns la aproape 71 miliarde de lei. După ce Primăria Piatra Neamț a demarat programul de modernizare a centralelor termice, restructurarea la Aqua Calor a devenit de neocolit. Pentru acest sezon cald, este prevăzută transformarea tehnologică a 32-33 de centrale termice din 52 existente. Cazanele care vor fi utilizate vor avea un randament de peste 90%. De asemenea, reglarea arderii va fi automată și nu va mai fi nevoie de fochiști. În sezonul rece 2006-2007, Aqua Calor va rămîne în exploatare cu 18-19 de centrale termice de cvartal. Din cele 25 de centrale termice, în urma solicitărilor de debranșare care se vor înregistra în sezonul cald 2006, se va pune în discuție oportunitatea menținerii din punct de vedere tehnico-economic, întrucît au rămas cu un număr foarte mic de abonați, a CT 22, CT 62, CT 43, CT 40, fiind luate în calcul cuplarea centralelor 50 cu 51, automatizarea centralei 11 și montarea de containere automatizate în CT 67.
La sfîrșitul anului 2005, veniturile totale ale societății Aqua Calor erau de 223,97 miliarde de lei, cheltuielile de 294,99 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că pierderile s-au cifrat în jurul valorii de 71 miliarde de lei. După reducerea numărului de salariați și modernizările din sistem, vor scădea cheltuielile în unitate. Se preconizează că, la începutul lui 2007, la Aqua Calor vor mai fi 95 de angajați.

Articol afisat de 1521 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona ȚĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective