Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medicii de familie, transformati în contabili

• începînd de anul viitor, vor primi fonduri destinate medicamentelor compensate atît medicii de familie, cît si cei specialisti, aflati în relatie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate • reprezentantii medicilor de familie si conducerea Colegiului Medicilor opinează că dacă bugetele alocate nu vor fi în functie de numărul de pacienti si patologia acestora, va fi foarte stresant •

Nu doar medicii de familie, ci si cei specialisti aflati în relatie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate vor primi, începînd de anul viitor, un fond pentru medicamente compensate, în limita căruia vor putea face prescriptii. Aceasta este una dintre prevederile contractului-cadru pe 2007, aflat acum în fază de proiect, care este afisat pe site-ul Casei Nationale de Asigurări de Sănătate si se află în dezbatere publică, pînă la sfîrsitul acestei luni.
Măsura este menită să îi responsabilizeze pe acestia si să îi determine să prescrie mai cu măsură medicatia destinată bolnavilor cronic. „La ora actuală, medicii prescriu retete compensate fără restrictii, din prima, pînă în ultima zi a lunii. Începînd de anul viitor, fiecare dintre medicii de familie si specialisti din policlinici, aflati în relatie contractuală cu Casa de Asigurări, va avea un buget destinat medicamentelor compensate pe care va trebui să îl drămuiască si în care va fi obligat să se încadreze. În acest fel, se doreste o tinere sub control a situatiei prescrierilor de medicamente compensate“, a declarat jurista Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamt.
Acelasi act normativ în baza căruia se desfăsoară activitatea din sectorul sanitar din România mai impune niste restrictii în ceea ce priveste acordarea medicatiei gratuite gravidelor si copiilor. Cele două categorii de pacienti nu vor mai primi gratuit mai mult de patru medicamente care pot fi eliberate de farmacist si fără retetă - vitamine, minerale, suplimente nutritive etc. Pe de altă parte, farmacistii care încearcă să vîndă asiguratilor medicamente cele mai scumpe destinate tratării unei boli si nu pe cele la pretul de referintă, care este cel mai mic, vor fi sanctionati cu amenzi sau cu rezilierea contractelor cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamt.
Contractul-cadru pe 2007 prevede ca medicii de familie si medicii specialisti din policlinici să aibă si un buget pentru analize hematologice si radiologice, pe care le vor putea prescrie asiguratilor.

Împotriva ideii

Nemtenii vor putea merge în alte judete pentru a-si face investigatii medicale care nu se pot face aici din cauza lipsei de aparatură, fără să plătească aceste investigatii, în baza unor contracte încheiate între Casa de Asigurări de Sănătate si laboratoarele respective. Aceste investigatii se vor putea face în regim ambulatoriu, fără să mai fie nevoie ca asiguratul să stea internat.
„Discutii pe această temă s-au purtat atît la Colegiului Medicilor de la nivel central, cît si la nivelul Colegiului Medicilor Neamt. Atît colegii nostri din judet, cît si cei din tară sînt împotriva acestei idei.
Si asta nu din comoditate, ci din cauză că vom fi descoperiti în fata pacientilor care îsi vor revărsa asupra noastră năduful generat de toate restrictiile ce vor apărea. Pe lîngă cît de multe lucruri trebuie să realizăm si cît de multă scriptologie avem de făcut, cele două sarcini care ni se vor pune în spinare reprezintă un stres în plus. Unul dintre argumentele care se aduc în sprijinul acestei idei este acela că, în multe dintre tările civilizate, medicii de familie au astfel de responsabilităti. Numai că, prin Occident, treburile sînt mult mai bine organizate, iar numărul de pacienti aferenti unui medic de familie este mult mai mic, ceea ce înseamnă că au la dispozitie mai mult timp să se ocupe de ei“, a declarat doctorul Mihai Spânoiu, reprezentantul medicilor de familie în Colegiului Medicilor Neamt si purtătorul de cuvînt al acestuia.
Presedintele aceluiasi for profesional este de părere că dacă fondurile pe care le vor primi medicii de familie de la Casa de Asigurări de Sănătate atît pentru medicamente compensate, cît si pentru investigatii paraclinice vor fi suficiente, într-o oarecare perioadă, lucrurile vor intra pe făgasul normal si se vor aseza.
„Dacă fondurile pe care le vor primi medicii de familie vor fi alocate în functie de numărul de pacienti pe care îi au în îngrijire pe listă si în functie de patologia lor, dacă acestea vor fi gîndite în asa fel încît medicul să nu fie pus în situatia de a alege pe care dintre pacienti să îi trimită la analize, va fi bine. Dacă nu, va fi foarte greu si stresant atît pentru medici, cît si pentru pacienti. Pe de altă parte, este foarte adevărat că volumul de activitate al medicilor de familie este foarte mare si aceste responsabilităti care se adaugă sînt împovărătoare“, apreciază doctorul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt.

Articol afisat de 1264 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective