Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Simple daruri

Îmi propusesem să închei anul acesta scriind despre mîndrie. Nu că am avea prea multă, desi, cînd te afli departe de casă, descoperi că avem motive reale să fim mîndri de noi, românii. Că sîntem un neam vechi, că vorbim o limba latină - în acest sfîrsit de an m-am decis să nu număr becalii - că avem o educatie aproape renascentistă, că avem, cît mai avem, o tară frumoasă, cu oameni frumosi, ca exemplare umane. Într-o lume atît de diversă si uneori de brutală sau de urîtă, sîntem un neam frumos; nu merită să ne uităm continuu la negii si gunoaiele politice care ne-o pot urîti.
Sîntem membri ai Uniunii Europene si asta ar trebui să ne facă să fim mîndri; nu fiindcă am fost acceptati, ci fiindcă e nevoie de noi. Să nu ne amăgim. Uniunea Europeană este un experiment socio-economico-politic de anvergură. Cu România si Bulgaria mai adaugă 30 de milioane de cetăteni la cele 450 deja existente. America are 300 de milioane de locuitori, pentru comparatie. Însemnăm fortă de muncă si piete de desfacere. Acoperim niste necesităti ale unui continent bătrîn, care nu mai poate avea colonii. Congo nu mai este colonia care a dat toate diamantele către Belgia, nu? Africa este un experiment încheiat cu succes, pentru „tările civilizatoare“. Mai putin pentru africani. Iar nevoia de control si piete persistă. Rusia îsi tine cu ghearele monopolul pe energie si controlează o bună parte a lumii cu el; Orientul Mijlociu a învătat că îsi poate gestiona petrolul, chiar dacă asta înseamnă serii de teroristi sinucigasi împinsi împotriva Vestului. China creste într-un ritm periculos. Coreea de Nord a intrat în clubul nuclear.
Că psihologia si atitudinea de Mari Puteri functionează e limpede: e destul să vezi cum, peste capul României si Bulgariei, UE si Rusia au decis blocarea produselor si preparatelor din carne din aceste tări vreme de un an, pe piata UE. Era ca si cum Imperiul Austro-Ungar si Imperiul Tarist au decis peste capul prostilor de clăcasi româno-bulgari. Mi-as fi dorit să aud vreun politician zicînd tare si răspicat că e nedrept si neadevărat, că produsele noastre nu sînt periculoase si să apere firmele si piata românească.
Un singur politician, un UDMR-ist, a spus că dacă românii hotărăsc să taie porcul de Ignat, fiindcă asta este traditia noastră, trebuie să spunem nu Uniunii Europene si să ne apărăm punctul de vedere. Si asta si trebuie să facem: să ne apărăm traditiile si valorile. Să învătăm să spunem „NU“ la lucrurile care nu ne reprezintă sau pe care nu le vrem. Uniunea Europeană e un conglomerat de tări în care se construiesc, chiar acum, niste cutume. Le fac tot oameni, ca si noi, nici mult mai buni, nici mult mai destepti. Le potrivesc, cum ar veni. În această potriveală, trebuie să ne tinem firea si să nu renuntăm la noi, românii, si la ceea ce ne face să fim noi însine.
Si fiindcă e sfîrsitul unui an, nu se cade să ne gîndim doar la mîndrie - dar să tinem cont de ea, va trebui să mergem cu ea de mînă în lumea străină din care vom fi si noi o bucată. Să ne găsim un pic de vreme si să ne apropiem de cei urîti, de cei neiubiti, de cei nedoriti, de lipsitii de dragoste ai lumii noastre. Să ne ridicăm privirea si să ne uităm la cei de alături. Să nu trecem orbi. Trebuie doar să întindem bratul. La întinsul acela de brat, cu sigurantă, se află o fiintă în nevoie. De o vorbă bună, de un ban mărunt, de o mîngîiere, de un surîs, de o privire. Trageti aer în piept si opriti-vă, pentru scurt timp. Greu veti găsi timp mai bun pentru aceste atît de simple daruri.

Articol afisat de 2658 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Camelia VARVARA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective