Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Instante militarizate“

Cetătenii au putut remarca, în ultima vreme, că Judecătoria si Parchetul Roman sînt păzite, cu străsnicie, de cinci jandarmi, care nu permit intrarea în sediul instantelor decît a justitiabililor. Senatorul PSD Ioan Chelaru apreciază că acest lucru înseamnă, de fapt, o încălcare a drepturilor constitutionale ale cetătenilor. „Si într-o recentă declaratie politică, pe care am făcut-o de la tribuna Senatului, am atras atentia asupra faptului că la usile sălilor de judecată ale instantelor din Neamt sînt jandarmi care nu permit accesul în sala de judecată decît a celor care au citatie si act de identitate asupra lor. În rest, nu are acces nimeni altcineva. Mă întreb oare sedintele de judecată nu sînt publice sau am citit eu gresit Constitutia, la articolul 126? Din punctul meu de vedere, într-o sală de judecată se poate refugia si cel care nu are nimic de făcut între două trenuri si care are gustul - normal sau bizar - de a vedea spectacolul litigios al lumii“, a declarat senatorul Ioan Chelaru.
Purtătorul de cuvînt al Judecătoriei Roman, judecător Denisa Colibaba, a refuzat categoric să comenteze acest aspect, sustinînd că a fost numită purtătoare de cuvînt fără voia sa, conditie în care nu este obligată să răspundă, dacă nu vrea, întrebărilor jurnalistilor.
Căpitanul Alior Amarghioalei, comandantul subunitătii de jandarmi din Roman a declarat că paza instantelor este asigurată în baza unui protocol încheiat de Jandarmeria Română si Ministerul Justitiei. „Unitătile teritoriale subordonate Inspectoratului General al Jandarmeriei execută paza sediilor instantelor judecătoresti si a parchetelor, a bunurilor si valorilor apartinînd acestora. Supraveghem accesul si mentinerea ordinii interioare necesare desfăsurării normale a activitătii în aceste sedii, în conformitate cu prevederile «Protocolului privind paza, supravegherea, controlul, accesul si mentinerea ordinii interioare necesare desfăsurării normale a activitătii în sediile instantelor judecătoresti si parchetelor», semnat în 2005 între Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei, Înalta Curte de Casatie si Justitie. Pe baza prevederilor acestui protocol si în conformitate cu legislatia în vigoare, au fost încheiate contracte între părtile anterior amintite, aceste contracte avînd ca obiect, fie asigurarea pazei si controlul accesului la anumite obiective, fie asigurarea ordinii în sălile de judecată“, a precizat Alior Amarghioalei.
În schimb, purtătorul de cuvînt al Tribunalului Neamt, judecătorul Iulian Mitrofan, a declarat că această măsură s-a putut lua în baza Regulamentului de functionare a instantelor de judecată. Magistratul a refuzat, elegant, să comenteze declaratia senatorului Ioan Chelaru. „Accesul în sălile de judecată este reglementat de Regulamentul de organizare si functionare a instantelor, care stipulează faptul că nimeni nu poate avea acces în cadrul instantelor. Sedintele publice se desfăsoară în sala de judecată, iar toate activitătile cu publicul se desfăsoară la arhivă, personalul de acolo avînd atributii în relatiile cu publicul si cu cei care au dreptul să-si consulte un dosar. Legea de care vă vorbeam nu permite unui judecător să aibă relatii directe cu părtile sau avocatii“, a declarat Iulian Mitrofan. Acesta a recunoscut că institutia purtătorului de cuvînt este formal reprezentată la nivelul instantelor din judet. „Este o chestiune de ordin subiectiv. Rămîne o problemă pentru cine-si asumă sarcina de a fi purtător de cuvînt. Acest lucru îl face peste programul normal de activitate. Niciunul din purtătorii de cuvînt nu poate face această activitate asa cum trebuie. Acum eu mă aflu între două sedinte de judecată si v-am răspuns ca să nu fiu nepoliticos. Pentru a da un răspuns avizat, într-o anume chestiune, ca purtător de cuvînt, ar fi fost nevoie să am timp cel putin de 20 de minute, să pot studia declaratia domnului senator, pentru a-i putea comenta continutul. Noi am ridicat această chestiune la Consiliul Suprem al Magistraturii, care ar urma să ne degreveze, măcar partial, de activitatea de judecată. În felul acesta se justifică atitudinea iritată a colegei noastre de la Roman. De altfel, înainte de a se limita accesul la instante, apăreau tot felul de suspiciuni la adresa judecătorilor“, a declarat Iulian Mitrofan.
Avocatii sînt de părere că paza exagerată a instantelor înseamnă o îngrădire a drepturilor cetătenilor. „Din cauza asa-ziselor atentate sau anunturi privind posibile atentate s-au luat aceste măsuri de sigurantă, care apreciem că nu totdeauna sînt benefice, ele îngrădind drepturile constitutionale ale cetătenilor“, a declarat avocat Dorina Lazăr, purtător de cuvînt al baroului de Avocati Neamt.

Articol afisat de 1370 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective