Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VERDICT CONTROVERSAT

VERDICT CONTROVERSAT

Controversatul dosar al fraudei colosale de la IDAC Export 2000, în care se vorbea despre fap tul ca bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10 milioane de dolari, a fost finalizat, iar solutia data de procurorii anticoruptie a fost socanta. Concret, pe data de 29 august, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Bacau, au dispus scoaterea de sub urmarire penala, pentru comiterea infractiunii de evaziune fiscala, a lui Ilie Filip, administratorul firmei IDAC Export 2000 Piatra Neamt. De asemenea, scos de sub urmarire penala a fost si Liviu Vasile Rusu, administratorul societatii Mariforest, acuzat, la rîndu-i, de prejudicierea statului cu 160 miliarde de lei, la fel ca si cei 22 de angajati de la Directia Generala a Finantelor Publice Neamt, care au fost gasiti nevinovati de comiterea infractiunii de abuz în serviciu. ÃŽn schimb, procurorii au dispus trimiterea în judecata a lui Ilie Filip pentru fals, uz de fals, fals în înscrisuri oficiale etc. ÃŽn ciuda faptului ca, totusi, administratorul firmei IDAC a fost trimis în judecata, procurorii anticoruptie nu fac nici o referire la prejudiciul urias creat de acest agent economic prin rambursarile ilegale obtinute de la stat, pe baza unor documente false, dar, cu toate acestea, decid mentinerea sechestrului asiguratoriu pentru bunurile inculpatului Ilie Filip si ale societatii IDAC Export 2000 Piatra Neamt. Pe de alta parte, sechestrul aplicat asupra bunurilor celor 22 de angajati de la Finante (dintre care multi sînt directori sau diversi sefi de servicii) a fost ridicat odata cu scoaterea de sub urmarire penala. „Sînt consternat de decizia pe care au luat-o procurorii anticoruptie care l-au gasit pe administratorul firmei IDAC nevinovat de evaziune fiscala. Si atunci, acele rambursari uriase de TVA obtinute pe niste falsuri ce sînt? Unde sînt sumele cu care a fost prejudiciat bugetul de stat si de ce nu se aminteste nimic despre aceste aspecte, în conditiile în care Filip a fost gasit vinovat de fals. ÃŽn acest moment, cautam o cale prin care sa atacam cu recurs decizia DNA, pentru ca nu este firesc sa nu existe nici un vinovat pentru evaziunea uriasa comisa de IDAC. Cert este ca sume uriase de bani au iesit de la bugetul statului, dar în rechizitoriul procurorilor nu înteleg de ce nu se face nici o referire la acest aspect care vizeaza un prejudiciu imens adus în fond bugetului statului“, a declarat Titi Tanase, directorul general al Directiei de Finante Neamt.
De remarcat este ca aceiasi procurori anticoruptie de la Bacau au cerut, la începutul acestui an, arestarea preventiva a lui Ilie Filip, sub acuzatia de evaziune fiscala, iar judecatorii bacauani au fost de acord si l-au arestat preventiv. Pietreanul a fost încarcerat la propunerea procurorilor din cadrul DNA Bacau, care au considerat ca urmarirea penala poate fi facuta în conditii mai bune cu învinuitul în stare de arest. Acuzatul a contestat masura magistratilor si, în doar cîteva zile, Ilie Filip a fost eliberat.

Uite evaziunea, nu-i evaziunea

În iulie anul trecut, aceiasi anchetatori de la DNA Bacau dispuneau începerea urmaririi penale pentru evaziune fiscala împotriva lui Filip si a 11 angajati de la Finante pentru abuz în serviciu, stabilind ca acestia au fost implicati în frauda colosala comisa de societatea IDAC Export 2000, în perioada 2004-2005. Potrivit actului de începere a urmaririi penale, cei 12 au fost acuzati de comiterea infractiunilor de fals, fals în înscrisuri, uz de fals, înselaciune, abuz în serviciu, evaziune fiscala, precum si de fapte conexe infractiunilor de coruptie. Anchetatorii au mai dispus, prin aceeasi ordonanta, instituirea sechestrului asupra bunurilor personale ale acestora, pîna la recuperarea sumei de 322,14 miliarde de lei. Între timp, numarul finantistilor cercetati a crescut spectaculos dar, în acelasi timp, si numarul infractiunilor de care era acuzat Filip s-a diminuat, ramînînd doar cele pedepsite mai blînd. Cu alte cuvinte, faptul ca a beneficiat ilegal de rambursari de 10 milioane de dolari era, anul trecut, evaziune fiscala, iar, anul acesta, doar fals în înscrisuri.
Societatea IDAC Export 2000 Piatra Neamt, care avea ca principal obiect de activitate importul de autoturisme si comertul cu material lemnos, a fost acuzata ca a obtinut, în perioada 2004-2005, rambursari de TVA în valoare totala de 322 de miliarde de lei. Practic, firma prezenta la Finante documente prin care demonstra ca a facut exporturi de material lemnos sau de rulmenti si placute vidia, iar, în baza acestor acte, solicita returnarea de TVA. Si s-au returnat circa 10 milioane de dolari (echivalentul celor peste 322 de miliarde de lei). Totul a iesit la iveala dupa ce, în luna aprilie 2005, Garda Financiara Neamt a demarat un control la aceasta societate, în urma caruia s-a stabilit ca firma a primit ilegal rambursarile de TVA, folosind o procedura denumita „suveica“. Aceasta consta în trecerea unor documente fiscale prin mai multe firme, printre care si una fantoma, pentru a li se pierde urma, dar si în vederea cresterii valorii asa-ziselor exporturi, tocmai pentru ca valoarea TVA-ului de rambursat sa fie cît mai mare. Imediat dupa scoaterea la iveala a tuturor ilegalitatilor, echipe complexe de control formate din procurori si comisari financiari bucuresteni au descins în Neamt, pentru a cerceta cea mai mare frauda descoperita în judet si una dintre cele mai spectaculoase din tara. Concret, procurorii de la DNA Bucuresti si comisarii de la Garda Financiara Bucuresti, precum si anchetatori de la Oficiul National de Prevenire a Spalarii Banilor încercau sa afle cum a fost posibil ca Directia de Finante Neamt sa ramburseze societatii IDAC Export 2000 Piatra Neamt TVA în valoare de peste 10 milioane de dolari pentru exporturi fictive de cherestea. Firma IDAC a fost înfiintata în anul 2000, avînd ca unic actionar pe Ilie Filip, din Piatra Neamt, în obiectul de activitate figurînd exportul de cherestea si importul de autoturisme si piese de schimb.

Articol afisat de 1942 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective