Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Spitalul, sufocat de boschetari

Cadrelor medicale care isi desfasoara activitatea la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) a Spitalului Judetean Neamt sint extrem de nemultumite de faptul ca boschetarii le-au invadat sectia si ca, de multe ori, nu pot scapa de ei cite trei zile, desi problemele medicale pentru care ajung aici se rezolva in cel mult 12 ore. De aceea, colectivul UPU al celei mai mari unitati sanitare din Neamt a inaintat, ieri, conducerii institutiei un referat in care aduce la cunostinta aceasta situatie si solicita sprijin pentru solutionarea problemei care devine din ce in ce mai stresanta. De la inceputul sezonului rece, zi de zi aici au ajuns cite doi-trei nemteni pe care Ambulanta i-a cules de pe strada, unde zac in stare de coma provocata de consumul de alcool in exces. Cum acestia nu au casa si nici un venit, supravietuind din cersit sau in cel mai bun caz din vinzarea de cartoane sau de fier vechi, nu apuca sa manince zile in sir si dorm in frig, sanatatea lor este subreda. Numai ca dupa ce ajung la UPU si beneficiza de tratamentul destinat depasirii starii de intoxicatie alcoolica, nu mai reprezinta cazuri de urgenta, ci cazuri sociale si, ca atare, locul lor nu mai este aici. „Astazi (ieri, 24 noiembrie-n.r.) de exemplu, avem in spatiu doi boschetari care stau la noi de doua zile. Si-au revenit din starea de etilism acut in care erau cind au fost adusi, au fost spalati, deparazitati, hainele pe care le aveau pe ei au fost aruncate, deoarece de beti ce erau facusera pe ei de toate, iar acum dorm in pat, in halate de unica folosinta, si cer de mincare. Noi fiind sectie de maxima urgenta, unde pacientii vin, stau pina la stabilizarea starii lor si apoi pleaca fie in alta sectie, fie acasa, nu avem treaba cu hrana spitalului. Este adevarat ca, pe fondul inanitiei, starea lor devine din ce in ce mai precara, dar asta nu este de competenta noastra. Noi nu sintem nici azil, nici unitate destinata tratarii cazurilor sociale. Chiar ziua de astazi a fost una foarte aglomerata, cu multe cazuri medicale care au avut nevoie de investigatii, tratamente de urgenta si supraveghere, si chiar aveam nevoie de paturi“, a declarat Gabriela Chitosca, asistent sef al UPU din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Neamt.
Cadrele medicale ale UPU au cerut sprijin Serviciului Protectie Sociala din Primaria Piatra Neamt, dar nu au obtinut nici un raspuns satisfacator. Doar li s-a sugerat sa inventeze niste diagnostice pe baza carora boschetarii sa poata hiberna in diverse sectii ale spitalului. Numai ca asa cum se pune problema acum, la nivel sectiilor, in termeni de eficienta economica, nici un sef de sectie nu accepta spitalizarea unui caz social si cu atit mai putin a unui boschetar. „Ne-am gindit, la un moment dat, sa gasim o solutie, un spatiu pentru acesti boschetari, dar problema acuta care apare este aceea a finantarii si a platirii cadrelor medicale care ii ingrijesc. Am discutat cu cei de la Primarie, dar degeaba, asa ca ultima sansa ramine Consiliul Judetean Neamt“, a declarat doctor Doinita Vararu, director medical al Spitalului Judetean de Urgenta Neamt.

Articol afisat de 1576 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective