Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Instante militarizate“

Cetãtenii au putut remarca, în ultima vreme, cã Judecãtoria si Parchetul Roman sînt pãzite, cu strãsnicie, de cinci jandarmi, care nu permit intrarea în sediul instantelor decît a justitiabililor. Senatorul PSD Ioan Chelaru apreciazã cã acest lucru înseamnã, de fapt, o încãlcare a drepturilor constitutionale ale cetãtenilor. „Si într-o recentã declaratie politicã, pe care am fãcut-o de la tribuna Senatului, am atras atentia asupra faptului cã la usile sãlilor de judecatã ale instantelor din Neamt sînt jandarmi care nu permit accesul în sala de judecatã decît a celor care au citatie si act de identitate asupra lor. ÃŽn rest, nu are acces nimeni altcineva. Mã întreb oare sedintele de judecatã nu sînt publice sau am citit eu gresit Constitutia, la articolul 126? Din punctul meu de vedere, într-o salã de judecatã se poate refugia si cel care nu are nimic de fãcut între douã trenuri si care are gustul - normal sau bizar - de a vedea spectacolul litigios al lumii“, a declarat senatorul Ioan Chelaru.
Purtãtorul de cuvînt al Judecãtoriei Roman, judecãtor Denisa Colibaba, a refuzat categoric sã comenteze acest aspect, sustinînd cã a fost numitã purtãtoare de cuvînt fãrã voia sa, conditie în care nu este obligatã sã rãspundã, dacã nu vrea, întrebãrilor jurnalistilor.
Cãpitanul Alior Amarghioalei, comandantul subunitãtii de jandarmi din Roman a declarat cã paza instantelor este asiguratã în baza unui protocol încheiat de Jandarmeria Românã si Ministerul Justitiei. „Unitãtile teritoriale subordonate Inspectoratului General al Jandarmeriei executã paza sediilor instantelor judecãtoresti si a parchetelor, a bunurilor si valorilor apartinînd acestora. Supraveghem accesul si mentinerea ordinii interioare necesare desfãsurãrii normale a activitãtii în aceste sedii, în conformitate cu prevederile «Protocolului privind paza, supravegherea, controlul, accesul si mentinerea ordinii interioare necesare desfãsurãrii normale a activitãtii în sediile instantelor judecãtoresti si parchetelor», semnat în 2005 între Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei, ÃŽnalta Curte de Casatie si Justitie. Pe baza prevederilor acestui protocol si în conformitate cu legislatia în vigoare, au fost încheiate contracte între pãrtile anterior amintite, aceste contracte avînd ca obiect, fie asigurarea pazei si controlul accesului la anumite obiective, fie asigurarea ordinii în sãlile de judecatã“, a precizat Alior Amarghioalei.
ÃŽn schimb, purtãtorul de cuvînt al Tribunalului Neamt, judecãtorul Iulian Mitrofan, a declarat cã aceastã mãsurã s-a putut lua în baza Regulamentului de functionare a instantelor de judecatã. Magistratul a refuzat, elegant, sã comenteze declaratia senatorului Ioan Chelaru. „Accesul în sãlile de judecatã este reglementat de Regulamentul de organizare si functionare a instantelor, care stipuleazã faptul cã nimeni nu poate avea acces în cadrul instantelor. Sedintele publice se desfãsoarã în sala de judecatã, iar toate activitãtile cu publicul se desfãsoarã la arhivã, personalul de acolo avînd atributii în relatiile cu publicul si cu cei care au dreptul sã-si consulte un dosar. Legea de care vã vorbeam nu permite unui judecãtor sã aibã relatii directe cu pãrtile sau avocatii“, a declarat Iulian Mitrofan. Acesta a recunoscut cã institutia purtãtorului de cuvînt este formal reprezentatã la nivelul instantelor din judet. „Este o chestiune de ordin subiectiv. Rãmîne o problemã pentru cine-si asumã sarcina de a fi purtãtor de cuvînt. Acest lucru îl face peste programul normal de activitate. Niciunul din purtãtorii de cuvînt nu poate face aceastã activitate asa cum trebuie. Acum eu mã aflu între douã sedinte de judecatã si v-am rãspuns ca sã nu fiu nepoliticos. Pentru a da un rãspuns avizat, într-o anume chestiune, ca purtãtor de cuvînt, ar fi fost nevoie sã am timp cel putin de 20 de minute, sã pot studia declaratia domnului senator, pentru a-i putea comenta continutul. Noi am ridicat aceastã chestiune la Consiliul Suprem al Magistraturii, care ar urma sã ne degreveze, mãcar partial, de activitatea de judecatã. ÃŽn felul acesta se justificã atitudinea iritatã a colegei noastre de la Roman. De altfel, înainte de a se limita accesul la instante, apãreau tot felul de suspiciuni la adresa judecãtorilor“, a declarat Iulian Mitrofan.
Avocatii sînt de pãrere cã paza exageratã a instantelor înseamnã o îngrãdire a drepturilor cetãtenilor. „Din cauza asa-ziselor atentate sau anunturi privind posibile atentate s-au luat aceste mãsuri de sigurantã, care apreciem cã nu totdeauna sînt benefice, ele îngrãdind drepturile constitutionale ale cetãtenilor“, a declarat avocat Dorina Lazãr, purtãtor de cuvînt al baroului de Avocati Neamt.

Articol afisat de 1711 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective