Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Falimentati de scoala

Falimentati de scoala

Pregatirea pentru scoala, care a intrat „Ă®n linie dreapta“, Ă®i obliga pe romascani sa bage adĂ®nc mĂ®na Ă®n buzunare, cheltuielile putĂ®nd depasi un salariu mediu pe economie. Librariile si magazinele romascane s-au aprovizionat cu rechizite la toate preturile, pentru a face fata oricaror cerinte. „Desi Ă®nca parintii nu au Ă®nceput sa faca cumparaturi pentru scoala, noi ne-am aprovizionat cu rechizite. Costurile pregatirii unui elev pentru scoala depind de nivelul clasei si de veniturile Ă®ntretinatorilor. La clasa I, majoritatea parintilor cumpara rechizite pentru un copil, cam Ă®n valoare de 600.000-700.000 lei. Daca parintii au bani, un ghiozdan scump costa Ă®ntre 1,5- si 2,5 milioane de lei. Exista Ă®nsa si ghiozdane mai scumpe, de opt milioane de lei, Ă®n cazul Ă®n care acestea sĂ®nt fabricate la firme foarte cunoscute si sĂ®nt personalizate cu numele sau zodia copilului“, a precizat Angela Marcovschi, librar sef la Libraria „Cezar Petrescu“. Aceasta a mai spus ca si pentru celelalte clase rechizitele pot ajunge la 500.000-600.000 de lei. La gimnaziu cheltuielile parintilor doar par a fi mai mici pentru ca dispar „cerintele“ speciale, legate de materialele auxiliare: plastilina, betisoare, jocuri, carton, hĂ®rtie glasse, jocuri didactice. „Pretul rechizitelor si hainelor creste la un elev de gimnaziu, pentru ca acolo uniforma se Ă®nlocuieste cu haine. Si daca acestea sĂ®nt de firma, parintii trebuie sa dispuna de bani, nu gluma“, a mai spus Angela Marcovschi. O parte din rechizite mai pot fi cumparate si de la supermarketul Fidelio. „Ne-am aprovizionat cu caiete, ghiozdane, rechizite pentru prescolari si scolari. Pentru a pregati un elev pentru scoala, un parinte cheltuie la noi aproximativ 400.000 lei pentru Ă®nvatamĂ®ntul primar si 500.000 lei la Ă®nvatamĂ®ntul gimnazial“, a precizat Ioan Zabava, director zonal al magazinului „Fidelio“. La „Librion“ SA, din strada Stefan cel Mare, rechizitele pentru un scolar de clasele I-IV costa 600.000-700.000 lei, iar pentru gimnaziu aproape un milion de lei. Si la Casa Afacerilor, unele standuri s-au aprovizionat cu uniforme si rechizite pentru scoala, mai mult pentru prescolari si scolarii mici. Liceenii, chiar daca sĂ®nt mai ieftini la rechizite, au nevoie de bani seriosi pentru haine. O pereche de blugi de firma poate ajunge si un salariu minim pe economie, ca de altfel si o pereche de adidasi originali. La aceste preturi mai trebuie adaugate si cele pentru manualele scolare. „Anul trecut pretul manualelor pentru clasele IX-XII a fost de 1,2-2 milioane de lei, Ă®n functie de clasa“, a mai precizat librarul sef de la Libraria „Cezar Petrescu“, care a spus ca nu au sosit Ă®nca manualele scolare pentru liceeni. Firma „Bibliopolis“ vinde rechizite scolare la „Casa Cartii“, Ă®n Pietonalul Stefan cel Mare si Ă®n zona Favorit, la Libraria „Otilia Cazimir“.
Bazarul, o alternativaParintii care vor sa faca economii dau 100.000 lei pe un bilet de tren si trag o fuga Ă®n bazarul de la Suceava. Acolo pot cumpara o pereche de blugi, de calitate, cu 700.000 lei, o pereche de pantofi sport obisnuiti (imitatie de piele), cu 100.000 lei, marfurile fiind la jumatate de pret fata de cele din magazinele romascane. „PĂ®na anul acesta, ma duceam la «Metro», la Bacau. Gaseam acolo tot ce trebuie pentru scoala. Acum, Ă®nsa, s-au scumpit toate, asa ca cel mai ieftin loc de aprovizionare ramĂ®ne Bazarul Suceava, unde poti cumpara copilului de la lenjerie de corp pĂ®na la ultima penita. Astept sa iau salariul si sa ma aprovizionez cu tot ce le trebuie pentru scoala celor doi copii ai mei. Am un baietel Ă®n clasa a III-a, caruia trebuie sa-i cumpar, din nou, uniforma, ca i-a ramas mica. Am Ă®nteles de la o colega ca la Suceava ma costa Ă®ntre 300.000-570.000 lei, Ă®n timp ce la Roman o uniforma costa 570.000 lei. Acolo cumpar totul la jumatate de pret“, a declarat romascanca Lacramioara Rusu.

Articol afisat de 1957 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective