Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 30 Decembrie 2006
Tip„reste articolul - Varianta pentru imprimant„ Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cu uratul

La Cr√£ciun c√ģnd t√£ia tata caloriferul si-l p√ģrlea si-l op√£rea, si-l √ģnv√£lea iute cu paie de-l √ģn√£dusea, eu √ģi √ģnc√£lecam elementii bucuros nevoie mare, stiind c√£ o s√£-i v√ģnd√£ pe bani buni la t√ģrg. Tata √ģi ducea √ģn obor, se tocmea si din paralele pe care mi le da, eu cump√£ram pocnitori si petarde, s-apoi vai de urechile mamei. Odat√£, de Sf√ģntul Vasile, ne prindem noi vreo c√ģtiva gagii din sat, ca s√£ mergem cu plugul, c√£ci eram si eu m√£risor acum si √ģncepusem a bate discotecile. Si √ģn Ajunul Sf√ģntului Vasile, toat√£ ziua am stat pe capul tatei s√£-mi fac√£ si mie o portavoce ca la grevisti, ori de nu, batr√£ un harapnic cum v√£zusem pe video √ģn filmele cu sadomasochisti.
- Doamne, ce harapnic ti-oi da eu tie, zise tata de la o vreme. N-ai ce m√ģnca la casa mea? Vrei s√£ te buseasc√£ cei handral√£i pedofili prin om√£t? Acusi te descalt!
V√£z√ģnd eu c√£ mi-am aprins babacii √ģn cap, am sterpelit-o de acas√£. Si nu stiu cum s-a √ģnt√ģmplat, dar nici unul din panchistii mei nu avea clopot. Talanca mea o v√ģndusem la niste belgieni veniti cu ajutoare √ģn Humulesti, care asa de bine ne-au ajutat, c√£ √ģntr-o s√£pt√£m√ģn√£ au m√ģncat jumate din g√£inile din sat. √én sf√ģrsit, facem noi ce facem si sclipuim de cole o chitar√£ dezacordat√£, de ici o tob√£ de pe la nunti, mai un tignal de la politie, mai cu petardele mele... si pe dup√£ toac√£ si pornim pe la case. Si o lu√£m noi de la popa Oslobanu, tocmai din capul satului din sus, cu g√ģnd s√£ umbl√£m tot Humulestiul... C√ģnd colo, popa t√£ia c√£rtile la trunchi afar√£, √ģnv√ģrtind un pocheras cu Jenic√£ clopotarul si doi diaconi p√ģclisiti cu care umblase cu Ajunul. V√£z√ģnd popa c√£ ne asez√£m sub geam si ne preg√£tim de urat, m√ģniat foc c√£ nu i-o intrat asul la chint√£, a √ģnceput a trage c√ģteva nasteri √ģndesate si a zice:
- De-abia s-au culcat liberalii, dup√£ ce au citit sondajele si voi ati si √ģnceput? Ia stati oleac√£, bl√£st√£matilor, s√£ v√£ dau eu!
Noi, atunci, am sparlit-o la fug√£ mai ceva ca Gabriela Szabo. Iar el zv√ģrr! cu o sticl√£ goal√£ de vodc√£ √ģn urma noastr√£, c√£ci era un om hursuz si p√ģclisit popa Oslobanu, de c√ģnd √ģl d√£duser√£ afar√£ din PNL prins cu cinci c√£rti, c√ģnd juca cu √£ia mari din prefectur√£. Si din spaima aceea, am fugit noi jum√£tate de sat √ģnapoi, f√£r√£ s√£ avem c√ģnd s√£-i spunem popii: Drele pe podele si bureti pe pereti, /Pompieri pe scar√£ si Gard√£ Financiar√£,/ C√ģte pene pe cucosi, at√ģtia copii burduhosi,/ C√ģti bani √ģmprumutati, at√ģti copii handicapati...

„Dar parc√£ naiba vr√£jeste pe panchistii mei“


- M√£i! Al dracului venetic si ceapc√ģn de pop√£, zicem noi, dup√£ ce ne adun√£m √ģnghetati si sp√£rieti ca la capacitate. C√ģt pe ce s√£ ne ologeasc√£ boaita cea √ģndr√£cit√£, vede-l-am dus pe n√£s√£lie √ģn campania electoral√£. Fereasc√£ Dumnezeu s√£ fie toti candidatii la UE asa, c√£ nu te-ai mai √ģnfrupta cu nimica √ģn vecii vecilor!
- Ei, amu, ce-i de f√£cut? √ģntreab√£ Johnny al lui G√ģtlan. Hai, s√£ intr√£m √ģn ograda asta, la Bazil Anitei, c√£ ne trece vremea st√ģnd √ģn mijlocul drumului ca sindicalistii tocmiti de partide. Si intr√£m noi √ģn ograd√£, ne asez√£m sub geamurile de termopan ca dup√£ obicei. Dar parc√£ naiba vr√£jeste pe panchistii mei, cela nu bate toba c√£ i-i frig, celuia c√£-i √ģngheat√£ m√ģinile pe strune, v√£rul Mogorogea se punea de pricin√£ c√£ i-a √ģnghetat fluierul, si numai ce nu-ti cr√£pa inima-n tine de necaz
- Ur√£ tu, m√£i Chiriece - zic eu lui Goian - si noi s√£ pufnim din gur√£, ca Vadim c√ģnd cu acuzarea comunismului. Iar istialalti s√£ strige: h√£i! h√£i!
Si-odat√£ si √ģncepem. Si ce s√£ vezi? Unde nu se ie haps√ģna de nevast√£ a lui Bazil Anita cu nunceagul √ģn m√ģn√£ dup√£ noi, c√£ tocmai exersa la arte martiale:
- Vai, lovi-v-ar kung-fu-ul s√£ v√£ loveasc√£, zice ea burzuluit√£ grozav; dar cum se cheam√£ asta? √én obrazul cui v-a √ģnv√£tat play-back-ul √£sta!
Atunci noi, la fug√£, mai dihai ca la popa Oslobanu...
- Dar bun pocinog a mai fost s-aista, zicem noi, oprindu-ne √ģn r√£scrucile drumului din mijlocul satului la semafoare, aproape de biseric√£. √énc√£ una-dou√£ de-aistea si ne scot oamenii din Europa afar√£, de bine ce ne-au primit. Mai bine s√£ mergem acas√£. Si dup√£ ce ne arvonim noi si pe la anul, cu jur√£m√ģnt s√£ umbl√£m t√£t √ģmpreun√£ ca si coalitia DA, ne-am desp√£rtit unul de altul r√£begiti de frig si h√£mesiti de foame.
Si hai, fiecare pe la casa cui ne are, c√£ mai bine-i pare...

Articol afisat de 4496 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai ILIESCU)
Adaug„ comentariul t„u la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existÔŅĹ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective