Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Capitalul de violentã al României

Recentul scandal din cartierul bucurestean Ferentari este o nouã dovadã cã în România s-a acumulat, treptat, un capital de violentã considerabil. Unele fãrîme din ea mai apar ici si colo, spre deliciul buletinelor de stiri. Din pãcate, cartierul respectiv are o mare „tolerantã“ la altercatii de tot felul. Numai cã de data aceasta mirosea în aer a revoltã popularã; pentru a-i calma pe recalcitrantii ce refuzau sã plãteascã abonamentul la electricitate, au trebuit sã vinã trupele speciale ale politiei metropolitane. Ca în filme, ai zice.
Dar nu e un film, ci e viata românilor, nemachiatã. ÃŽn manualele noastre de scoalã primarã se spunea cã sîntem oameni pasnici si întelegãtori. ÃŽntre mitologia nationalã a imaginii noastre despre noi însine si realitatea necosmetizatã a societãtii este o cale tot mai lungã. ÃŽn ciuda a ceea ce ne place sã credem despre noi, România este o tarã în care vezi violenta mustind în aproape orice manifestare socialã. Nu se trag încã focuri de armã peste tot, ca în filmele americane de serie B; dar în rest le-avem pe toate. Bãtãile crunte - pe stadioane sau în afara lor - între suporterii echipelor de fotbal, bãtãile prin baruri între copii de bani gata si bodiguarzii aferenti, ciomãgelile prin discotecile rurale între flãcãi din sate vecine, bãlãcãrelile (între sot si sotie, rude sau vecini) din numeroase emisiuni TV, reprosurile rãstite pe care le auzi la cozile din fata farmaciilor, îmbrîncelile din fata vreunui ghiseu, înjurãturile pe care si le servesc unul altuia soferii care nu si-ar da prioritate nici morti - toate acestea sînt pãrti din acelasi fenomen de amploare, ce se dezvoltã nestingherit sub ochii nostri. Supãrãrile românilor, nervii, stresul si esecurile, asteptãrile prea lungi si sperantele prea des sparte - toate au dus cãtre aceastã acumulare de violentã, la toate nivelurile. Nu numai oamenii simpli sînt atinsi. Urmãriti-i atent pe „alesii“ dumneavoastrã. La prima vedere, politica româneascã este încã linistitã. Prin Taiwan sau Coreea de Sud, deputatii sar la bãtaie la propriu; prin Rusia, interlocutorii, prin talk-show-uri, îsi aruncã - la nervi -, unul altuia, paharele de apã în fatã. Noi sîntem încã la început: deocamdatã, vedem din ce în ce mai multe interjectii si din ce în ce mai putine fraze rostite normal, pînã la capãt.
Românii stau pe un butoi de pulbere. Observãm spectacolul violentei, peste tot în jurul nostru, si ne amãgim cã, expunîndu-se, ea se consumã. Dar dacã, prin multiplicare, ea nu face altceva decît sã se acutizeze? ÃŽn ultimii ani, mereu atentia ne-a fost focalizatã cãtre ceva. Cã a fost NATO sau UE, la nivel national am avut, cît de cît, un tel. S-ar putea ca, din 2007, unii români sã se simtã trãdati în sperantele lor; si sã considere cã telul „national“ nu este si al lor. Atunci poate îsi vor aduce aminte de politele pe care le au de plãtit. ÃŽn spatele lor, ca generatie, vor fi adolescentii de azi - ei însisi îmbibati în violentã, pe toate cãile, din fragedã pruncie.
Si rãmîne, atunci, de vãzut, dacã vor fi destule capete de spart pe mãsura furiilor din creierele noastre.

Articol afisat de 1940 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Adrian CIOROIANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective