Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vicele Badea, de-a curmezisul deschiderii minei de uraniu de la Grinties

Intentia Companiei Nationale a Uraniului de a redeschide mina de la Grinties l-a determinat pe Dumitru Badea, vicepresedintele Consiliului Judetean Neamt, de a cãuta solutii pentru a nu se materializa aceastã intentie. Cu toate cã este destul de greu de apreciat ce se va întîmpla pînã la urmã cu mina respectivã, vicele Badea si-a propus sã caute argumente cu care sã iasã la atac pentru a sista intentiile de redeschidere a minei. „Nu mã antepronunt în legãturã cu hotãrîrea care se va lua referitoare la exploatarea minei de la Grinties, închisã din 2001. Agentia de Protectie a Mediului sustine cã documentatia pentru întocmirea studiului de impact va fi realizatã de agentia din Harghita, pentru cã judetul vecin este mai afectat, pe teritoriul lui fãcîndu-se tranportul minereului pe o lungime mai mare. ÃŽn Neamt sînt 29 de galerii, plus haldele aferente“, a declarat vicele Dumitru Badea.
ÃŽn anul 2001, Compania Nationalã a Uraniului (CNU) a fost amendatã cu 60 milioane de lei pentru cã nu avea documentatia necesarã pentru executarea extractiei si nu a luat mãsuri pentru protectia oamenilor si a animalelor din zona Grinties. Tot ca „pedeapsã“ aplicatã de Protectia Mediului, CNU nu a primit autorizatia de transport a minereului de uraniu. Companiei i s-a impus amenajarea unei halde de steril protejate. „Concluzia linistitoare prezentatã de Protectia Mediului cã la noi radioactivitatea nu este atît de puternicã o voi combate cu argumente bine sustinute. ÃŽn circa zece zile voi veni cu dovezi concrete în ceea ce priveste felul cum este afectat Neamtul de exploatarea si transportul minereului de uraniu de la Grinties. Practic CNU nu a fãcut nimic nici din porgramul de mãsuri si nici alte mãsuri recomandate pentru exploatarea în conditii normale a minei de la Grinties nu a luat. Nu fac o cauzã personalã din aceastã situatie, dar consider cã trebuie sã lupt pentru a apãra sãnãtatea populatiei si a celor care trec prin zonã“, a mai spus vicepresedintele Dumitru Badea.
În urmã cu cîteva zile, CNU a dispus Agentiei pentru Protectia Mediului Harghita sã întocmeascã documentatia necesarã pentru realizarea studiului de impact, considerînd cã pe teritoriul judetului vecin se circulã mai mult atunci cînd se transportã minereul extras de la Grinties. Autoritãtile judetene nemtene s-au arãtat foarte nemultumite de atitudinea CNU, considerînd cã zbaterile lor în privinta relansãrii turismului pe Valea Muntelui sînt oprite din fasã.

Articol afisat de 1528 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective