Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Presedintele dansează pe frînghie

Timpii care se desiră de pe mosorul ceresc, vegheati de puterile nevăzute ale tăriei, însiră si anul acesta, pe frînghia lor elastică, toate ale vietii. Bucuriile copiilor, cîrnatii Crăciunului, sărăcia din unele case, echilibrată de opulenta altora, toate pe fondul de iarnă stearpă, cenusie, instalată în toate cătunele si mahalalele. Nu tu zăpadă, nu tu un ger mai acătării care să spargă la miezul noptii nuca de cremene a pietrei.
Si totusi, Anul Nou care vine peste două-trei zile cară cu el movila de nestemate a unui eveniment rar. Unii zic, sper cu îndreptătire, istoric. Intrăm, cu galosii nostri plini de tărîna cîmpului, în Uniunea Europeană. Pregătiti, nepregătiti, intrăm. Am intrat. În simetrie, statele unite ale Europei vor concura Statele Unite ale Americii, capătul de axă de dincolo de Ocean. Rămîne de văzut ce vom fi noi - Texasul, Connecticut sau statul New York! După primirea oficială, cu iscălituri în cartea de onoare de la Bruxelles, înmînarea buletinului de identitate europeană si preschimbarea României dintr-o tară de piatră si cernoziom într-una de turtă dulce, asteptăm acasă sărbătorile, Sărbătoarea. Cum au pregătit regizorii nostri politici si artistici ceremonia?
În Bucuresti, spectacolul butaforic de la Intercontinental - Teatrul National îl va avea din nou - se putea altfel?! - erou principal pe Traian Băsescu, jucăusul nostru presedinte. Nu-i zic jucător, ci jucăus. Se mulează mai bine pe conturul său desenat din giumbuslucuri. Era un film prin tineretea mea care se chema, mi se pare, ce vrăji a mai făcut Samantha sau soacra-mea, nu-mi amintesc exact. Oricum, soacra, personaj în toate imprevizibil, intra pe horn, schimba prăjiturile de pe masă cu pietre de rupt dintii sau îsi mîzgălea, amuzîndu-se, ginerele. Ce mai cloceste domnul Băsescu anul acesta? - m-a întrebat un amic. Ce cotcării mai face? Nici una, am răspuns eu sec. Intrăm în Uniunea Europeană. E un moment solemn care cere, dincolo de artificii, hora mare si sticle sparte de pereti, o anume sobrietate. Presedintele, în consecintă, încheiat la toti nasturii, chiar dacă solemnitatea cu care va fi mînjit va fi una de împrumut, o va purta.
As! De cîteva zile, în centrul Capitalei se fabrică, pe formula grădinilor Semiramidei sau a frînghiei de la circ, un fel de punte. Puntea va lega scena Teatrului National cu ceasul din intersectia Universitătii. Pe puntea asta atîrnată peste stîlpi si reclame va circula presedintele Băsescu, în uralele multimii, cu sau fără sticla de sampanie în mînă si îsi va rosti discursul de An Nou. Nepoată-mea crede că presedintele va fi îmbrăcat ca în Lacul Lebedelor, închipuind o balerină mică. Eu nu cred. Nu că seful statului nu s-ar preta la o asemenea deghizare, dar oricît de caloric va fi spritul din acea noapte, tot îi va fi frig.
Spectacolul la trapez închipuit de presedinte va fi semnul ultim care va marca intrarea noastră definitivă în Uniunea Europeană. Nu ne dezicem de noi însine. Între timp, cîrcotasa presă occidentală îsi avertizează cititorii să se tină bine de buzunare si să-si verifice ciclic portofelul, fiindcă au venit confratii din Est, românii si bulgarii.

Articol afisat de 2716 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tabletă de Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective