Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medicii de familie, transformati în contabili

• începînd de anul viitor, vor primi fonduri destinate medicamentelor compensate atît medicii de familie, cît si cei specialisti, aflati în relatie contractualã cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate • reprezentantii medicilor de familie si conducerea Colegiului Medicilor opineazã cã dacã bugetele alocate nu vor fi în functie de numãrul de pacienti si patologia acestora, va fi foarte stresant •

Nu doar medicii de familie, ci si cei specialisti aflati în relatie contractualã cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate vor primi, începînd de anul viitor, un fond pentru medicamente compensate, în limita cãruia vor putea face prescriptii. Aceasta este una dintre prevederile contractului-cadru pe 2007, aflat acum în fazã de proiect, care este afisat pe site-ul Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate si se aflã în dezbatere publicã, pînã la sfîrsitul acestei luni.
Mãsura este menitã sã îi responsabilizeze pe acestia si sã îi determine sã prescrie mai cu mãsurã medicatia destinatã bolnavilor cronic. „La ora actualã, medicii prescriu retete compensate fãrã restrictii, din prima, pînã în ultima zi a lunii. ÃŽncepînd de anul viitor, fiecare dintre medicii de familie si specialisti din policlinici, aflati în relatie contractualã cu Casa de Asigurãri, va avea un buget destinat medicamentelor compensate pe care va trebui sã îl drãmuiascã si în care va fi obligat sã se încadreze. ÃŽn acest fel, se doreste o tinere sub control a situatiei prescrierilor de medicamente compensate“, a declarat jurista Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamt.
Acelasi act normativ în baza cãruia se desfãsoarã activitatea din sectorul sanitar din România mai impune niste restrictii în ceea ce priveste acordarea medicatiei gratuite gravidelor si copiilor. Cele douã categorii de pacienti nu vor mai primi gratuit mai mult de patru medicamente care pot fi eliberate de farmacist si fãrã retetã - vitamine, minerale, suplimente nutritive etc. Pe de altã parte, farmacistii care încearcã sã vîndã asiguratilor medicamente cele mai scumpe destinate tratãrii unei boli si nu pe cele la pretul de referintã, care este cel mai mic, vor fi sanctionati cu amenzi sau cu rezilierea contractelor cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt.
Contractul-cadru pe 2007 prevede ca medicii de familie si medicii specialisti din policlinici sã aibã si un buget pentru analize hematologice si radiologice, pe care le vor putea prescrie asiguratilor.

ÃŽmpotriva ideii

Nemtenii vor putea merge în alte judete pentru a-si face investigatii medicale care nu se pot face aici din cauza lipsei de aparaturã, fãrã sã plãteascã aceste investigatii, în baza unor contracte încheiate între Casa de Asigurãri de Sãnãtate si laboratoarele respective. Aceste investigatii se vor putea face în regim ambulatoriu, fãrã sã mai fie nevoie ca asiguratul sã stea internat.
„Discutii pe aceastã temã s-au purtat atît la Colegiului Medicilor de la nivel central, cît si la nivelul Colegiului Medicilor Neamt. Atît colegii nostri din judet, cît si cei din tarã sînt împotriva acestei idei.
Si asta nu din comoditate, ci din cauzã cã vom fi descoperiti în fata pacientilor care îsi vor revãrsa asupra noastrã nãduful generat de toate restrictiile ce vor apãrea. Pe lîngã cît de multe lucruri trebuie sã realizãm si cît de multã scriptologie avem de fãcut, cele douã sarcini care ni se vor pune în spinare reprezintã un stres în plus. Unul dintre argumentele care se aduc în sprijinul acestei idei este acela cã, în multe dintre tãrile civilizate, medicii de familie au astfel de responsabilitãti. Numai cã, prin Occident, treburile sînt mult mai bine organizate, iar numãrul de pacienti aferenti unui medic de familie este mult mai mic, ceea ce înseamnã cã au la dispozitie mai mult timp sã se ocupe de ei“, a declarat doctorul Mihai Spânoiu, reprezentantul medicilor de familie în Colegiului Medicilor Neamt si purtãtorul de cuvînt al acestuia.
Presedintele aceluiasi for profesional este de pãrere cã dacã fondurile pe care le vor primi medicii de familie de la Casa de Asigurãri de Sãnãtate atît pentru medicamente compensate, cît si pentru investigatii paraclinice vor fi suficiente, într-o oarecare perioadã, lucrurile vor intra pe fãgasul normal si se vor aseza.
„Dacã fondurile pe care le vor primi medicii de familie vor fi alocate în functie de numãrul de pacienti pe care îi au în îngrijire pe listã si în functie de patologia lor, dacã acestea vor fi gîndite în asa fel încît medicul sã nu fie pus în situatia de a alege pe care dintre pacienti sã îi trimitã la analize, va fi bine. Dacã nu, va fi foarte greu si stresant atît pentru medici, cît si pentru pacienti. Pe de altã parte, este foarte adevãrat cã volumul de activitate al medicilor de familie este foarte mare si aceste responsabilitãti care se adaugã sînt împovãrãtoare“, apreciazã doctorul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.

Articol afisat de 1498 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective