Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Etnici tigani cu aspiratii de profesor

• patru etnici tigani s-au înscris pentru a deveni cadre didactice • trei dintre acestia sînt din Roman, iar unul din Piatra Neamt • un posibil candidat din comuna Pipirig a pierdut startul pentru că, la recensămîntul din 2002, nu s-a declarat etnic rrom •

Patru etnici tigani din judetul Neamt, absolventi de liceu, s-au înscris ca să facă o facultate, în sistem învătămînt la distantă, dorind să devină profesori. Trei dintre cei patru profesează ca mediatori scolari la Scoala nr. 7 si Scoala nr. 2 din Roman, respectiv Scoala nr. 9 din Piatra Neamt, iar celălalt viitor student a terminat liceul în 2005 si este tot din municipiul Roman. După cum au precizat surse din cadrul Inspectoratului Scolar al judetului Neamt, numărul candidatilor nemteni ar fi fost mai mare, dar cei interesati nu au îndeplinit conditiile. Un astfel de caz de respins este în satul Stînca, din comuna Pipirig. Absolventul de liceu ar fi vrut să-si continue studiile, dar una dintre conditiile puse de organizatorii cursurilor este ca toti studentii să fie tigani cu acte în regulă. Respectivul candidat nu are „adeverintă de tigan“, adică la recensămîntul din 2002 nu s-a declarat ca fiind etnic rrom. Anul acesta, Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, Catedra Stiintele Educatiei, prin Programul PHARE 2003-2005, urmăreste calificarea profesorilor pentru etnicii romi, în cadrul proiectului „Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate“. Proiectul îi are în vedere pe reprezentantii comunitătilor de tigani si urmăreste selectarea a 39 de studenti pentru formare, care vor deveni profesori pentru învătămîntul prescolar si primar din comunitătile de tigani din 12 judete din tară, în rîndul cărora este inclus si Neamtul. Dacă numărul candidatilor din cele 12 judete îl va depăsi pe cel al locurilor, universitatea clujeană va trebui să facă o selectie a lor, în functie de mediile de absolvire a liceului si d emedia de la examenul de bacalaureat. Înscrierea s-a făcut pe baza diplomei de bacalaureat si a unei recomandări de la Inspectoratul Scolar. Universitate din Cluj Napoca va încheia un contract de studii cu participantii la formare. Acestea se vor derula pe parcursul a sase semestre, în perioada 2006-2009, fiecare student avînd de dobîndit 180 de credite IDD. Cursurile sînt de pedagogie învătămînt primar si prescolar, cultura si limba romanes. După obtinerea diplomei de licentă, absolventii vor primi diploma de pedagogie învătămînt primar si prescolar «Supplement», plus certificatul de competente.
La finalul facultătii, absolventii vor încheia contracte cu Inspectoratul Scolar, în baza cărora, o perioadă, vor trebui să profeseze în localitătile cu comunităti de tigani din judet. Ultima zi de înscriere a candidatilor a fost 10 noiembrie, iar activitatea didactică va începe mîine, pe 15 noiembrie. Tiganii care se vor înscrie la acest program vor beneficia de studii finantate integral din fonduri PHARE, adică nu vor plăti pentru cursuri, seminarii, practică pedagogică, cazare, masă, transport etc.

Laura Buliga este deja studentă

Unul dintre cei patru etnici din Neamt înscrisi pentru cursurile facultătii clujene este Laura Buliga, mediator scolar la Scoala 2 din municipiul Roman. Ea a terminat liceul în 1996 si de atunci a dorit să-si continue studiile, dar nu a găsit ceva potrivit. „Sînt căsătorită, am doi copii si anul acesta m-am hotărît să fac o facultate, orice-ar fi. Sînt deja studentă în primul an la Facultatea de Studii Europene si Relatii Internationale, învătămînt la distantă. Cheltuielile sînt de nouă milioane de lei pe an si trebuie să fac trei ani facultatea, plus doi ani masterul. As fi tare bucuroasă să intru si la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca, pentru că eu îmi doresc să rămîn în învătămînt. Ca mediator scolar am primit pînă luna trecută un salariu de 2,6 milioane de lei, iar din noiembrie 2,8 milioane de lei. Acum sîntem plătiti de la bugetul local, dar pînă în octombrie salariile noastre proveneau din fonduri Phare. Rolul nostru ca mediatori este să asigurăm legătura între părinti, copii si scoală. La Scoala 2 Roman, acolo unde profesez eu, din 167 de elevi 110 sînt romi, iar la Scoala 7, unde este o colegă de-a mea mediator, din 250 de elevi, 90% sînt romi. Scoala 2 este pe strada Petru Rares, în zona Pietii, iar Scoala 7 este în cartierul Păcii“, a declarat studenta romascană de etnie tigănească, Laura Buliga. Ceilalti doi mediatori scolari înscrisi pentru a-si continua studiile la Cluj sînt Monica Vasile - la Scoala 9 Piatra Neamt si Romica Cismaru, la Scoala 7 Roman.

Articol afisat de 2092 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective